Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpek

Köpeklerde Eklem Rahatsızlıkları ve Tedavi Yöntemleri

Hemen hemen her köpekte rastlanabilen bir hastalık olan eklem rahatsızlıkları kolay tedavi edilmesiyle bilinir. Osteoartrit olarak bilinen hastalık Eklem kıkırdak kaybı, kapsülünün kalınlaşması ve yeni kemik oluşumu gibi problemlere sebebiyet verebilir. Peki, köpeklerde eklem rahatsızlıkları ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Köpeklerde Eklem Rahatsızlıkları ve Tedavi Yöntemleri
Köpeklerde Eklem Rahatsızlıkları ve Tedavi Yöntemleri

Eklem Rahatsızlıkları Nelerdir?

Köpeklerde eklem rahatsızlığı atletik yaralanma, genetik eğilim, köpeklerde artan kilo ve obezite gibi sebeplerden ortaya çıkan eklemleri etkileyen ve yavaş ilerleyen inflamatuar bir durumdur. Yüksek aktivite içeren durumlarda köpeklerin topallamaya başlaması oldukça yaygındır. Fakat uzun sürdüğünde durumu ciddiye almak ve veteriner hekime göstermek yapılması gereken en mantıklı şeydir.

Alman Çoban köpekleri, Saint Bernards, Mastifler, Retrieverlar bu hastalığa daha fazla yakalanan köpek ırkları olarak bilinirler. Ayrıca fazla kiloları eklem rahatsızlıklarına yakalanma risklerini arttıracaktır. Eğer köpeğinizde kusma, ishal, kilo kaybı ya da artışı, karaciğerlerinde hasar tespit edildiyse çok geçmeden uzmana göstermeli ve tedavisini yaptırmalısınız.

Köpeklerde Eklem Ağrısına Ne İyi Gelir?

Köpeklerin 4’te 1’i bu rahatsızlıktan muzdariptir. Ağrıyı azaltma yöntemlerinden biri steroid içermeyen, iltihap karşıtı ilaçlar tercih edilmesidir. Bu sayede köpeğiniz ağrı çekmeden hastalığı daha hafif atlatabilir. Tramadol ve fentanil içeren ilaçları tercih edebilirsiniz.

Kesin bir tedavisi olmayan eklem iltihabı hastalığının bu sürecinde köpeğinizi daha rahat ettirmelisiniz. Kıkırdak üzerindeki stres iltihaplanmaya yol açar ve kıkırdağın daha fazla bozulmasına, kemiğin dengelenme amaçlı kalınlaşmasına, sinoviyal sıvıda değişikliklere neden olur. Bunun için ağrıyı olabildiğince azaltmaya çalışmak gerekir.

Köpeklerde Topallama Neden Olur?

Köpeklerde topallamanın ana sebebi travmalar ve yaralanmalardır. Zarar gören uzuvlarını korumaya ve kullanmamaya başlayan köpekler egzersiz yaparken ya da kaza sonucunda topallamaya başlayabilir. Köpeklerin hareket kabiliyetini arttırmak ve kemik sağlığını güçlendirmek bu noktada yeterli olacaktır. Topallamanın temel sebebinin veteriner yardımıyla bulunması ve tedavisinin yapılması gerekir.

Köpeğin Ağrısı Olduğunu Nasıl Anlarız?

Pek çok köpek heyecanlandığında, sevdiği ortamlarda, stresli ve kızgın olduğunda, mutlu olduğunda kesik kesik nefes alır. Fakat ortada bir sebep yokken eksik nefes alan köpeklerin ağrı çektiği bilinir. Eğer köpeğiniz sık sık kesik nefes alıyorsa, yarası olduğunu düşündüğünüz bölgeyi yalıyorsa ve sizden saklıyorsa büyük ihtimalle ağrısı vardır. Köpekler kırık tırnaklarını, açık yaralarını, irite olmuş patilerini ve deri altındaki tümörleri yalama eğilimi gösterirler.

Köpekler Neden Nöbet Geçirir?

Köpekler birçok nedene bağlı olarak nöbet geçirebilirler. Beagle, Alman Çoban Köpeği, Belçika Tervuren, Dachshund, Spaniel Cocker, gibi köpek ırkları nöbet geçirmeye eğilimli hayvanlardır. Nöbet geçirme nedenleri arasında eklem rahatsızlıkları, epilepsi, karaciğer sorunları, tümörler, kafa travmaları, aşırı tuz alımı, böbrek yetmezliği ve kalsiyum eksikliği olabilir. Kesin sonuçların öğrenilmesi için veteriner dahilinde belli testlerin yapılması gerekir.

Köpeklerde En Çok Görülen Hastalıklar Nelerdir?

Bazı köpek türleri belli başlı hastalık türlerine genetik olarak yakalanabilirler.

