Evcil Marketim
KediKedi BakımıKedi Sağlığı

Kediler Sevilirken ve Uyurken Neden Hırlar?

Kedi Neden Hırlar ?

Hırlamak, kedilerde içgüdüsel bir davranış olarak görülür. Bu duruma özellikle yavru kedilerde sıkça rastlanır. Annelerinden ilgi ya da sevgi beklediklerinde yavru kedilerin hırlamaya başlaması normaldir. Ancak pek çok kedide hatta neredeyse tüm kedilerde bu durum yetişkinlik evresinde de görülür.

Kedilerin hayatları boyunca sergiledikleri bu sevimli davranış, hallerinden memnun oldukları manasını da taşımaktadır. Ancak kedilerin sevildikleri veya mutlu olduklarında hırlama davranışı, sinirli olduklarında tepki olarak hırlamalarıyla da karıştırılmamalıdır.

Kediler Sadece Sevildikleri Zaman Değil Sevilmek İçin de Hırlar

Esasında pek çok zaman kedilerin sevildikleri zaman hırladıkları düşünülür. Oysaki kediler sevildikleri zaman değil sevilmek için hırlayan canlılardır. Gerek annelerinden gerekse de sahiplerinden ilgi bekledikleri zaman yanlarına giderek hırlarlar.

Bu hırlama da hem hırladıkları kişiye güvendikleri hem de hırladıkları kişinin sevgisi ve ilgisinden oldukça memnun oldukları manasını taşır. Zaman zaman ise kediler sebepsiz yere keyiflendikleri zaman hırlama eğiliminde olabilirler. Böyle bir durumda kediye ilgi ve sevgi gösterilecek olursa kedi çok daha keyiflenecek ve sahibine çok daha fazla bağlanacaktır.

Kediler Sevilirken ve Uyurken Neden Hırlar?
Kediler Sevilirken ve Uyurken Neden Hırlar?

Kedi Kendisini Sevdirmek İstiyor da Olabilir

Hırlama sesi, bir kedinin kendisini sevdirmeye devam etmek istemesinden de kaynaklanabilir. Bilindiği üzere kediler son derece zeki hayvanlardır. Hal böyle olunca da bulunduğu ortamda sevildiğini ya da insanların kendisine karşı koyamadığını çok iyi tartacaktır.

Kendisine sevgi gösteren kimselere de memnun ve huzurlu olduğunu belli etmek adına hırlama sesini kullanacaktır. Ayrıca bir kedi onu seven kişinin yanında bu şekilde hırlıyorsa, kendisini güvende hissettiği anlamı da çıkarılabilir.

Kedilerle ilgili diğer merak edilenler için tıklayın

Hırlama Her Zaman İyiye İşaret Olmak Zorunda Değil

Kediler her ne kadar genelde sevildikleri ya da ilgi bekledikleri zaman hırlıyor olsalar dahi zaman zaman kedilerin acı çektiklerinde ya da hasta olduklarında da hırladıkları gözlenmiştir. Elbette bu durum sevgi ve ilgi beklentisinden kaynaklı hırlamaya kıyasla çok daha nadirdir. Bu hırlama sesine benzeri frekansa sahip sesler, kedilerdeki çeşitli sağlık sorunlarına da iyi gelmektedir.

Örnek olarak kemik yoğunluğunu artırma yönünde etkili olabileceği bazı araştırmalarda saptanmıştır. İşte kedilerin bu nedenle de hırlama eğiliminde olduğu tahmin edilmektedir. Başka bir deyişle kediler hırlamayı adeta bir tedavi yöntemi olarak kullanmaktadır. Ancak bir kediden hırlama sesi duyulduğu anda endişe etmeye gerek yoktur. Zira hasta veya acı çeken bir kedi muhakkak bunu hırlama dışında bazı belirtilerle de gösterecektir.

Stresli Bir Kedi Kendisini Yatıştırmak İçin de Hırlayabilir

Klasik düşünce kedilerin sevildikleri zaman hırladıkları yönünde olsa dahi zaman zaman kedilerin stresli oldukları zamanlarda da hırlama eğiliminde olduğu son araştırmalarla anlaşılmıştır. Kediler stresli oldukları zamanlarda hırlayarak bu sesle kendilerini sakinleştirmeye çalışır.

