Evcil Marketim
KediKedi Sağlığı

Kedilerde Kulak Temizliği

Hayvan sahipleri genellikle kedilerde kulak temizliği konusuna dikkat etmezler. Her zaman yapılması gerekmese de belli aralıklara kulak temizliği yapılmalı ve bu sırada kulak sağlığı kontrol edilmelidir. Çünkü kediler yapıları gereği dış faktörlerden daha fazla etkilenirler.

Dışarıdan aldıkları bir enfeksiyon kulak sağlıklarını hemen etkileyebilir. Bunun sonucu olarak kulak enfeksiyonu ve fazla kulak salgısı görülebilir. Bu durumları erkenden fark etmek için temizlik ve bakım gereklidir. Kedinizin kulağında sorun meydana geldiyse bunu erken fark etmeniz önem taşır.

Kedilerde Kulak Temizliği
Kedilerde Kulak Temizliği

Kedilerde Kulak Kiri Olur Mu?

Kedilerde kulak kiri çok olmasa da görülmektedir. Bu az olsa da belli bir süre sonra biriken fazla kir sonucu enfeksiyon oluşumuna yol açabilir. Bu nedenle kulak bakımı yapılması enfeksiyonların önüne geçecektir. Kedilerin kulaklarında hastalık dönemlerinde akıntı meydana gelebilir. Bunun fark edilmesi ve temizlenmesi gerekir. Aksi takdirde enfeksiyon oluşabilir ve kedi bu durumdan rahatsızlık duyar. Kediler hastalandıklarında burunları akıntı yapar ve tıkanır. Bu durumda temizlenmezse nefes almakta güçlük çeker. Kulakları için aynı şey geçerlidir.

Kedilere Kulak Temizlenir Mi?

Çoğu kedi sahibi bu durumu görmezden gelir ya da kulak temizleme fikri aklına gelmez. Her gün gerekmese de evet, kedilerde kulak temizliği yapılır ve yapılmalıdır. Bunu kedinizin bakım rutinine göre şekillendirebilirsiniz. Örneğin, tırnağını keserken kulaklarını kontrol etmek kötü bir fikir değil. Özellikle kediniz dışarı çıkan bir kediyse mutlaka daha dikkatli olmalısınız. Kedilerin kulakları yaşadıkları çevreye ve kulak yapıları sebebiyle mutlaka kirlenir. Birikmiş kulak kiri fark ettiğinizde temizlemeniz kulak sağlığı için faydalıdır.

Kedilerde Kulak Temizleme Yöntemleri

Kediler başlı başına hassas bir yapıya sahipler. En ufak bir temas onları rahatsız edebilir ve huzursuz olmalarına yol açabilir. Bu nedenle kediler için özel olarak üretilmiş temizlik ürünleriyle bu işi halletmelisiniz. Özellikle kulak çubuğu, kimyasal ve alkol içeren temizleyici ürünlerden uzak durun. Kedilerin iç kulaklar hassas bir dokudan oluştuğu için tahrişe yatkın olacaktır. Bu nedenle tahriş olan kulakları yara olarak daha çok mikrop için uygun bir alan oluşturur.

Kediler için en uygun kulak temizleme ürünleri;

  • Kedi kulak temizleme solüsyonu
  • Kedi kulak temizleme mendili

Bu iki ürün kedilerde kulak temizliği için en güvenli malzemelerdir. Pek çok veterinerden temin edebilirsiniz.

Kedi Kulak Temizleme Solüsyonu

Kulak temizleme solüsyonları kediler için en güvenli kulak temizleme ürünüdür. İçeriği sayesine iyi bir hijyen sağlarken aynı zamanda tahrişi önler. Kedinizin sakin olduğu bir zamanda bu solüsyonu kullanabilirsiniz. Kedinizin hoşuna gitmeyebileceği için sakin bir anını seçin. Kedinizin her iki kulağında 2-3 damla solüsyondan damlatın. Ardından parmağınızla veya pamukla içine masaj yaparak biriken kiri çıkarabilirsiniz.

