Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpek

Köpeklerde Gastrit Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri

Gastrit, köpeklerde mide ve bağırsak zarının iltihaplanmasından kaynaklanan ve çeşitli rahatsız edici semptomlara sebep olan bir rahatsızlıktır. Mide çevresi birkaç madde ya da yabancı cisim ile tahriş olabiliyor ve bu durumlar köpeklerde oldukça yaygın bir durumdur. Evcil hayvan sahibi olan kişilerin bu tip durumların sizi panikletmesine izin vermemeniz gerekiyor çünkü köpekler sindirim sistemiyle uyuşmasa dahi kendine zarar veren bazı yiyecekler tüketebiliyor.

Gastrit akut olabiliyor, semptomların aniden ya da şiddetli olarak ortaya çıkması, zamanla kötüleştiği durumlarda kronik bir hale gelebiliyor. Köpeğinizde gastrit belirtilerini fark ettiğiniz zaman, mutlaka veteriner hekiminize başvurmalısınız. Peki, köpeklerde gastrit hastalığı ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Köpeklerde Gastrit Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri
Köpeklerde Gastrit Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde Gastrit Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde gastrit semptomları gastrointestinal zarın iltihaplanmasından sonra başlıyor. Mide mukozası ismi verilen mide zarının iltihaplanması, mide-bağırsak tıkanması, ülser ya da enfeksiyon gibi farklı hastalıklara yol açabiliyor.

Dikkat edilmesi gerekli olan birkaç gastrit belirtisini:

  • Sarı, köpüklü safrayı içerebilen sık sık görülen kusmalar
  • Azalan iştah veya anoreksi
  • Dehidrasyon veya artan susuzluk
  • Letarji
  • Depresyon
  • İshal
  • Dışkıda veya kusmukta görülen kan
  • Siyah ve katranımsı dışkı
  • Sırtın kambur şeklini aldığı zamanlarda görülen karın rahatsızlığı ya da ağrı şeklinde sıralamak mümkündür.

Akut gastrit ile beraber bu semptomlar şiddetli olabilir, fakat 24 saat içerisinde ortadan kaybolabiliyor. Kronik gastrit tipik olarak iki veya daha fazla hafta sürdüğü gözlemleniyor ve tedavi edilmediği sürece hastalığın çok daha kötüye gittiği görülüyor. Yukarıdaki her iki durumda da köpeğinizde semptomları fark ettiğinizde fazla vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurmanız gerekiyor.

Köpeklerde Gastrit Sebepleri Nelerdir?

Köpeklerde gastrit rahatsızlığının bazı problemleri olabiliyor.

Köpeklerde gastrit sebeplerini;

  • Çöp de vakit geçirmek
  • Kedi kumu
  • Köpekler için zararlı bazı bitkiler
  • Küf veya mantarlar
  • Yabancı nesneler veya gıda dışı maddeler
  • Kimyasallar ve temizleyiciler
  • İlaçlar şeklinde sıralamak mümkün oluyor.

Bu durumlar köpeklerde gastrit oluşumuna neden olabiliyor.

Köpeklerde Gastrit Rahatsızlığı

Köpeğiniz sık aralıklar ile gastrit problemleri yaşıyorsa, neleri yediğini, köpeğinizin nelere maruz kaldığını, davranışlarını ve mevcut olabilecek olan diğer semptomları not almalı bütün bunları veteriner hekiminize sunmalısınız.

Köpeklerde gastrit rahatsızlığının diğer nedenleri arasında yer alan noktaları;

  • Bakterilerden, virüslerden veya parazitlerden bulaşan enfeksiyon
  • Alerjenlere uzun süreli maruz kalma
  • Bağışıklık hastalığı
  • Mide kanseri
  • Böbrek yetmezliği
  • Enflamatuar bağırsak hastalığı
  • Ülserler
  • Nörolojik rahatsızlıklar şeklinde sıralamak mümkün oluyor.

Bu hastalıkların önüne geçebilmek ve tedavi edebilmek için veteriner hekiminizle görüşmeniz son derece mühim oluyor.

