Evcil Marketim
Kuş

Kuşlarda Bronşit Hastalığı

Kafes kuşları, soğuk havadan çok etkilenmekte ve çabuk hasta olabilmektedir. Soğuk algınlığına bağlı olarak bazı hastalık belirtileri ortaya çıkmaktadır. Kuşlarda bronşit hastalığı şiddetli üşemeye bağlı olarak oluşmaktadır. Kuşlarda üşütme olduğunda, solunum yollarından enfeksiyon oluşmakta ve bu kuşların rahat nefes almasını engellemektedir.

Soğuk algınlığı görülmeye başlandığında kuşlarda ilk olarak nezle belirtileri daha sonra bronşite dönüşmeye başlayacaktır. Bronşit tedavileri yapılmadığında da astım görülmeye başlanacak ve bağışıklık sistemi zayıf olan kuşlarda ölümle sonuçlanan durumlar görülebilecektir. Soğuk algınlığı belirtileri ortaya çıktığında, hemen veteriner hekim muayenesi yaptırılmalı ve önerilen tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

Kuşlarda Bronşit Hastalığı
Kuşlarda Bronşit Hastalığı

Bronşit Hastalığı Neden Oluşur?

Bronşit hastalığı tüm canlılarda, solunum yolu iltihaplanması ve nefes yollarının tıkanmaya başlaması ile oluşan hastalıktır. Kuşlarda bronşit hastalığı soğuk algınlığı ve aşırı üşütme sonucu görülmeye başlanmaktadır. Kuşlar, hava akımı yoğun olan alanda kaldıklarında ya da sıcak odadan soğuk odaya alınarak burada uzun süre bekletildiklerinde üşümeye başlayacaktır. Aşırı üşüme sonrası, burun akıntısı şeklinde nezle görülmeye başlayacaktır.

Viral virüs türü olduğu için kuşlar arasında da soğuk algınlığı hastalık türleri bulaşıcıdır. Tedavi edilmeyen soğuk algınlıklarının bir sonraki adımı bronşit olacaktır. Kuş besleyenler, bronşit hastalığına neden olan durumların, aşırı üşütmeye bağlı olduğunu bilmeli ve kuşun üşümemesi için her türlü tedbir alınmalıdır.

Bronşit Belirtileri

Kuşlarda görülen en belirgin rahatsızlıklar başında bronşit hastalığı gelmektedir. Kuşlarda bronşit hastalığı belirtilerinin neler olduğunu bilenler, hastalık durumunda neler yapacaklarının bilmektedir.

Bronşit hastalığı belirtileri şunlardır;

  • Solunum güçlüğü,
  • Sık sık nefes alma,
  • Nefes alırken hırıltı sesi çıkarmak,
  • Yüksek ateş,

Kuş türlerine göre hastalık türlerinin etkileri farklı olmaktadır. Evlerde daha çok muhabbet kuşu türleri yetiştirildiği için sık görülen solunum yolu hastalıklarından birisi bronşit hastalığıdır. Bronşit hastalığının ilk başlangıç dönemlerinde bazı kuşlarda yüksek ateş görülebilmekte ve yüksek ateş olduğu görüldüğünde hemen tedavi işlemlerine başlanmalıdır. Bronşite bağlı oluşan yüksek ateş düşürülemediği zaman kuşlarda ölüme sebebiyet verebilecektir.

Bronşit Hastalığı Tedavileri

Kuşlarda bronşit hastalığı tedavileri, soğuk algınlığı hastalıkları tedavilerinde uygulanan yöntemler ile yapılmaktadır. Yapılacak olan ilk işlem, kuşun sıcak bir ortamda bulundurulmasını sağlamak olacaktır. Bronşit olan kuşların boğaz yollarının nemli kalmasını sağlayabilmek ve vücudun susuz kalmasını önlemek için kuşun gagası açılarak, su verilebilir. Kuşun kendisinin su içmesini sağlamak için gagası açılarak, bal gibi susatan besin ürünleri damlatılabilir.

