Evcil Marketim
Kedi

Kedilerde Mantar Hastalığı (Tıbbi Detaylarla Anlattık!)

Kedilerin en büyük sorunları arasında yer alan ve sıklıkla meydana gelen kedilerde mantar hastalığı hayvanlara karşı bulaşıcıdır. Kedilerin mantar ile temas etmesi, soluması noktasında ortaya çıkan cilt mantarı oldukça sıkıntılı bir süreçtir. Kısa sürede tedavi edilmemesi halinde ciltte yayılır. Cildinde meydana gelen bir çizik dahi bu hastalığı kapması adına yeterli olabilir. Kedilerde cinsiyet ya da yaş sınırı olmaksızın görülebilen bir hastalık türüdür. Mantar hastalığı sürecinde kedinizin dışarıya çıkmasını sınırlamak iyileşme süreci adına önemlidir. Mantar hastalığı nedeni ile kedilerde tüy dökülmesi ve kızarıklık gibi cilt problemleri oluşabilir. Bunun yanı sıra solunum sıkıntılarının sebepleri arasında da mantar hastalığı olabilmektedir.

Kedilerde Mantar Hastalığı (Tıbbi Detaylarla Anlattık!)
Kedilerde Mantar Hastalığı (Tıbbi Detaylarla Anlattık!)

Kedilerde Mantar Hastalığı Belirtileri Nedir?

Kedilerin yavru, yetişkin olmasına bağlı olmadan ortaya çıkan mantar türleri nedeni ile kedilerde bazı değişiklikler gözlemlenir. Kedinizin diğer hastalıklarına bağlı olarak bazı farklılıklar görülebilir. En temel anlamda görülen kedilerde mantar hastalığı enfeksiyonlarında görülen belirtiler arasında tüylerde dökülme vardır. Belirgin olarak tüylerinde parça parça dökülmeler ve kellik denilen alanlarda derinin kızarık olarak görülmesi mantar habercisidir.

Belirtiler;

  • Ciltte görülen kızarıklık
  • Tüylerde dökülme
  • Deride kuruluk ve pullanma
  • Yağlanma
  • Derinin kalınlaşması
  • Lenf bezin şişkinliği
  • Kaşıma nedeni ile yara
  • Halsizlik
  • İştahsızlık
  • Depresyon ve kedilerde mantar hastalığı
  • Sürekli huzursuzluk

Bu belirtilerden de görüleceği üzere kedinizin ciddi bir kedilerde mantar problemiyle uğraştığını anlayabilirsiniz. Vakit kaybetmeden kedinizi hemen en yakın veteriner kliniğine götürmeli ve tedavisine ivedilikle başlamalısınız. Bu konuda veteriner hekim tarafından verilecek testlerin yapılması, uygun tedavi yönteminin belirlenmesi gerekir.

Kedilerde Mantar Olduğunu Nasıl Anlarız?

Kediler konuşamasa da kendisini en iyi ifade edebilen evcil hayvan grupları arasındadır. Muhakkak bir sıkıntısı olduğunda bunu belli edecek bazı davranışlarda bulunur. Kedilerde mantar olduğunu sürekli kaşınmasından anlamanız mümkündür. Tırnakları ile kaşınma sırasında bölgeyi kanatması ile daha hızlı yayılan kedilerde mantar türleri, zamanla kedinizin huzursuz olmasına, beslenmemesine ve daha fazla kaşınmasına yol açar.

Bazen tüy döken kediler, sahipleri tarafından mevsimsel tüy değişimi olarak algılanabilir. Bu nedenle birçok kedilerde mantar hastalığı tedavisi geç başlar. Kedinizin kaşındığı ve tüylerini döktüğü noktaları incelemeniz, kızarıklık olması halinde hemen veterinere götürmeniz gerekir. Mantar enfeksiyonu için sizlere krem, şampuan gibi bazı ilaçlar verilebilir. Veteriner önerisine uymanız halinde kısa sürede kedinizin iyileştiğini gözlemleyebilirsiniz. Tedavi sürecinde ise özellikle kedinizin diğer kedilere bulaştırmaması adına koruma altına almanız önemlidir.

Kedilerde Mantar Neden Olur?

