Evcil Marketim
Kuş

Muhabbet Kuşlarında Yumurta Ve Yavru Dönemi

Göz dolduran renkleri, zekaları ve insanlara olan bağlılıklarıyla bilinir. Bunun yanı sıra; muhabbet kuşları, konuşma yeteneğine sahip bir canlıdır. Ana vatanı Avustralya’dır. Muhabbet kuşları, 3-4 kez kuluçka yapabiliyorlar.. Elbette muhabbet kuşlarının çiftleşmesi, yumurtlaması ve yavru dönemlerine ilişkin bilgi edinilmesi son derece önemlidir. Üreme sürecine ilişkin tüm detaylar bilinmelidir.

Muhabbet kuşlarının üremesinde erkek muhabbet kuşu yani eş seçimine dikkat edilmelidir. Doğru eş seçimi üreme açısından önemli bire faktördür. Muhabbet kuşları eş seçimi konusunda oldukça hassastır. İstemediği bir erkek muhabbet kuşuyla asla birlikte olmaz. Bu nedenle dişi muhabbet kuşunun iyi anlaşabileceği bir eş seçimi yapılmalıdır. Bunun için erkek muhabbet kuşu kafese konduğunda gözlem yapılmalıdır.

Eğer erkek muhabbet kuşu kafese konduğunda dişi ve erkek sakinse ve iyi anlaşıyorlarsa çiftleşme kaçınılmazdır. Ancak aksi bir durumda dişi muhabbet kuşu hırçınlaşır. Böyle bir durumda kuşların kafesi ayrılmalıdır. Çünkü böyle durumlarda eşleşme meydana gelmez.

Muhabbet Kuşlarında Çiftleşme

Muhabbet Kuşlarında Yumurta Ve Yavru Dönemi
Muhabbet Kuşlarında Yumurta Ve Yavru Dönemi
  • Dişi muhabbet kuşları üremeye hazır olduklarında gagalarının üst kısmındaki kısım kalınlaşır ve kabuklaşmalar meydana gelir. Eğer dişi ve erkek muhabbet kuşunun çiftleşmesi başarılı olduysa dişi muhabbet kuşu yuva yapmaya başlar.
  • Yavrulukta bulunan talaşların yerlerini değiştirecektir. Dişi kuş yavruluğu kendi istediği düzene getirir. Bazen yavrulukta yer alan talaşları delikten dışarı fırlatır. Bu durumda müdahale edilmemelidir. Dişi kuş talaşları o alan için fazla bulmuş olabilir. Bunun için fazla olanları atıyordur.
  • Döllenme sonrasında ilk yumurtanın yaklaşık olarak 10 gün içinde atılması beklenir. Dişi muhabbet kuşu her gün bir yumurta bırakır. İlk yumurta çıktığı andan itibaren dişi muhabbet kuşu yuvada oturmaya başlar. Bu süreçte muhabbet kuşu pek ortalarda gözükmez. O sıralarda yuvasında oturuyordur. Bu noktada önemli bir nokta değinilmelidir. Dişi kuş yuvada otururken rahatsız edilmemesi önerilir. Bu sırada kontrol yapılacaksa kuş çok rahatsız edilmeden yapılmalıdır.
  • Diğer önemli hususlardan biri ise yumurtalara dokunulmamasıdır. Yetiştiriciler bu süreçte yumurtalara temas etmemelidir. Yumurta kabukları oldukça hassastır. Yumurta kabuğu, insan elinden kolayca emilebilen bakterileri kapabilir.
  • İlk yumurta bırakıldıktan sonra 18 ile 23 gün süre arasında muhabbet kuşları yumurtadan çıkmaya başlarlar.

Muhabbet Kuşu Yumurtlama Dönemi Hakkında

Muhabbet kuşu yumurtlama döneminde beslenme oldukça önemli. Bu dönemde beslenmeye gereken önem gösterilmelidir. Yumurtlama döneminde muhabbet kuşunun sağlıklı bir şekilde beslenmesi gerekir.

Yumurtlama döneminde muhabbet kuşlarının beslenme düzeninde bol bol takviyeye ihtiyacı olacaktır. Yani bu dönemde kuşun besin takviyesi alması gerekecektir. İki katı yumurta ile mama hazırlanabilir. Yumurta kuşun bu özel dönemi için mükemmel bir besin kaynağı olacaktır. Yine bu dönemde kuşun suyu sıklıkla değiştirilmelidir. Böylece kuşun sürekli olarak taze su içmesi sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra suyunun kontrol edilmesi de son derece önemli. Kuşun bu dönemde susuz kalması sakıncalıdır.

