Evcil Marketim
Köpek Sağlığı

Köpeklerde Uyuz Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Köpeklerde görülen mantar enfeksiyonu kaynaklı ilerleyen hastalıklar arasında köpeklerde uyuz vardır. Uyuz hastalığı köpeklerde ileri derecede tedavi edilmediği durumlarda hayati risk taşır. Beslenme bozukluğu, bağışıklık düşüklüğü ve sonrası gelişen diğer hastalıklar ile köpeğin yaşamı risk altına girer.

Uyuz Hastalığındaki Semptomlar Nelerdir?

Uyuz hastalığı bazen egzama ya da mantar enfeksiyonu ile karıştırılabilir. Uyuz, mantar hastalığının tedavi edilmemesi nedeni ile ilerleyen bir deri hastalığı türüdür. Yaz aylarında daha fazla görülen bu hastalık inatçı, uzun iyileşme sürecine sahip zorlu bir hastalıktır. Uyuz hastalığının oluşmasında bazı etkenler vardır. Bu etkenler arasında yaz sıcağının köpek derisinde oluşturduğu deri korumasının düşmesi, kene, pire, parazitlerin köpeklerde uyuz hastalığı ortamını oluşturması gibi nedenlerden kaynaklıdır. Bulaşma ise oldukça hızlıdır. Temas ve farklı temas edilen materyallerden bulaşması mümkündür. Uyuz hastalığı olan köpeğin öncelikle bazı testlerden geçmesi gerekir. Bu testler ile köpeğin hangi köpeklerde uyuz türünü taşıdığı tespit edilir.

Uyuz türleri;

  • Sarcoptes köpeklerde uyuz
  • Notoedres uyuz
  • Demodex uyuz
  • Otodectes uyuz

Uyuz türlerine göre iyileşme süreci de belirlenmiş olur. Aralarında en zorlu iyileşme sürecine sahip olan uyuz türü Demodex uyuz türüdür. Mikroorganizmaların sebep olduğu köpeklerde uyuz hastalığı mikroorganizmalar kendilerine besin olarak köpeklerde bulunan doku atıkları, deri döküntüleri, doku sıvısı ve kanı tercih ederler. Tüyleri dökerek, derinin fiziki özelliklerini bozar. Bu durum ikinci derece deri enfeksiyonuna neden olur. En belirgin olan semptomlar arasında; bölgesel ya da tamamen tüylerin dökülmesi, yoğun kaşıntı, deride renk yitimi, deride oluşan kızarıklık, derinin kalınlaşması ve sulanmış yara şeklinde gözlemlenir. Tedavisi mümkün olan bu hastalık göz ardı edilirse, daha hayati hastalıklara zemin hazırlar.

Köpeklerde Uyuz Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Köpeklerde Uyuz Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Uyuz Hastalığının Seyri Nasıldır?

Uyuz hastalığı birden oluşan bir hastalık değildir. Hızla yayılması mümkün olan bu hastalığın başlangıç süresini anlamak için gözlemlemeniz yeterlidir. Köpeklerde kaşınma ve huzursuzluk ile başlayan bu durum, yaz aylarında iseniz aklınıza köpeklerde uyuz hastalığını getirmeniz gereken bir hastalıktır. Köpeğinizin parazit aşılarının tam olmasına dikkat etmeli ve parazitlerden uzak olduğuna emin olmanız gerekir. Hızlı süreçte seyreden tüy dökülmesi, sürekli kaşınma hali uyuz hastalığının seyrini belli eden durumlardır.

Uyuz Teşhisi Nasıl Konulur?

Köpeğin uyuz olup olmadığını anlamak adına öncelikle veteriner hekime başvurmak zaruridir. Mikroskobik olarak tanı yapılması gerekir. Bu uygulamada bisturi ucunun yağlanması sonucu tahrip olan bölgeden derin olacak şekilde deri kazınarak alınır. Bu kazınma kanama bölgesine kadar kazınır. Kulak uyuzunda portkoton kullanılarak kulak kiri alınır. Köpekten alınan bazı örnekler ile testler yapılmalı ve uyuz türü tespit edilmelidir.

Bazı durumlarda egzama ya da mantar enfeksiyonu olma ihtimali de olabileceğinden, testlerin yapılması kafanızdaki soru işaretlerini azaltır. Uyuz teşhisinin bir hekim tarafından konulması ile sizlere tedavi süreci önerilir. Bu öneriye dikkatle uymalı ve zorlu geçecek bir tedavi sürecine hazırlanmalısınız.

