Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpekKöpek Bakımı

Hamile Köpeklerde Anestezi

Hayvanlardaki anestezi yöntemlerini belki de hepimiz merak ediyoruz. Nasıl anestezi uygulanıyor, hayvanlar bu anestezi işleminde ne hissediyor gibi soruları sorduğumuz illa ki olmuştur. Peki, ama hamile köpeklerde anestezi işlemi nasıl yapılıyor? Bu soruya cevap vermek için inceleme yapmak gerekebilir. Şimdi bakalım.

Hamile Köpeklerde Anestezi
Hamile Köpeklerde Anestezi

Köpeklerde Anestezi

Köpeklerdeki anestezi işlemi diğer hayvanlar ile aynıdır. Bir ilaç yardımı ile bilinçsizlik haline geçişi ve sersemleşmeyi sağlayan sıvılar enjekte edilir. Hayvana herhangi bir stres veya rahatsızlık verilmez bu duygu sonradan olsa bile geçicidir ve hatırlamaz. Evcil hayvanın daha da sakinleşmesini sağlar ve büyük kolaylık yaratır işlem açısından. Böylece zaman içerisinde herhangi bir şey hissedilecekse bile veteriner hekim vasıtasıyla bilgi almak gerekli olacaktır.

Anestezi Neden Yapılır?

Anestezi, evcil hayvanın yapılacak işlem içerisinde acı çekmemesini sağlama amacı ile yapılır. Üstelik acı çekmemenin yanında bir de hayvanın hareket etmesi halinde yanlış bir cerrahi işlemin yapılmasının önüne geçilir. Bu elbette hekimin de işine yarayacak bir durumdur. Ancak temel olarak kasıt elbette evcil hayvanın canının yanmasını engellemektir. Hissedeceği herhangi bir acı elbette herkes için oldukça kötü etki bırakacaktır bu yüzden de bunun önüne geçilmesi gerekir. Bu yüzden de anestezi yapılır ve sonuç herkes açısından oldukça iyidir.

Anestezi Yapılması Zorunlu mudur?

Anestezi hayvanların acı çekmesini engelleme amacı ile yapıldığından kesin olarak bir zorunluluk halinden bahsedilemese de gerekli olan bir durumdur. Zaten kimsenin de anestezi olmadan bir ameliyata, cerrahi işleme katlanabileceği düşünülmez bu nedenle tersi doğru değildir elbette.

Anestezi işlemi ilerleyen zamanlarda belki farklılık gösterebilir, gelişen teknolojinin etkisi ile çok farklı boyutlara evrilebilir fakat şimdilik gördüklerimizi uygulamak zorundayız. Bu da elbette bir iğne yardımı ile sıvı enjekte edilmesi durumudur. Köpeklerdeki bu durum hamile olmasına ya da olmamasına göre değişiklik göstermez elbette. Dolayısıyla endişe edecek de bir durum yoktur denilebilir.

Anestezi Ne İşe Yarar?

Anestezi az önce de belirtmiş olduğumuz durumlar için kullanılan ve çok sık tercih edilen bir yöntemdir. Anestezi durumunda mutlaka veteriner hekimden bir bilgi alarak nasıl davranmanız gerektiği hakkında daha bilinçli olmalısınız. Çünkü bu durumlarda evcil hayvanın yalnız bırakıldığını düşünmesi hoş bir şey değildir.

Evcil hayvanınızın yanında olmalı, onu sakin tutarak destek olmalısınız. Böylece bu işlemden sonra size güvenini kaybetmeyecek herhangi bir agresiflik durumu da söz konusu olmayacaktır. Anestezi köpeğin duygu durumunun sakin olmasını ve herhangi bir rahatsızlık hissetmemesini sağlayarak sizlerin de endişeli olmamanız için yardımcı olacaktır. Böylelikle köpeğin korku yaşamaması sağlanır ve daha sakin bir ortamın bilincinde olur.

Hamile Köpeklerde Anestezi Nasıl Yapılır?

