Evcil Marketim
KediKedi BakımıKedi Cinsleri

Bombay Kedisi Özellikleri Ve Bakımı

Siyah Panter olarak da bilinen Bombay kedisi, oldukça sevimli ve asil duruşuyla tercih edilen kedi türleri arasında yer alıyor. Burmese ve Amerikan Shorthair cinslerinin çiftleşmesiyle Bombay Kedisi doğuyor. Melez ırklar arasında olup, 1976 yılı itibari ile kedi ırklarında resmi bir tür olmayı başarmıştır.

Oldukça çekingen özelliklere sahip olan Bombay kedisinin ailesine güven sorunları nedeniyle içe kapanıklığı olabilir. Alışma süreci sonrasında gayet iyi iletişim kurar. Kendi başlarına hareket etmeyi seven Bombay kedileri istediklerinde tam bir oyuncudur. Peki, bombay kedisi özellikleri ve bakımı nasıl olur?

Bombay Kedisinin Fiziki Özellikleri

Görünümü itibariyle pantere benzeyen bir duruşu vardır. Siyah kedi türleri arasında tüyleri kısa ve oldukça parlak bir farklılığa sahiptir. Erkek türlerde ağırlıkları dişilere göre daha fazla olduğu görülüyor. Baş kısımları basık yapıda ve yuvarlaktır. Oldukça sevimli olan Bombay kedilerine bu görünümü veren gözleri, mavi renklerinde olabiliyor. Genel göz renkleri bal rengi, kahverengi ve mavi tonlarıdır.

Bombay Kedi Video

Tüylerinin parlaklığına benzer parlaklıkta gözlerinin olması, sağlıklı bir duruş göstermesine destek oluyor. Pati kısımları daha yuvarlak olan Bombay kedileri, kaslı bir yapıya sahiptir. Kuyruk kısmının ise düz olması özel bir kedi türü olduğunu hemen fark ettiriyor. Peki, bombay kedisi özellikleri ve bakımı ne şekilde yapılır?

Bombay Kedisi Özellikleri Ve Bakımı
Bombay Kedisi Özellikleri Ve Bakımı

Bombay Kedisinin Kişilik Özellikleri

Kişilik yapısı ile Amerikan Shorthair özelliklerini büyük oranda taşıyor. Sevimli karakteri, meraklı duruşu onu daha sevimli hale getiriyor. Oyuncu olan bu kedi türleri oynamaktan sıkılmayan bir özelliktedir. Oyuncak türlerine ilgili olan kedinize farklı kedi oyuncakları alabilir, meraklı olan karakter özelliğini ön plana çıkarabilirsiniz. Mutlu bir hayat sürmeleri için onunla ilgilenmeniz ve oyun oynamanız önemlidir.

Çocuklara karşı oldukça hassas olan Bombay kedisi, ortam koşullarına hemen alışırlar. Belirli bir düzen sağlayarak onlara alışkanlık kazandırmanız oldukça kolaydır. İnsanları seven ve onlarla birlikte olmayı tercih eden Bombay kedisini yalnız bırakmamanız mutlu olması adına önemlidir. Aksi halde uzun süre yalnız bırakılan kediniz depresyona girebilir. Sakin bir yapıya sahip olup, apartman kedisi tabirine uyumlu kediler arasındadır.

Çevreye, ailesine ve bulunduğu ortama adaptasyonu tamdır. Güven onlar için oldukça önemlidir. Bu aşamada kedinize güven vermeli ve güvenini sarsacak bir davranışta bulunmamalısınız. Bulunduğu alanın daha az eşyadan oluşması onun rahat etmesine olanak tanır. Oldukça zeki bir kişiliğe sahiptir. Merakı sayesinde sürekli öğrenmeye açıktır. Tasma eşliğinde rahatlıkla dolaştırabileceğiniz özelliğe sahiptir. Yürüyüşlerinizde en iyi arkadaşınız Bombay kediniz olacak.

İlginizi çekebilecek ırklardan Bengal Kedisi Özellikleri için tıklayın

Bombay Kedi Bakımı Nasıl Olur?

Bombay kedinizin tüyleri kısadır, bu nedenle çok fazla tüy toplamanız gerekmez. Bakımı kolay olan bu kedi türleri uzun yaşayan kediler arasındadır. Rutin bir beslenme düzeni olmayan Bombay kediniz için sürekli taze mama ve su bulundurmanız gerekir. Kaliteli beslenmekten hoşlanan Bombay kedinizin farklı kedi mamalarını tercih etmesi, mutlu olarak beslenmesini sağlar. Veteriner Hekim muayenelerini ve aşılarını muhakkak eksiksiz yaptırmanız, uzun yıllar birlikte yaşayacak olan kedinizin sağlığı için önemli bir detaydır. Ölü tüylerin kedinizin üzerinden kalkması adına haftalık olarak tarayabilirsiniz. Kedi pudrası parlak olan tüylerine en iyi bakım olacaktır. Her ürünün kaliteli olması kedinizin sağlığı adına dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.

