Evcil Marketim
Kedi Sağlığı

Kedilerde Aşı Takvimi

Kedi insanların sahiplendiği evcil hayvanlar arasında ilk sıralarda bulunur. Kedinin sağlıklı bir yaşam sürmesi için aşılanması gerekir. Bu aşılar kedilerin hem rahatsızlık yaşamalarını önler hem de gelişmelerine katkı sağlar. Özellikle yavru kedi sahiplenen kişilerin mutlaka aşı yaptırmaları gerekir. Bunun için kedilerde aşı takvimi aksatılmadan yerine getirilmelidir.

Kedilerde Aşı Takvimi
Kedilerde Aşı Takvimi

Yavru Kediler İçin Uygulanan Kedi Takvimi

Yavru kedi sahiplenen kişilerin kedilerin hastalıklardan korunması ve gelişimleri için mutlaka yaptırmaları gereken üç aşı vardır. Bu aşılar kuduz aşısı, lösemi aşısı (leukemia) ve karma (hibrit) aşıdır.

Üç farklı aşıdan oluşan kedilerde aşı takvimi detayları şunlardır;

  • 6-8 haftalık kediler için iç parazit ve dış parazit aşısı yapılır. Ayrıca aşılarla birlikte genel tarama yapılır.
  • 8-10 haftalık kediler için karma (hibrit) aşısı yapılır. Bu aşılar zamanında da genel tarama kedilere uygulanır.
  • 9-11 haftalık kediler içinse lösemi aşısı (leukemia) yapılır. Bu aşıya ek olarak genel taramada yapılır.
  • 10-12 haftalık kedilerde ise yeniden karma aşı ve genel tarama yapılır.
  • 11-13 haftalık kedilerde lösemi aşısı ve genel tarama tekrar edilir.
  • 12-14 haftalık kediler için genel taramanın ardından kuduz aşısı uygulanır. Ancak bu aşının uygulanması için mutlaka kedinin 3 aylık ve üzeri olması gerekir.

Bu aşıların kedilere yarar sağlayabilmesi için doğru zamanlarda ve veteriner yardımıyla yapılması gerekir.

Kedilerde 1 Yaş İtibariyle Yapılan Aşılar

Kedilerde aşı takvimi yavru kediler yanı sıra yavruluktan çıkmaya yaklaşan kediler ve yetişkinler içinde yapılır. 1 yaşına gelen kediler için uygulanan 3 farklı aşı vardır. Bu aşıların 1 yaş sonrasında her yıl mutlaka 1 defa yaptırılması gerekir. 1 yaşını geçen kedilere yaptırılması gereken aşılar şunlardır; karma aşı, lösemi aşısı ve kuduz aşısıdır. Ayrıca yavruluk dönemini geçen kedilerde her 2 ayda bir mutlaka iç parazit aşısı yaptırılmalıdır.

Kedi Aşı Takviminde Yer Alan Aşı Türleri

Kedi aşı takviminde yer alan ve kedi sahiplerinin mutlaka kedilerine yaptırması gereken aşılar vardır. Bu aşılar temel aşılar ve temel olmayan aşılar olarak 2 ana gruba ayrılırlar. Temel aşılar mutlaka kedilere yaptırılması gereken aşılardır. Temel olmayan aşılar ise yapılması zorunlu olmayan aşılardır. Bu aşılar ancak veterinerlerin tavsiye etmesi durumunda yaptırılması gereken aşılardır.

Kediler İçin Yapılması Gereken Temel Aşılar

Temel aşılar kedilerde en yaygın rahatsızlıkların yaşanmasını önleyen aşılardır. Bu aşılar sayesinde solunum yolu enfeksiyonları, viral enfeksiyonlar, lösemi veya kuduzluk gibi rahatsızlıklar yaşanmaz. Kediler için mutlaka yaptırılması gereken ve onların sağlıklı olmalarını sağlayan aşılar şunlardır; iç ve dış parazit aşıları, kuduz aşıları, lösemi aşıları ve karma aşılar yer alır.

