Evcil Marketim
Köpek Sağlığı

Köpeklerde Diş Çıkarma

Köpeklerde diş çıkarma, köpek besleyen kişiler tarafından sürekli olarak merak edilmektedir. Yavru köpekler, diş çıkarma dönemlerinde sürekli ısırgan bir hale gelebilmektedir. Diş çıkarma sebebinden dolayı yavru köpeklerin damakları kaşınmaya başlar. Bu kaşınma, yavru köpeklerin sürekli olarak bir şeyleri ısırmaya çalışmasına sebebiyet vermektedir.

Yavru köpeklerde diş çıkarma genel olarak 4 aylıkken başlamaktadır. Ortalama 3,5 aylık bir yavru köpek süt dişlerini dökmeye başlar ve 7-8 aylık olana kadar yeni dişler çıkarmaya başlar. Bu sürece kadar köpekler süt ile beslenmelidir. Ayrıca kemik gibi cisimler, yeni diş çıkaran köpeklere verilmelidir. Bu, dişleri yeni çıkmakta olan köpeklerin kaşınan damaklarını, rahat bir şekilde kaşımalarını sağlamaktadır.

Köpeklerde Diş Çıkarma
Köpeklerde Diş Çıkarma

Köpeklerin Dişi Neden Dökülür?

Köpeklerde diş çıkarma, insanlarda diş çıkarma ile aynı şekilde olmaktadır. Belirli bir yaşa gelen insanlar, dişlerini dökmeye başlarlar ve bu dökülen dişlerin yerine yeni düşler çıkar. Köpeklerde diş çıkarma işlemi de bu şekilde olmaktadır. 3,5 aylık olan bir köpek yavrusu dişlerini dökmeye başlar ve yeni dişleri çıkar.

Köpeklerin diş dökmesi korkulacak bir şey değildir. Çünkü dökülen bu dişlerin yerine daha sağlıklı ve düzgün dişler çıkacaktır. Anne sütünden yavaş yavaş kesilmeye başlayan köpekler, daha sert cisimleri yiyebilmek için yeni diş çıkarmaya başlarlar. Anne sütü ile beslenmeye başlanan köpeklere, set gıdalar verilmez. Bu gıdalar, köpeklerin sağlığına zarar verecektir.

Dişi Çıkan Köpek Nasıl Beslenir?

Köpekler, 3,5-4 aylık olmaya başladıkları zaman dişlerini dökerler ve yerine yeni dişleri çıkmaya başlar. Bu köpeklerin beslenmesi son derece önemlidir. Bu dönemde köpekler, anne sütü ile beslenmek zorundadır. Eğer annesi yoksa daha farklı ürünler ile beslenmesi sağlanmalıdır. Bu beslenme ile köpekler, daha sağlıklı bir hale geleceklerdir.

Dişi çıkan köpek şu şekilde beslenmelidir;

  • Süt verilmelidir.
  • Lapa yiyecekler verilmelidir.
  • Yaş mamalar verilmelidir.

Dişi yeni yeni çıkmaya başlayan köpeğin beslenme şekli bu şekildedir. Süt, hem köpeğin karnının daha iyi doymasını sağlar hem de çıkacak olan dişlerinin daha sağlıklı olmasını sağlar. Yaş mama ve lapa yiyecekler ise köpeğin, daha rahat bir şekilde bu gıdaları sindirmesini sağlayacaktır. Kuru gıdalardan bu süreç içerisinde uzak durulması gerekmektedir.

Diş Çıkarma Döneminde Neden Isırır?

Köpekler, diş çıkarmaya başladıkları dönem içerisinde daha saldırgan ve ısırgan bir hale gelirler. Bu ısırgan hal ve saldırganlığın nedeni ise köpeklerin damaklarında meydana gelen kaşınmalardan dolayıdır. Yeni yeni dişlerini çıkarmaya başlayan köpeklerin damakları sürekli olarak kaşınır. Hayvanlar, bu kaşınmanın önüne geçmek için bir şeyleri ısırmaya ve saldırmaya başlarlar.

Köpeklerde Diş Çıkarma
Köpeklerde Diş Çıkarma

Isıran Yavru Köpeklere Ne Yapılması?