Köpeklerde Gastrit Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köpeklerde şiddetli olan gastrit semptomları için olağan acil tedavi, yeniden hidrasyon ya da intravenöz sıvı yoluyla elektrolitlerin geri kazanılmasını bağlı oluyor. Veteriner hekiminiz ayrıca bakteriyel enfeksiyonu tedavi etmek amacıyla antibiyotikler ve kusmayı kontrol altına almak adına anti-emetikler verebiliyor. Vaka şiddetli yahut hafif dahi olsa, genel olarak ilk adımda yapılacak durum yiyecekleri kesmek ya da köpeklere sadece 24 ila 48 saat boyunca az miktarlarda su vermek, ardından mamayı yavaşça az miktarda vermek iyi bir yol izleme olmalıdır.

Veteriner hekiminiz, köpeğiniz adına neyin güvenli ve iyileşmek için en iyi olan yolun hangisi olduğu konusunda sizleri bilgilendiriyor. Altta yatan başka hastalıkları ise tedavi etmek oldukça önemlidir. Köpeğinizin alışılmadık bir şeyler yediyse, daha sonra bu maddeye erişmesine izin vermekten kaçınmanız gerekiyor. Eğer ki köpeğiniz yabancı ve farklı bir nesneyi yuttuysa veterineriniz sizlere ameliyat önerebiliyor.

Neden uzun süreli alerjenlere maruz kalma ya da toksik kimyasallara maruz kalma ise durumdan ise sorumlu olan maddeler köpeğinizin çevresinden hızlıca uzaklaşmalıdır ve köpeğin antihistaminiklere veya diğer tıbbi tedavilere başlanması adına hazırlıklar yapılmalıdır. Böbrek rahatsızlığı, bağışıklık hastalığı, mide kanderi ve nörolojik bozukluklar gibi diğer durumların ayrı incelenmesi ve ele alınması gerekiyor.

Köpeklerde Gastrit Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri
Köpeklerde Gastrit Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde Gastrit Nasıl Teşhis Edilir?

Köpeğinizi kronik biçimde olmayan kusma için veterinere götürdüğünüzde, iki haftadan daha kısa zamanda, kan çalışması ve dışkı kontrolü gibi temel olan teşhislerle başlıyor. Dışkı kontrolleri, köpeğinizin dışarıda bir bağırsak paraziti alıp almadığını da veterinerinize söyleyecektir.

Kan çalışmasında, veterinerinize organ işlevlerine göz atacak, köpeğinizin bütün kusmalarından dolayı susuz kalmadığını ya da tüm kusmalarından dolayı herhangi bir elektrolit dengesizliği olup olmadığını da bildirecektir. Köpeğinizin karnı dokunulduğu zamanlarda ağrılı bir durumda ise, veterineriniz aynı zamanda karın röntgeni çekmek ya da köpeği pankreatit açılarından test etmek isteyebiliyor.

Köpeklerde Gastrit Nasıl Tedavi Edilir?

Pek çok akut gastrit vakaları kendi kendini sınırlayan kabul ediliyor ve herhangi bir gerçek şekilde veteriner tıbbi müdahalesi olmadan da iyileşebiliyor. Köpeğiniz kusmaya başladığı vakitte, yirmi dört saat boyunca mama vermeyi durdurmanız gerekiyor, fakat köpeğinizin az miktarda da olsa bir suya erişmesine izin verin. Köpeğiniz sadece su ile kusuyorsa, ivedilikle veterinerlik hizmeti alın.

Yirmi dört saat sonra köpeğiniz bir kusma göstermezse, köpeğinizi beyaz pirinç ya da beyaz patatesle tavuk veya öğütülmüş hindi gibi hafif olan bir diyetle beslemeyi deneyin. Günde bir ya da iki öğün yerine onlara küçük, sık sık öğün verin. Hafif diyetten birkaç günün ardından, köpeğinizin normal mamasını, ana mamasına dönene dek yavaş yavaş karıştırın. Köpeğiniz bir noktada semptomlar göstermeye başlarsa yeniden veterinerlik hizmetleri alın.

Veteriner tıbbi bakımı, köpeğinizin kusmadan kaybetmiş olduğu sıvıları yenilemek için sıvı tedavisini içiyor. Bu köpeklerde deri altına verilebiliyor yahut da köpeğinizin rahatsızlığı daha şiddetliyse intravenöz şeklinde verilebiliyor. Veterineriniz aynı zamanda köpeğinizi mide bulantısın ve herhangi bir ülseri hafifletmeye de yardımcı olan ilaçları önlemek amacıyla ilaçlara koyacaktır. Benzer biçimde, akut gastrit adına prognoz iyidir, fakat kronik gastrit için prognoz, altta yatan sebebe bağlı olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.