Bombay Kedisi Neden Hastalanır?

Bombay kedilerinin kaslı ve sağlam vücut yapısına sahip olması, sağlıklı bir ömür sürmesine destek oluyor. Beslenme alışkanlıklarının bilinmesi, hijyenik bir ortamda yaşaması ve göstereceğiniz ilgi sonucu hasta olmadan hayatlarına devam edebilirler. Sağlıklı yapısına rağmen bazı kalıtsal hastalıklara sahip olabilirler. Peki, hastalık durumunda bombay kedisi özellikleri ve bakımı nasıl olur?

Bu hastalıklar;

  • Hipertrofik kardiyomiyopati rahatsızlığı
  • Otozomal dominant polikistik böbrek rahatsızlığı
  • Burmese Hipokalemi hastalığı
  • Solunum yolu hastalığı
  • Deri yırtılması

Bu hastalık ve rahatsızlıklar tespit edilerek tedaviye hemen başlanmalıdır. Kalıtsal hastalıkların oluşmaması adına kedi üretimi yapan kişilerin DNA testi yaptırması önemlidir. Aşı, düzenli kontrol ve tedaviler ile kalıtsal hastalıklarını daha kolay geçirmesi sağlanabilir.

Bombay Kedisi Özellikleri Ve Bakımı
Bombay Kedisi Özellikleri Ve Bakımı

Bombay Kedisinin Çocuk, İnsan ve Çevreye Uyumu

Bombay kedisi aldığınızda çocuğunuza en iyi arkadaş olacağını bilmelisiniz. Hassas ve duygusal yapısıyla çocuğunuza karşı oldukça anlayışlı olacaktır. Buna rağmen alışma sürecinde elbette çocuklarla yalnız bırakılmaması gerekir. Birbirine alışması adına sakin olan Bombay kedisinin de huysuzlanabileceği hesaba katılmalıdır. Çocukların kedinize alışma sürecinde kuyruğunu çekmesi, parmağını gözüne sokmaya çalışması gibi durumlarda Bombay kedisi doğal olarak tepki verebilir. Güven sorununu aşarak ve çocuk kedi iletişimi oturarak zamanla sorun yaşamazsınız.

Bombay Kedisinin Diğer Hayvanlarla Uyumu

Bombay kedisi yetişmesine bağlı olarak tüm evcil hayvanlarla uyum sağlayabilir. Önemli olan bebeklik evresinden alıştırmanızdır. Bir Bombay kedisi bebekliğini geçirdiği köpek ya da kuşlarla da anlaşabilir. Tamamen sizin yetiştirmenize bağlıdır. O halde, uzun ömür için bombay kedisi özellikleri ve bakımı nasıl olmalıdır anlatalım.

Bombay Kedisinin Ömrü

Bombay kedisi en uzun yaşayan kedi türleri arasındadır. En sevdiğiniz can dostunuzu kaybetmek istemezsiniz. Bu nedenle kalıtsal hastalığı olsa da olmasa da ona çok iyi bakmalısınız. Beslenmesi önemli olan kedinize ilgi göstermeniz de mutlu olmasına katkı sağlar. 15–20 yıl olan Bombay kedisi yaşam süresi elbette genel anlamda bir ömür süresidir. Bazen bakımı çok iyi olan hayvanlara biçilen 15 yıllık süre daha uzun yıllara çıkabiliyor. Kaliteli mama kullanımı da uzun yaşamasını etkiler. Kalitesiz mamaların bazıları böbrek sorunlarına yol açabilir. Özellikle Bombay kedisi aldığınızda onun hakkında detaylı bilgi edinmelisiniz.

Bombay Kedisinin Bakımında Hijyenin Önemi

Su ve mama kaplarında bakteri oluşmaması için düzenli temizlik yapmalısınız. Sık yiyebilen bu tür için hazırda sürekli mama ve su olmalıdır. Farklı besinlerden Veteriner Hekim tavsiyesi ile verebilirsiniz. Yaşamı boyunca atletik bir yapıya sahip olan kediniz, yaşam kalitesi yüksek olması gereken özelliğe sahiptir. Bakterilerden uzak durması, enfeksiyon hastalıklarına yakalanmaması önemlidir. Deri hastalığı ya da parazit durumlarında hemen tedavi ile müdahale edilmelidir.

Bombay kedisi Fiyatları

Bombay Kedisi Fiyatları  ülkemizde 2022 yılında 2.000 lira ile 5.000 lira arasında satılmaktadır . Bu fiyat değişiminin bir çok unsuru vardır .

Norveç-orman-kedisi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.