Muhabbet Kuşu Yumurtlama Dönemi için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Muhabbet Kuşlarında Yumurta Ve Yavru Dönemi
Muhabbet Kuşlarında Yumurta Ve Yavru Dönemi

Muhabbet kuşlarının yumurtlama dönemleri için alan oldukça önemli. Yani kafesin ölçülerinden kafese yapılacak eklemelere kadar birçok hususa dikkat edilmesi gerekir. muhabbet kuşları yumurta ve yavru dönemi başlığı altında yetiştiricilerin dikkat etmesi gerekenler şöyledir.

Kafesin yaklaşık olarak 45 cm yüksekliğinde ve 60 cm x 40 cm ölçülerinde olması gerekiyor. Bu büyüklükte bir kafes yeterli olacaktır.

Muhabbet kuşu kafesine bir yavruluk gerekiyor. Yavruluk için tel kesilmelidir. Bununla birlikte giriş tutucusuna ulaşılması için bir kapının çıkarılması gerekiyor. Yavruluk seçimi kişiden kişiye değişiyor. Bazı yetiştiriciler tahta malzemeden yapılmış yavrulukları tercih ederken bazıları menteşeli bir kapağı olan yavrulukları tercih ediyor. Menteşeli kapılı yavruluklar kullanıldığında yetiştiriciler yumurta ve yavruları daha rahat kontrol edebilirler.

Son olarak önemle belirtilmelidir ki; kafesin yemliği ve suluğu yerli yerine ve temiz olmak durumundadır.

Muhabbet Kuşu Yavruları

Yetiştiricilerin üzerinde önemle durması gereken konulardan biridir. muhabbet kuşlarında yumurta ve yavru dönemi konusunda bilinmesi gereken pek çok detay mevcut. Yetiştiricilerin bu hususları bilmeleri ve doğru adımlar atmaları gerekiyor.

Dişi muhabbet kuşları yumurtaların üzerinde otururlar. Bu süreçte muhabbet kuşlarının kontrol edilmesi gerekiyor. Bilindiği gibi bu süreçte erkek kuş dişiyi besler. Bu sebeple; erkek ve dişi muhabbet kuşlarının iyi ve sağlıklı bir şekilde bakılması gerekir. Bakım denilince iyi beslenmeleri, bulundukları ortamın sıcaklığı ve kafesin durumu gibi pek çok detaya dikkat edilmelidir.

Bebekler yumurtadan çıktıklarında yetiştiriciler yine dişi, erkek ve yavruları kontrol etmeye devam etmelidir. Beslendiklerinden emin olunmalıdır. Bununla beraber, kardeşlerin birbirlerine zarar vermedikleri kontrol edilmelidir. Zira, yavrular birbirlerine zarar verebilirler ya da boğabilirler. Bu olumsuz durumun yaşanmaması için dikkat edilmelidir.

Yavruların hepsi aynı zamanda yumurtadan çıkmaz. Yavrular farklı dönemlerde yumurtadan çıkarlar. Dolayısıyla yavruların gelişimleri birbirinden farklı zamana denk gelir. Yani gelişimleri değişir.

Tüm yavrular yumurtadan çıktıktan sonra dişi kuş yavruların hepsine bakmakta zorlanır. Böyle durumlarda dişi kuşa müdahale edilmemelidir. Dişi kuşun yavrularına bakması doğal bir süreçtir. Dişi kuş bunu yaparken zorlanda da bunun üstesinden gelecektir. Bu nedenle, bu süreç doğal akışına bırakılmalıdır.

Kuluçka dan 10-15 gün sonra yavrular yavaş yavaş tüylenmeye başlar. Yavrular tüylenmeye başladığı dönemden itibaren yavrulukta bulunan talaşlar değiştirilebilir.

Yavruların uzuvları ve durumları kontrol edilebilir. Bunun için yavrular yavaşça yavruluktan çıkarılır. Bir kaseye yumuşak bir havlu konur. Yavrular bu kaseye alınarak nazikçe kontrolleri yapılır.

Yaklaşık olarak 20 günlük muhabbet kuşları yuvadan çıkmaya başlarlar. Tüm bu süreçte yetiştiricilerin belirtilen hususlara dikkat etmeleri önemlidir. Böylece dişi-erkek muhabbet kuşlarının ve bebek muhabbet kuşlarının sağlıklı olmaları sağlanabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.