Bu hastalık türlerinden bazıları şunlardır:

  • Kulak iltihabı,
  • Köpek gençlik hastalığı,
  • Uyuz,
  • İç parazitler,
  • Eklem İltihabı,
  • Mide iltihabı,
  • Leyişmanyaz olarak nitelendirilebilir.

Bu tarz hastalıklar gerek genetik gerek çevresel faktörler doğrultusunda ortaya çıkabilir. İç, dış parazitler gibi hastalıklar aşı yardımıyla tedavi edilebilir. Eklem iltihabı ise ilaçlarla çözülebilir.

Köpeklerde Eklem Rahatsızlığı ve Tedavisi

Vücut yapısının, koordinasyonunun, aktivite geçmişinin, beslenme düzeninin önem kazandığı eklem rahatsızlıkları ciddiye alınmalıdır. Köpeklerde belli başlı belirtiler görüldüğünde gerekli testlerin yapılması gerekir. Eklem iltihabının belirtileri aktivite bozukluğu, kaslarda zayıflama, depresif ve mutsuz ruh hali, hareket esnasında eklemlerden gelen çıt sesi, yatma ve kalkma eylemlerinde yavaşlamadır.

Köpeğinizin ağrısını azaltmak için masaj yapmak, beslenme programına sadık kalmak, evinizdeki kaygan bölgeleri temizlemek, vitaminler ve gerekli besinlerle kilosunu kontrol altına almak ve yumuşak yatakta yatırmak gibi önlemler alabilirsiniz. Merdivenlerden çıkarmak yerine asansör kullanarak, yüzme havuzuna götürerek bu süreçte onlara destek olabilirsiniz. Daha sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, ideal bir kilo ve doktor kontrolü köpeğinizin eklem rahatsızlıklarına yakalanma riskini büyük ölçüde indirebilir.

Köpeklerde Eklem Rahatsızlıkları ve Tedavi Yöntemleri
Köpeklerde Eklem Rahatsızlıkları ve Tedavi Yöntemleri

Köpeklerin Eklemlerini İyileştirmek İçin Besinler

Köpeklerde eklem rahatsızlıkları fazla rastlandığı için besin takviyeleriyle bu durumu kontrol altına alabilirsiniz. Glukozamin yani kabuklu deniz ürünleri, zerdeçal, C vitamini, balık yağı, papaya, yaban mersini, somon balığı, inek kıkırdağı gibi yiyecekler eklemleri güçlendirici besinlerdir. Birkaç malzemeyi ekleyip hindistan cevizi koyarak baharat karışımını köpeğinize yedirebilirsiniz. Kemik ve eklem sağlığını güçlendirmek için ayrıca yumurta, kemik suyu, keten tohumu, A vitamini ve Çinko, yoğurt ve sardalya gibi faydalı besinleri tercih edebilirsiniz. Kolay ulaşılabilen ve Omega-3 içeren besinleri sağlıklı bir cilt, kemik ve eklem yapısı için verebilirsiniz.

Köpeklerin Eklem Ağrısı İçin İlaçlar

Köpeklerde ağrılı ekleme, hareketsizliğe, kilo kaybına, ayağa kalkma veya çökme sorununa, saldırganlığa, vücudun bazı bölgelerinde durağanlığa sebep olan eklem ağrısı için bazı ilaçları verebilirsiniz. Örneğin veteriner tavsiyesinde ağrı kesiciler. Non-stereoidal Antiinflamatuar ağrı kesiciler genellikle köpeklerin eklem ağrılarını iyileştiren ilaçlardır.

Bunun yanında beslenmeye, akupunktur tedavisine, ilaç tavsiyelerine, köpeğinizi yormamaya, enerjisini yüksek tutmaya önem vermelisiniz. İdeal bir kilo oranı bulmak eklem ağrılarını koruyucu görev üstlenebilir. Çünkü iyi beslenmeyen köpekler iç hastalıklarına daha kolay yakalanır. Bir takım yaralanmalar sonrasında veteriner kontrolünde gerekli tetkikler yapılmalıdır. Vücudunda herhangi bir kırık ya da enfeksiyon oluşumunun engellenmesi, gelecekte oluşabilecek sorunların önüne geçmesine yardımcı olur.

Küçük yaştan itibaren aşırı kilo alımı veya kaybının önüne geçilerek reçeteli beslenme şeklini sürdürebilirsiniz. Ayrıca yumuşak yastık ve yataklar, arabaya daha kolay oturabilmek için rampa, kaymaz zemin yüzeyleri, reçeteli beslenme ve ilaç sistemine uymak eklem ağrılarını önlemek için idealdir. Bu süreçte desteğinizi hissettirmeniz gereken köpeğinizin tüm sevgi ihtiyaçlarını giderebilmelisiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.