Evcil Marketim
Kedi Sağlığı

Kedilerde Burun Kanaması

Kediler nazik koku alma duyuları ile yerinde bir şöhrete sahiptirler. Fakat kedilerin burnu sadece kokulara karşı değil hastalıklara ve darbelere karşı da naziktir. Kedilerde burun kanaması bazen basit ve anlık sebeplerden kaynaklanabilmekte lakin kimi zaman de burun kanamasının temelinde oldukça ciddi nedenler ve rahatsızlıklar yatmaktadır. Bundan dolayı şayet kedinin burnundan kan geliyorsa bu durumun muhakkak ciddiye alınması gerekmektedir. Kedilerde burun kanaması veya tıbbi adıyla epistaksis sık rastlanılan bir kanama çeşididir. Kanın, burun deliklerinden dışarı akmasıyla fark edilmektedir. Kanama derecesi ve zamanı kanama sebeplerine bağlı şekilde farklılık gösterir ve muhakkak veteriner kontrolü gerektirmektedir.

Kedilerde Burun Kanaması
Kedilerde Burun Kanaması

Kedilerde Burun Kanamasının Sebepleri Nelerdir?

Kedilerde burun kanaması, birçok değişik nedenden ileri gelebilmektedir. Kanın pıhtılaşmaması problemi, burun kanamalarını en sık meydana getiren faktörlerin başında gelmektedir. Şüphesiz yegane sebep bu değildir. Gözle görülmeyen bir sakatlanma veya yaralanma da burun kanamalarını meydana getirebilmektedir. Kedilerde burun kanaması fazla sayıda farklı sebebe bağlı şekilde biçimlenebilmektedir. Burada mühim olan kanamanın aşırı mı yoksa belli belirsiz mi olduğu ve devamlılık arz edip etmediğidir. Bir manada kedinin burnu çok fazla ve devamlı olacak biçimde kanıyorsa bu, muhatara çanları çalıyor anlamına gelmektedir.

Kedilerin burnunun kanamasına sebebiyet veren belli başlı hastalık ve faktörler şunlardır;

  • Değişik sebeplere bağlı travmalar (buruna ve çevresine gelen darbeler)
  • Balkon, pencere ve benzeri yüksek alanlardan düşme
  • Hipertansiyon
  • Kimi alerjiler
  • Birtakım bakteriler
  • Burunsal tümörler (burun içerisindeki tümörler)
  • Viral kaynaklı rahatsızlıklar
  • Burna yabancı madde girmesi
  • İnternal kanama
  • Pıhtılaşma problemleri
  • Kılcal damarlarda meydana gelen çatlamalar

Görüldüğü üzere kedilerin burnundaki kanamaların temelinde fazla sayıda değişik sebep yatabilmekte ve eğer hayvanın burun deliklerinin ikisinden de kan geliyorsa ayriyeten kan koyu renkli ve köpüklü bir kıvamdaysa bu, rahatsızlığın daha da ciddi olduğuna işaret etmektedir. Şunu da belirtmek gerekirse; kediler bir kaza yaşadığında, söz gelimi trafik kazası geçirdiğinde veya yüksekten düştüğünde gözle görülebilir bir yarası olmasa bile en kısa bir süre içinde veteriner hekime başvurulması gerekmektedir. Zira bu tarz kazalarda çoğu zaman iç kanama gelişmekte ve iç kanamaya müdahale yapılmadığı takdirde hayvanın yaşamını kaybetme rizikosu yüksek olmaktadır.

Takip Edilecek İşaretler

Yanlış giden bir şeylerin olduğunun en net göstergesi, herhangi bir şekilde yara almamış olmalarına karşın daimi olarak burun kanamasıyla baş etmeleridir.

Bu işaretlerin bazıları şunlardır:

  • Kilo kaybı ve güçsüzlük
  • Bilinçsizlik ve hareketsizlik
  • Solmuş diş etleri ve sümükdoku
  • Dekadans
    Kedilerde Burun Kanaması
    Kedilerde Burun Kanaması

Kedilerde Burun Kanaması Nasıl Teşhis Edilir?

Kedilerde burun kanamasının nedenini saptayabilmek adına veteriner birçok test gerçekleştirebilmektedir. Bu tip hususlarda, veteriner öncelikle kedinin anemi yani halk arasında yaygın olarak bilindiği üzere kansızlık rahatsızlığının bulunup bulunmadığını bilmek isteyecektir. Şayet kedide anemi (kansızlık) baş göstermekte ise, bu durumun ciddi olup olmadığı da ehemmiyet arz etmektedir.