Kedilerde mantarın bazı sebepleri olabilir. Özellikle sahiplendiğiniz kedi yavru ya da yetişkin ise ve ilk aşılarını siz yaptırdıysanız, bulunduğu yaşam alanından kapmış olması muhtemeldir. Kedilerin birbirleriyle yaptığı kavgalar sonucunda bazı yaralanmalar olabilir. Kediler kendilerini özel salgıladıkları tükürük ile temizleseler de bazıları yeterli hijyeni uygulayamaz. Özellikle sıvı kaybı olan hasta kedilerin oluşturduğu yaralardan, kediler arası solunumdan bulaşması mümkündür.

Evcil kedilerin ev dışında tuvalet ihtiyacını gidermesi, mantar enfeksiyonu olan başka kedilerin temas ettiği alanlardan dahi bu hastalığı kapması muhtemeldir. Bu nedenle kedinizin hemen tedavi altına alınması ve iyileşmesi gereklidir. Kedilerde mantar ortak mama kapları, bir arada yaşam alanları, sokakta temas ettikleri bitkiler gibi birçok alandan geçebilir.

Kedilerde Mantar Hastalığı (Tıbbi Detaylarla Anlattık!)
Kedilerde Mantar Hastalığı (Tıbbi Detaylarla Anlattık!)

Kedilerde Mantar Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

Kedinizde oluşan mantarı anlamanız için tüylerinde öbek öbek kopmalar ve o bölgede kellik görmeniz dahi yeterlidir. Bu biraz daha bulaştığı ve mantarın ilerlediği bir aşamadır. O zamana dek fark etmek istiyorsanız, kedinizin sürekli kaşındığı zamanlarda kaşıdığı noktaların kızarıklık durumuna bakmanız yeterlidir. Enfeksiyon tedavilerinde veteriner tarafından verilen testler sizler için fazla olabilir. Bu testlerin her biri kediniz için çok önemlidir. Önemli olan genel bir kedilerde mantar tedavisine başlamak değildir.

Veteriner hekimler bu nedenle öncelikle mantarın hangi türden olduğunu bilmek ister. Bazı mantar türlerinin dirençli olması ona uygun daha güçlü ilaç verilmesini gerektirir. Mantarın ilerleme derecesi de tedavi için önemlidir. Mantarın hızlı yayıldığını düşünürseniz öncelikle bu yayılmanın durdurulması adına işleme başlanılması gerektiğini anlayabilirsiniz. Mantar tedavilerinde merhem, oral yolla verilmesi gereken ilaçlar ya da şampuan gibi bazı ürünler kullanılır. Şampuanlar mantarın yayılmaması adına hijyen sağlar ve temizler. Çevrede bulunan diğer kedilere bulaşmaması adına mantar enfeksiyonu olan kedinin özel alanda tedavisi yapılmalıdır.

Mantar enfeksiyonu için tedaviye başlamanız halinde öncelikle kedinizin özel tüm eşyalarını dezenfekte etmeli ve yüksek derecede yıkamalısınız. Mümkünse eski olan bazı ürünleri atmanızda fayda olacaktır. Birden fazla kedinin olması halinde kesinlik ortak bir eşya bulundurmamanız gerekir. Atmanız gereken eşyaları ise kapalı bir poşetle atmanız sokak canlılarının bu hastalığa kapılmaması adına önemlidir. Evinizin havalandırılması, hijyeni daha sıklıkla yapılmalıdır. Mantar enfeksiyonu olan kedinizin su kabı sürekli temiz, içilebilir ve sıklıkla yenilenen şekilde olmalıdır. Mama kabında ise yaş mama bekletilmemelidir.

Kedilerde Mantar Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kedilerde mantar tedavisinin süresi kedilere göre değişiklik gösterir. Kedinin mantar enfeksiyonuna verdiği cevap, bulunduğu koşullar, tekrar bulaşma durumu, mevcut hastalıkları, mantarın türü ve hangi derece olduğu süre adına önemlidir. Sürenin uzamasına neden olan bazı faktörler vardır.

Özellikle birden fazla kedi ile bir arada olan, ortak kullanıma sahip, yaşam koşulları ve kötü beslenme düzeni olan kediler için iyileşme süreci oldukça uzundur. Bunun için evcil kedi sahiplerine büyük sorumluluk düşmektedir. Mantarlı bölge için veteriner tarafından verilen tüm ürünlerin kullanımı, sabır, sevgi ve hijyen ile kedilerde mantar enfeksiyonu sorunlarını atlatmak mümkündür. Her tedavi için öncelikle kedinizi iyi tanımalı ve belirtilerle ilgili yazılarımızı okuyarak en yakın veterinere hemen başvurmalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.