Karma Aşı

Karma aşı kedilerde aşı takvimi içinde yer alan aşı türüdür. Hibrit aşı olarak da bilinen karma aşı kedilerin 6 haftalık olmasıyla başlar ve kedi 16 haftalık olana kadar birkaç haftada bir tekrarlanır. Kedinin bir yaşını geçmesi durumunda ise senede bir kere yaptırılır. Bu aşı kedi gençlik hastalığı (feline panleukopenia) ve kedilerde solunum rahatsızlığına neden olan feline rhınotracheıtıs ve felıne calıcıvırus gibi virüslere karşı koruma sağlar.

Kuduz Aşısı

Kuduz aşısı kediler için yaptırılması zorunlu olan aşı türüdür. Kuduz bulaşıcı özelliği olan viral rahatsızlıklar arasında bulunur. Bir kediye kuduzun bulaşması kedide bilinç kaybına, salya akıntısına, felce ve yutma zorluklarına neden olur. Tehlikeli bir rahatsızlık olan ve tedavisi bulunmayan kuduzun insana bulaşma ihtimali de vardır. Bu nedenle kedilerin kuduza karşı korunmaları için kuduz aşısının mutlaka yapılması gerekir.

Kuduz aşısı kedilerin 3 aylık olmaları itibariyle her yıl 1 defa yapılır. Bu aşı sayesinde kediler kuduza neden olabilecek virüslere karşı koruma altına alınırlar. Dışarı çıkarılan bir kedinin kuduz bir kedi tarafından ısırılması mümkün olduğundan bu aşının yaptırılması ve önceden önlem alınması gerekir. Bu sayede ısırılma olayı yaşansa bile zamanında aşı yapıldığı için kuduz olma durumu görülmez. Bu aşının yavru kedilere 3 aydan önce yapılmamasının nedeni 3 aylık döneme kadar kedilerin annelerinden aldıkları hücreler sayesinde kuduza karşı korunabilmeleridir.

Kedilerde Aşı Takvimi
Kedilerde Aşı Takvimi

Lösemi Aşısı

Kedilerde görülen hastalıklar arasında kedi lösemisi de bulunur. Bu hastalık viral bir hastalıktır ve vücudun bağışık sisteminde yer alan lenfoid dokularda tümöre yol açmaktadır. Bu virüsün kedilere bulaşması dışkı, tükürük, kan, süt veya burun akıntısıyla mümkün olur. Kediler için ölümcül olan ve tedavisi bulunmayan lösemiye kedilerin yakalanmamaları için mutlaka lösemi aşısı olmaları gerekir. Bu aşının kedilerin 2 aylık olmaları itibariyle yapılması mümkündür. Her yıl yapılması gereken bu aşının lösemiye karşı %100 koruma sağlanmadığı bilgisi de mevcuttur.

İç Parazit Aşısı

Kediler için yaptırılması gereken temel aşılar arasında iç parazit aşası da bulunur. Bu aşılar tenya, kancalı kurt, askarit, yuvarlak solucan gibi vücutta ortaya çıkarak beslenen iç parazitlerin verdiği zararlara karşı koruma sağlar. Ayrıca bu parazitlerin gelişmesini engeller. Bu nedenle her kedi için 2 aylık aralıklarla bu aşının yaptırılması önerilir.

Temel Olmayan Kedi Aşıları

Temel olmayan kedi aşıları zorunlu olmayan aşılardır. Bu aşıların yaptırılıp yaptırılmaması kedilerin cinslerine, sağlık durumuna ve yaşına göre karar verilebilir. Temel olmayan kedi aşıları arasında bağışıklık sistemi aşısı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar aşısı ve karınzarı enfeksiyonu aşısı gibi farklı virüsler için koruma sağlayan aşılar bulunur. Bu aşıların yaptırılması veterinerin tavsiyesi ile mümkün olabilir. Ancak bu aşıların yaptırılması için öncelik beslenen kedilerin risk altında olup olmadıklarının araştırılması gerekir. Temel aşılarda olduğu gibi temel olmayan aşıların da yılda bir kere tekrarlanmaları önerilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.