Hamile köpeklerde anestezi işlemi diğer hayvanlardan farklı değildir. Aynı işlem hamile köpekler için de geçerlidir fakat bazı durumlara elbette ekstra dikkat etmek gerekir. Mesela yavrunun durumu her zaman dikkatle takip edilir ve ters bir etkinin oluşması böylece engellenmiş olur. Bu durumda da hem annenin hem de yavrunun sağlığı büyük önem arz eder.

Anestezi hem hamile olan hem de olmayan hayvanlar için çok az risk taşır denilebilir ancak yine de büyük oranda dikkat edilmesi lazımdır. Sonrasında oluşabilecek bazı komplikasyonlar için önlem alınmalı ve sürekli takip edilmelidir. Özellikle hamile olan köpekler açısından kendileri ve yavruları da oldukça önemli olduğundan her ikisi için de dikkat edilmesi gerekmektedir.

Anestezi Etkileri Nelerdir?

Anestezi işlemi oldukça önemli ve bilinmesi gereken bir konudur. Çünkü evcil hayvanınızın sağlığı her şeyden daha önemli olmalıdır. Bu yüzden de anesteziden sonra bir etkisinin olup olmadığı merak edilen bir konudur. Peki, anestezinin etkileri var mı, varsa bunlar neler?

  • Hayvanın metabolizmasını negatif yönde etkileyebilir
  • Anestezi ilaçları vücuttan geç atılır
  • Bağışıklık sistemi zayıflayabilir
  • Vücut ısısı normalin altında olan hayvanlarda kanama riski yüksektir
  • Sinir sistemi etkilenir gibi durumlar çok önemli konulardır.

Bunları bilmek dahi anestezinin sanıldığı kadar kolay bir şey olmadığını anlamaya yetebilir. Bu nedenle de hayvanlarda anestezi uygulanırken dikkat edilmesi gereken pek çok şey vardır ki bu etkiler evcil hayvan sahipleri açısından da oldukça önemli hususlardır.

Anestezi İşlemi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Anestezi işleminden 12 saat kadar olan bir sürede hayvana bir şeyin yedirilmemesi gerekmektedir. Her hayvana uygulanan anestezi miktarı farklı olduğundan çeşitlilik gösterebilmektedir.

Bu nedenle daha detaylı bilgi için veteriner hekimden yardım alabilirsiniz. Anestezi işleminden önce eğer varsa hayvandaki bir rahatsızlığı mutlaka belirtmeyi unutmayın çünkü müdahale edilirken bu dikkate alınarak edilecektir.

Dolayısıyla daha önceden keşfetmiş olduğunuz bir hastalıkta birilerini bilgilendirmeyi unutmayın. Anestezi işleminden önce hayvanı sakinleştirirken kendinizi unutmayın. Bu durumda kendinizi de sakinleştirmeyi başarın çünkü evcil hayvanınız sizdeki stresi hissedecek ve duygu durumunu ona göre ayarlayacaktır. Bu durumda da onun stresli olması herkes için dezavantajlı olabilir.

Hamile Köpeklerde Anestezi
Hamile Köpeklerde Anestezi

Anestezi Sonrası Hamile Köpeklerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anestezi sonrası ve genel olarak hamile köpeklerin ne yiyip içtiğine mutlaka dikkat etmeli, anestezi veya cerrahi işlem sonrasında meydana gelen detayları veteriner hekim ile paylaşmalısınız. Eğer ameliyat sonrasında bir rahatsızlık, kanama ya da belirgin bir hastalık oluştuysa bunları mutlaka söylemeniz gerekmektedir.

Anestezi sonrasında hamile köpeklerin duygu durumlarında belirgin farklılıklar aranmayabilir dolayısıyla hayvanın duygularında bir dalgalanmaya çok sık rastlanmaz. Çünkü anestezi hayvanın sakinleşmesi ve stresi engelleme amacı ile yapılmaktadır.

Dolayısıyla hayvanda belirgin bir farklılık gözükmemesi normal bir durumdur. Bunun dışındaki durumlar için de elbette bilen biri ile konuşmalı ve ondan destek almalısınız. Burada siz ve evcil hayvanınız önemlisiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.