Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpekKöpek BakımıKöpek Eğitimi

Köpekler Neden Sırt Üstü Yatar?

Evcil hayvanlar arasında en çok tercih edileni ve sevilenleri arasında bulunan köpekler yaşamlarına renk ve dostluk katmak isteyenler tarafından sahipleniliyor. Hayatına, yeni yaşamına ve ortama uyum sağlamaya, kendi düzenini oluşturmaya çalışırken evcil hayvan sahiplerinin hareketleri üzerinden yorumlamalar yapması da mümkün hale geliyor. Köpeklerin sevgi, kızgınlık, açlık veya diğer duygularını göstermek için diğer canlılarda da olduğu gibi bazı yollar izledikleri bilinir.

Bu yolların başında yatma pozisyonları veya hareketleri gelir. İlk kez bir köpekle aynı ortamda yaşayanlar için birçok konuda olduğu gibi bu konuda da bazı sorular ortaya çıkar. Köpekler neden sırt üstü yatar? Veya kuyruğunu diktiğinde ne anlatmak ister? Gibi paralel yorumlamalar içeren bazı hareketler sorgulanır. Yatış pozisyonu köpeğinizin durumu hatta sağlığıyla alakalı bile belirtiler içerir.

Köpekler Neden Sırt Üstü Yatar?
Köpekler Neden Sırt Üstü Yatar?

Köpeklerin Yatma Şekilleri

Köpeklerin yatışları ile alakalı yakından gözlemde bulunan sahipleri aynı gün içinde bile yatış şekillerinde farklılık olduğunu fark edebilir. Yeni bir ortamda yaşamayan başlayan köpeklerin kendilerini sıkıca kapattıkları görülürken bazılarının sırt üstü yattığı görülür. Bu durum farklı anlamlar içerdiğinden dolayı dikkatli şekilde yorumlamak önemlidir.

Bazılarının hangi anlamlar içerdiğini yorumlamak gerekirse:

  • Köpeğinizin toplanmış bir şekilde yattığını görmek stres altında olduğunu gösterebilir,
  • Tüylerinin kabarık bir şekilde yatması ise üşümeye başladığını anlatabilir,
  • Sırt üstü yatması ise kendini güvende hissettiği şeklinde yorumlanabilir.

Köpekler neden sırt üstü yatar? Şeklinde bir soruyu veteriner hekime yönelttiğinizde bile genel anlamda kendini iyi hissettiğini söyleyecektir. Tamamı için aynı yorumlamada bulunmak da yanlış olur.

Sırt Üstü Yatmanın İçerdikleri

Sırt üstü yatan köpeğiniz aslında güven, rahatlık ve bulunduğu ortamdan rahatsız olmama gibi duyguları anlatmak ister. Çünkü sırt üstü yatmak köpeklerin yaşaması için hayati önem taşıyan organlarının olduğu karın kısmının açıkta olması demektir. Korumaya ihtiyaç duyulan bir bölge olduğu bilgisinden yola çıkıldığında köpeğinizin can sağlığı ile alakalı bir güvensizlik yaşamadığı, kendini yaşadığı yerde güvende hissettiği sonucu net olarak ortaya çıkar. Karnının tok olması ve ortam sıcaklığının da yeterli olması durumunda konforu daha da katlanacaktır.

Köpeğinizin Sırt Üstü Yatması Sorun Mu?

Bahsedilen nedenlerden dolayı sıklıkla sırt üstü yatan köpeklerle alakalı da köpekler neden sırt üstü yatar? Sorusu gündeme gelebilir. Uykusu sırasından güven ve huzur içeren bu hareket uyku dışında veya gün içinde de sık bir şekilde yaşanabilir. Bu durum bazı soru işaretlerine cevap alınmasını zorunlu kılar. Çünkü sürekli sırt üstü yatmak köpeklerden her zaman beklenen bir durum değildir. Sırt kısmını elle kontrol etmeniz ve herhangi bir yaralanma ve cildinden kaynaklanan bir rahatsızlık olup olmadığını kontrol etmeniz yerinde bir hareket olur. Bazen de sırtını bir yere çarpmış olduğu görülür.