İnatçı olduğunu belirttiğimiz bu hastalık ihmale gelmeyen ve kısa sürede direnerek kendisini yenileyen bir hastalıktır. Bu nedenle bir gün dahi tedaviyi aksatmadan, veteriner hekim tarafından köpeklerde uyuz hastalığı sonladığına dair teyit alana dek tedaviyi uygulamanız gerekir.

Uyuz Teşhisini Ayırıcı Tanılar Nelerdir?

Uyuz semptomlarında diğer deri hastalıkları taklit edilebilir. Dermatitis herpetiformis hastalığı ile oldukça karıştırılır. Ürtiker, Hodgkin, pedikulosis gibi deri hastalıklarıyla da karıştırmamak adına ayırıcı tanı önemlidir. Uyuz teşhisinde veteriner hekim tarafından istenen bazı tetkikler, biyopsi adına alınan parçalar olur. Mikroskobik canlıların gözlemlenmesi sonucu gerekli bir teşhis konulmalıdır. Teşhis konulmadan tedavi süreci başlayamaz. Uyuz teşhisinde en büyük ayırıcı etken köpeklerde uyuz hastalığı olan bölgeden alınan örneklerin incelenmesidir. Bu şekilde hangi türde bir uyuz olduğu ya da olmadığı ortaya çıkar.

Uyuzla Karışabilen Diğer Hastalıklar Nelerdir?

Her kaşıntı ya da uyuz belirtisi uyuz anlamına gelmez. Bazı hastalıkların belirtileri de uyuz ile aynı seviyede olabilir. Özellikle yanı ve teşhis bu anlamda çok önem kazanır.

Uyuz ile karıştırılan hastalıklar;

  • Diyet İntoleransı
  • Yüzeysel piyoderma
  • Çinkoya cevap veren dermatit
  • Atopik dermatit
  • Polodera strongyloides dermatiti
  • Mikozis fungoides
  • Alopesia areata
  • Malassezia pachydermatis dermatiti
  • Derin piyoderma
  • İlaç döküntüsü
  • Dermatofitoz
  • Pire ısırığı hipersensivitesi
  • Derin mantar enfeksiyonu
  • Enjeksiyon sonrası alopesi
  • Seyreltik renkli alopesi
  • Jüvenil piyoderma
  • Pemphigus foliaceus

Tüm bu hastalıkların deride görülen belirgin özellikleri, uyuz hastalığına benzemesi adına yeterli görülmektedir. Farklı hastalıkların tespiti ile köpekte uyuz olup olmadığı netleşir. Teşhis sürecinin hızlı olması, uyuz tedavisine bir an önce başlamak adına önemlidir.

Köpeklerde Uyuz Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Köpeklerde Uyuz Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Uyuzun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köpekte oluşan uyuz için amitrazlı solüsyon yıkaması, haftada 1 uyuz bölge kazınması yapılır. Bu işleme 2 hafta sonuçlar negatif olana dek devam edilir. Antibiyogram ya da geniş spektrumlu antibiyotik tedavisine başlanılmalıdır. Protein, yağ asidi, B vitamini, A vitamini ve E vitamini olan mineraller verilerek bağışıklık artırılır.

Uyuz Köpeğe Nasıl Bir İlaç Yöntemi Kullanılmalıdır?

Uyuz köpeklerde derecesine göre ilaç kullanımı belirlenmelidir. Tavsiye edilen ise ileri derece uyuzlarda ilaç dozunun artırılması yerine, ilaç kullanım süresini daha kısa sürelerle yapmaktır. Bu şekilde diğer organlarına zarar vermeden etkili bir tedavi yöntemi belirlenmiş olur.

Uyuz Profilaksisi Nedir?

Uyuz profilaksisi, uyuzun oluşumunu önlemek adına yapılması gerekenlerdir. Uyuzun oluşmasını önlemek adına köpeğin sık yıkanması bilinenin aksine uyuza zemin hazırlar. Sık yıkanan köpeklerin deri faunası bozulur ve uyuz gibi deri hastalıklarına zemin hazırlar. Kulak bakımı ve uyuz şüphesi olan köpeklerden uzak tutmak uyuzu önleyici tedbirler arasındadır. Çevrenizde gördüğünüz ya da sahibi olduğunuz uyuz şüphesi olan can dostlarımızı en yakın veterinere götürmek hayatlarını kurtarır. Uyuz insana geçse dahi deri yapısında barınamaz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.