Yani hırlama sesini adeta bir terapi yöntemi olarak kullanır. Kendisini yatıştırmak için bu hırlama sesini çıkaran kedi, bunu belirli bir süre sürdürecek ve nispeten sakin hale geldiğinde hırlamayı bırakacaktır.

Aç Bir Kedi Adeta Bir Bebek Ağlaması Gibi Hırlayabilir

Kediler bazı durumlarda aç oldukları için de hırlayabilirler. Pek çok zaman kedilerin yemek vakitlerini öğrendiği ve bunu önceden bildikleri anlaşılmıştır. Bu nedenle yemek vakti gelen ve yemek isteyen kedi, hırlayarak bunu sahibine ya da annesine belli etmek isteyecektir.

Kediler aç oldukları için hırladıkları zaman bu hırlama sesi diğer hırlamalardan bariz şekilde daha farklı olacaktır. Hatta bu hırlamaların yanına inleme ya da acı bir miyavlama sesi de eşlik edebilecektir. Bu durum daha çok yavru kedilerde görülmekle birlikte, bebeklerin aç olmalarından ötürü ağlamalarına da benzetilebilir.

Anne Kediyle Bağlantı İçin Hırlama Son Derece Önemlidir

Kediler, yavru bakımının en yoğun şekilde görüldüğü canlılar arasında yer alır. Bu nedenle kedilerin anneleriyle olan bağlantısı da son derece önemlidir. Belirli bir yere kadar annesinden neredeyse hiç kopmadan tüm vaktini beraber geçirir.

İşte bu gibi bir durumda da yavru kedi ile annesi arasındaki bağı sağlamak ve pekiştirmek adına hırlama oldukça işlevseldir. Ayrıca annenin sevgisine ihtiyaç duyduğunu da yavru kedi hırlayarak belli etmek ister.

Kediler Sevilirken ve Uyurken Neden Hırlar?
Kediler Sevilirken ve Uyurken Neden Hırlar?

Henüz Birkaç Günlükken Hırlamaya Başlar

Kedi henüz gözlerini dahi açmadan birkaç günlük olduğunda hırlama sesi çıkarmaya başlar. Bu sayede annesi hem yavrusunun iyi olduğunu hem de hırladığı sırada nerede olduğunu bilebilecektir.

Elbette bu durumun kendisini güvende ve memnun hissetmesiyle de ilgisi vardır. Bu nedenle yetişkin ve annesinden ayrılmış kedilerde hırlama sesi çıkarmalarının yavruluktan kalma bir alışkanlık olduğu düşünülmektedir.

Hırlamayı Zekice Bir Taktik Olarak da Kullanabilirler

Kediler bazı durumlarda bu hırlama sesini zekice bir taktik olarak da kullanabilirler. Eğer istedikleri bir şeyi hırlayarak elde etmiş iseler bunu hiçbir zaman unutmayacak ve bundan sonrası için de bunu kullanacaklardır. Örnek vermek gerekirse bir kedi aç olduğu zaman hırlayarak yemek elde etmiş ise bundan sonrasında aç olduğu her durumda hırlayarak bu durumu belli etmeye ve istediğini almaya çalışacaktır.

Kedilerin Hırlama Sebepleri Özetle Nelerdir?

Görüleceği üzere kediler sevilirken ve uyurken neden hırlar? Sorusunun pek çok yanıtı bulunmaktadır. Ancak sadece sevilirken ve uyurken hırlamadıkları da son zamanlarda yapılan araştırmalarla ortaya konmuştur.

Hırlama sebepleri genelde şunlardır;

  • Kedinin karnının aç olması,
  • Kedinin hasta olması ya da acı çekiyor olması,
  • Kedinin kendisini güvende hissetmesi ya da sevildiğinden emin olması,
  • Daha çok sevgi bekliyor olması,
  • Kendisini sakinleştirmeye ihtiyaç duyması,
  • Yavruluk döneminde annesiyle bağ kurmak istemesi

Elbette kedilerin hırlama davranışı pek çok sebepten kaynaklanmakta ve gün geçtikçe yeni sebepler keşfedilmektedir. Dolayısıyla bu sebeplerin sadece burada yazılanlarla sınırlı olmadığı ifade edilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.