Kedi Kulak Temizleme Mendili

Bu mendili kulak temizleme solüsyonu ile kullanmanızı öneriyoruz. Bu sayede daha iyi bir hijyen sağlamış olacaksınız. Aynı şekilde solüsyondan damlatın ve arından bu mendil ile basit hareketlerle masaj yapın. Kedinizin kulağındaki pisliklerin çıktığını göreceksiniz. Kediler kulaklarına dokunulmasından hoşlanmazlar. Bunu rutin haline getirdiğinizde kabul edecekler ve sorun çıkarmayacaklardır.

Kedilerde Kulak Neden Kirlenir?

Kedilerin kulakları dışarıya doğru açıktır ve kulak iç yapıları geniştir. Bu sebeple kulakları birçok sebepten dolayı kirlenebilir. Toz, tüy ve bakteriler burada biriktiğinde kulak salgısında artış meydana gelecektir. Tüm bu faktörler bir araya geldiğinde ise kulaklardaki kir birikintileriyle karşılaşıyoruz. Bu kirler kaldığı müddetçe kedilere rahatsızlık hissi vereceği için düzenli olarak kontrol edilmesi ve temizlenmesi gerekir. Ayrıca kedilerde kulak kiri, hastalık dönemlerinde daha sık görülecektir.

Kedilerde Kulak Temizliği Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kedilerde kulak temizliği hassasiyet gerektiren bir durum. Kedinizin kulağı hali hazırda kirlenmiş veya enfeksiyon kapmışsa nazik davranmanız gerekir. Temizleyemeyeceğiniz boyutta bir enfeksiyon söz konusuysa bir veteriner hekime danışmakta fayda var. Evde yapacağınız kedi kulağı temizleme işleminde olabildiğince nazik davranın ve kedilere özel üretilen temizlik ürünü dışında başka bir şey kullanmayın.

Kedilerde Kulak Temizliği
Kedilerde Kulak Temizliği

Kulakları Düzenli Olarak Kontrol Edin

Kedinizin kulağını düzenli olarak temizlerken kulak sağlığını da kontrol etmelisiniz. Kedilerde kulak akıntısı meydana gelmişse bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu tip durumlarda enfeksiyonunun ilerlememesi için tedavi ve ilaç kullanımı gerekir. Kedinizin kulağını temizlerken kızarıklık, koku veya yara olup olmadığına dikkat edin. Ayrıca iki kulağını inceleyerek şişlik olup olmadığını kontrol edin. İltihaplanan kulaklar çok fazla salgı üretecek ve kulak iç yapısında şişlik meydana getirecektir.

Kulak Çubuğu Kullanmayın

Kedi sahiplerinin yaptığı en yaygın hatalardan birisi ise, insanlar için üretilmiş ürünlerin kediler için kullanılmasıdır. Kedi sahipleri bu hataya düşerek kulak çubuğu ile temizlik sağlamayı düşünüyor. Kedinizin kulağının oldukça pis olduğunu düşünürsek, insanlar için üretilmiş olan bu kulak çubukları oldukça sert ve işlevsizdir. Kedi sahipleri kulakları tam olarak temizlemek için bastırdığına tahrişe yol açabilirler. Bu ise temizlik sağlamaz, aksine tahriş olmuş kulağın enfeksiyon kapmasına zemin hazırlar. Bir diğer hata ise kulak çubuğunu içeriye doğru iterek kulak zarına zarar verme durumudur. Bunları yapmaktan mutlaka kaçının. Son olarak, yine insanlar için üretilmiş olan kulak temizleme solüsyonlarını asla kedileriniz üzerinde kullanmaya çalışmayın.

Kulak Sağlığına Dikkat Edin

Kediler doğaları gereği hareketli ve temizliği seven canlılardır. Kulaklarında biriken pislik kaşıntı yapmaya başlarsa, kediniz bunu çıkarmaya çalışabilir. Kedilerin kulaklarını sıklıkla kaşıması bundan dolayıdır. Bunu sık yapmaya başladıklarında yara oluşabilir. Kedinizin kulak temizliği sırasında kan, iltihap veya anormal bir duruma rastladığınızda temizlemeyi bırakın. Bilmediğiniz durumlara müdahale etmeyin ve veteriner hekimine danışın. Kedilerde kulak temizliği ve kulak sağlığı önemlidir. Bu bakımları aksatmadan yapmanız kedileriniz için faydalı olacaktır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.