Bunların beraberinde, veteriner, kedinin kan profilini çıkartıp, bütün kan alma ve değerlendirme işlemlerini, idrar tahlillerini hayata geçirmek isteyecektir. Ayriyeten öteki testler ile kedinin kan pıhtılaşmasının stabil olup olmadığı, kemik iliğinde de problem bulunup bulunmadığı ile alakalı hükümlere de varılabilmektedir. Bilhassa pıhtılaşma ile alakalı çıkartılan kan profili, kedinin probleminin kanın pıhtılaşmasıyla ilgisinin olup olmadığını veterinerinize gösterecektir.

Kedilerde Burun Kanaması Nasıl Tedavi Edilir

Kedilerde burun kanaması yalnız başına bir rahatsızlık olmadığı için tedavide evvela bu belirtinin meydana gelmesine sebep olan rahatsızlık veya faktörü belirlemek gerekmektedir. Veteriner hekim kedinin kanamasına son vermek adına pıhtılaştırma uyarıcı madde ilaçları uyguladıktan sonra asıl sebebi belirleyip bu sebebi bertaraf etmeye yönelik bir tedavi metodu belirlemektedir. Şayet kedinin kanaması son bulmuyorsa, esas sebep pıhtılaşma problemi olarak tayin edilmişse, tedavi sürecinde kedinin hastanede kalmasında fayda vardır.

Şayet kedinin kanının durmaması, direkt olarak karaciğer kanseri veya benzeri bir problemden kaynaklı ise, öncelikle bu problemin tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi sürecinde, kediye steroid dışı yangı önleyici ilaçlar verilmemelidir. Şayet kedinin hastalığı, direkt olarak hemofili problemine dayanıyorsa, tedavi sürecinde kan yenileme veya kan nakli uygulamaları gerekebilmektedir. Yine benzer bir biçimde, kedinin kanamasının esas sebebi anemi (kansızlık) hastalığına dayanıyor ise, kan nakli burada da gerekebilmektedir.

Şayet kanama problemi, kandaki pıhtı hücreleri ile alakalı ise, yakıcı olmayan prednizon tedavisi bu aşamada uygulanabilmektedir. Enfektüs hastalıkları asıllı kanamalarda, 3 ila 6 haftalık süreç boyunca kediye doksisiklin verilebilmektedir. Tedavi sürecinde daha da kritik sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Örnek vermek gerekirse, kedide kemik iliği tümörü büyümesi yani neoplazi var ise, kedye kemoterapi veya radyo terapi uygulanabilmektedir. Kanama problemi direkt olarak bakteriyel bir hastalığa dayanıyorsa, veteriner hekim bunun için antibiyotik uygulayabilmektedir.

Burun kanamaları kimi zaman burun içi yollar veya damar ve kanallar ile alakalı da olabilmektedir. Burun yollarında bir ur problemi var ise, veteriner hekim buna uygun bir çözüm geliştirecektir. Radyoterapi bu tarz durumlarda aktif biçimde kullanılabilirken, şayet bu bölgede yabancı bir maddeden kaynaklı kanama var ise, cerrahi operasyon da gerekebilmektedir. Aynı şekilde, geçiş bölgelerinde ve bu yollarda mantar problemi var ise, yine cerrahi bir operasyon ile söz konusu sıkıntı giderilebilmektedir. Kimi mantar problemleri ise, direk olarak burun yoluyla ilaç verilerek tedavi edilebilmektedir.

Kedilerde Burun Kanaması Tedavisi Sonrasında Ne Yapılmalıdır?

Yüksek dozda kan kaybı yaşanan olayların akabinde, kedinin bitkin düşmemesi, kan kaybı görülmemesi ve düşük nabız ile sakin tutulması bakımından kafeste kalması ehemmiyet arz etmektedir. Veteriner hekimin tavsiye ettiği burun spreyleri ile epinefrin hormonu da kediye takviye edilebilmektedir. Tedavinin sonrasında ilk kez eve getirilen kedi, her çeşit sakıncalı durumdan, kanamayı tetikleyici vakadan uzak tutulmalıdır. Veterinerin de kediyi eve götürmeden evvel, ekstrem kan kayıplarında hangi hususlara dikkat edileceği konusunda sahipleri eğitecektir. Zayıflık, yorgunluk veya devamlı kanama durumları, bu konulara örnektir.

Epistaksisli Bir Kedi ile Yaşamak

Bir kedideki burun kanamasının esas nedeni için tedavi gördüğü ve eve gitmesine müsaade edildiği vakit, iyileşme zamanları süresince gürültüsüz bir ortamda durdurulmaları mühimdir; bu da daha çok kanamaya sebep olabilecek herhangi bir aksiyonun önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır. Kedilerin iyileşme müddetlerini süratlendirmeyen yardımı dokunacak pek çok takviye edici bakıma gereksinimi vardır ve epistaksis atlattıktan sonra gelişmelerini kontrol etmeyi talep eden veteriner hekime izlem ziyaretleri yapılması gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.