Diş çıkarma döneminde yavru köpekler ısırmaya başlar ve bu durum köpek sahiplerini son derece rahatsız eder. Yeni dişlerini çıkarmaya başlayan köpeklerde damak kaşınmaları oluşur ve köpekler bu kaşınmayı gidermek adına bir şeyleri ısırır.

Isıran yavru köpeklere yapılması gerekenler şu şekildedir;

  • Plastik, yumuşak cisimler verilerek, köpeğin onu ısırması sağlanır.
  • Kemik verilir ve köpek bu kemiği ısırarak kaşıntıyı giderir.

Köpeğe herhangi bir lastik verilerek, köpeğin onu ısırması sağlanır. Bu da köpeğin damağında meydana gelen kaşınmayı giderir. Ayrıca köpekler lastik ve kemik yardımıyla çenelerini de güçlendirmiş olacaklardır.

Yetişkin Köpeklerde Diş Çıkarma

Diş çıkarma işlemi yavru köpeklerde meydana gelen normal bir durumdur. Eğer yetişkin bir köpekten diş dökme olayı görülüyorsa, bu aksi bir durum demektir. Çünkü 1 yaşını geçmiş olan köpeklerde tekrar diş çıkarma veya diş değiştirme olayı görülmez. Yetişkin bir köpekte diş çıkarma olayı görülüyor ise uzman bir veterinere köpeğin götürülmesi gerekmektedir. Çünkü köpeğin ağız ve diş sağlığında bozulmalar meydana gelmiş olacaktır.

Köpeklerde Diş Sağlığı

Köpeklerin ağız bölgesi, onlar için son derece önemli bir yerdir. Ağız ve diş sağlığı düzgün olmayan bir köpeğin, sağlıklı olduğundan hiçbir şekilde söz edilemez. Çünkü bir köpeğin sağlıklı olup olmadığı ağız ve diş sağlığından anlaşılmaktadır. Bu sebepten dolayı köpeklerin ağız ve diş sağlığına büyük oranda önem verilmesi gerekmektedir.

Diş sağlığında problem yaşayan köpekler, yeteri kadar ihtiyaçlarını karşılayamazlar. Bu durumda köpeklerin sağlıkları bozulmaya başlar. Köpek sahiplerinin, beslemiş oldukları köpeğin ağız ve diş sağlığına son derece dikkat etmesi gerekmektedir.

Köpeklerde Diş Bakımı Nasıl Olur?

Köpeklerin ağız ve diş sağlıkları son derece büyük önem arz etmektedir. Köpeklerin diş sağlıkları ise tükettikleri gıdalar ile belirlenmektedir. Sürekli olarak köpeklere yaş mama verilmesi, ilerleyen zamanlarda köpeklerin sağlıklarının bozulmasına neden olacaktır. Bu sebeple kuru mamalar daha sık bir şekilde verilmelidir.

Ara ara köpeklere yaş mama verilmesi sindirim sistemini düzene sokacaktır. Ancak sürekli yaş mama ve lapa gıdalar verilmesi köpeklerin, diş sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir. Bu sebeple daha sık bir şekilde köpeklere, kuru mama verilmesi ve bu mamalar ile beslenmesi gerekmektedir. Köpeklerin ağız ve diş sağlıkları beslendikleri gıdalar ile sağlanır ve hiçbir şekilde olumsuz bir durum oluşmaz.

Diş Çıkarma Döneminde Köpekler

Diş çıkarma döneminde olan köpekler, biraz agresif bir hal alabilirler. Çünkü köpeklerin damaklarında, çıkacak olan dişlerden kaynaklı olarak kaşınmalar ve bazen ağrılar meydana gelebilir. Bu dönemde köpeklere sert davranmak yerine onlar ile ilgilenmek gerekmektedir. Çeşitli oyuncaklar ile köpeğin oynaması ve bu oyuncakları ısırması sağlanmalıdır.

Köpekler, onlara verilen oyuncakları ısırarak damaklarında meydana gelen kaşıntıyı alırlar. Ayrıca oyuncakları ısırmaya başladıklarında çene yapıları da güçlenmeye başlar. Çıkacak olan dişler de daha keskin bir şekilde çıkmaya başlar. İlerde her türlü gıdayı daha rahat bir şekilde tüketebilmeleri içinde çene yapıları ve sivri dişleri önemli rol oynar. Diş çıkarma dönemindeki köpeklere dikkatli bir şekilde yaklaşılması ve düzgünce bakılması gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.