Kontroller sırasında sırtında elinizi gezdirirken kaçması veya tepki vermesi bu olasılığı düşündürmelidir. Nedenini bulamadığınız ve köpeğinizin genel haline bakarak yolunda gitmeyen bir şeyler olduğundan şüphe duymanız halinde yapılması gereken uzman bir veteriner hekimden görüş almaktır. Gerekli durumda tedaviye başlanması da gerekebilir.

Başka Hangi Anlamları İçerir?

Merak ettiğiniz köpekler neden sırt üstü yatar? sorusunun cevabı için farklı bir anlam daha düşünebilirsiniz. Köpekler türüne bağlı şekilde değişmekle birlikte sıcak havalardan etkilenen hayvanlardır. Köpeğiniz sırt üstü yattığında havanın sıcak olduğu zamanlarda serinlemeye çalıştığını düşünmek de iyi bir çıkarım olacaktır. Sıcakladığını dilinin dışarıya çıkması veya ağzının kuruduğunu anlatması gibi ek belirtilerle de desteklediğinizde serin bir yer aramanız uygun olur.

Köpekler Neden Sırt Üstü Yatar?
Köpekler Neden Sırt Üstü Yatar?

Köpeğinizin Yatışı ve Sağlığı Arasındaki İlişki

Yatış şekli konusunda yapılan araştırmalar çoğu zaman insanların bile bir takım ruh hallerini anlattığını ortaya koymuştur. Köpekler için de geçerli olacağını gösteren davranışlar vardır. Köpeğiniz hasta olduğu zamanlarda yatarken ses çıkarabilir. Bunun yanında halsiz veya sırt üstü yatmasına karşılık hareketlidir. Böyle olması durumunda sağlığını etkileyen bir durum olup olmadığına bakmak en doğrusu olacaktır. Köpeğinizin yatışı ve hareketliliğindeki yön rahatsız olduğu noktaların anlaşılmasında da kullanılabilir. İyi bir evcil hayvan sahibi gözlemleri ile köpeğinin yaşam standardında düşüklük olup olmadığını bile anlayabilir.

Ne Yapılır?

Henüz yeterince bilgi sahibi olmadığınızda köpeğinizin yatışıyla alakalı bazı önlemler almanız gerekebilir. Yatışını değerlendirdikten sonra rahatsız olabileceği etmenleri ve uyaranları ortadan kaldırmak gerekir. Uyaranların olması uyku kalitesini düşürebilir. Bulunduğu yerin olması gerekenden sıcak veya soğuk olması da aynı etkilerin gözlemlenmesi anlamına gelir.

Köpeğinizin tercihe göre özel köpek yataklarında yatırılması da denenebilir. Yattığı yere sevdiği oyuncakları da bırakabilirsiniz. Köpeklerin sahipleri ile birlikte yatma eğilimleri fazla olabilir. Özellikle hasta olduklarında ilgi görmek ve bunu anlatmak için köpekler sahiplerinin etrafından ayrılmaz. Ayrımını yaparak gerekli olduğunda izin verebilirsiniz.

Köpeğin Rahatsız Olması ve Yatma Şekli

Rahatsız olduğu ortamda sırt üstü yatan köpek görmek son derece zordur. Sahibi farkında olmasa da stres altında olabilir. Buna bazen ortamdaki gerginlik neden olurken bazen de bir uyaran göze çarpar. Dışarıya yeterince çıkmayan bir köpeğin uykusu sırasında kıpırdanması da olağan sayılır. Farklı belirtiler ile kıyaslanarak değerlendirmek anlamlandırmak için en doğru yol olacaktır.

Olumsuz Bir Durum Mudur?

Bu şekilde yatan köpeğiniz için genel olasılıkla korkulması gereken bir olay olmadığını söylemek gerekir. Köpeklerin yapısından kaynaklanan sıcaklıkları bulunur. Sahipleriyle oyun oynamak istediklerinde veya oynadıktan sonra yorulduklarında aynı şekilde tepkiler verebilir. Veteriner hekim konuyla alakalı köpeğinizin türüne göre gereken bilgilendirmelerde bulunacaktır. Gereken bir durumda müdahale edilmesi veya bir hastalık saptanması halinde tedaviye başlanır. Onunla yeterince zaman geçirmek ve çok sık yalnız bırakmamak güven duymasını kolaylaştırır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.