Veteriner hekim muayeneleri sonrası verilen bağışıklık sistemi güçlendirici vitaminler yine damla yöntemi ile verilmelidir. Bronşit tedavilerinde, kuşların suları sürekli taze su dolu tutulmalıdır. Bronşit için verilen damla ilaçlar, suyuna damlatılır ve bu günde birkaç defa tekrarlanır. Bronşit için önerilen vitaminler ve antibiyotikler, kuşların tedavisinde etkili olacaktır. Keten tohumu suyu gibi bazı besin değeri yüksek içecekler, bronşit hastalığının iyileşmesinde büyük katkı sunacaktır.

Kuşlarda Solunum Yolu Hastalıkları

Doğal ortamda yaşayan kuşlar, kafes kuşlarına göre daha dayanıklıdır ve kolay hasta olmamaktadır. Kafeste beslenen kuşlar, kafes temizliği ve bulundukları ortam havasından etkilenmektedir. Kuşlarda görülen bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonları, temiz olmayan tozlu bir ortam ya da soğuk etkisinden oluşabilecektir. Kuşlarda görülen solunum yolu hastalıkları, nezle, bronşit, astım gibi hastalıklardır.

Solunum yolu sorunları bulunan kuşların boğazlarına bir şey takılmış ya da üşütmeden dolayı iltihap oluşmuş olabilecektir. Kuşun nefes almakta zorlandığını görenler, veteriner hekime götürerek gerekli muayeneleri yaptırmaları gerekiyor. Muayene edilmeyen ve tedavisi yapılmayan hastalıklar, hızlı ilerleme göstererek ölüme neden olabilecektir.

Kuşlarda Bronşit Hastalığı
Kuşlarda Bronşit Hastalığı

Kuş Hastalık Türleri

Kuşların, beslenme düzeni ve yaşam alanı durumuna göre çeşitli hastalıklara yakalandıkları bilinmektedir. Bronşit, nezle gibi solunum yolu hastalıkları en sık görülen kuş hastalıkları türlerdir. Evlerde beslenen, kafes kuşlarında, tüm hastalık çeşitlerini yakından gözlemlemek mümkündür.

En çok bilinen ve rastlanılan kuş hastalıkları şunlardır;

  • Bronşit hastalığı,
  • Astım hastalığı,
  • Kuş nezlesi,
  • Soğuk algınlığı hastalığı,
  • Sindirim sistemi hastalığı,
  • Mantar hastalığı,
  • Kuş ishali,
  • Kuş romatizması,
  • Kuş çiçek hastalığı,

Kuşlarda, soğuk algınlığına bağlı olarak, nezle, bronşit, astım, ishal gibi hastalıklardan bazılar ya da sıralı olarak çoğu görülebilecektir. Soğuk algınlığı her zaman önemsenmeli ve ilk belirtiler görüldüğünde, kuşlar sıcak ortamda tutularak ve vitamin destekleri verilerek tedavi edilmeye çalışılmalıdır. Tedavi edilmeyen her hastalık daha ciddi hastalıklara neden olabilecektir.

Nefes Zorluğu Çekme

Kuşların, nefes alırken zorluk çektiği görüldüğünde, bronşit hastalığının başlangıç seviyesi olduğu anlaşılmalıdır. Kafes içerisinde kuş yakından takip edilmeli ve nefes alırken göğüs şişmesi, hırıltılı ses görülüyorsa, zaman kaybetmeden, veteriner ile iletişim kurularak, tavsiyelere göre işlemler yapılmalıdır. Ciddi sorunlar olduğu görülürse veterinere hemen götürülmelidir. Bronşit hastalığı, nefes alma zorluğu ile birlikte yüksek ateş oluşmasına da neden olabilecektir.

Bronşit Hastalığının İleri Aşaması

Kuşlarda sık görülebilen bronşit hastalığının ilerlemesi durumunda kuşlar, astım hastalığına maruz kalmış olacaktır. Kuşların bronşite yakalanmasına neden olan etkenler arasında, soğuk algınlığı ile birlikte, kirli ve dumanlı ortam, bakımsız kalma, kalitesiz ve kirli yem çeşitleri yer alabilecektir. Bronşit hastalığı uzun sürer ve tedavi edilmez ise bir sonraki hastalık aşaması astım olacaktır. Astım hastalığı, kronikleştiğinde de kuşun tedavisi mümkün olmayacak ve sürekli hastalığın etkisinde kalacaktır.

Kuşlarda Nezle Hastalığı

Kuşlar, üşümeye başladıklarında ve soğuk havadan etkilendiklerinde, gözlerinde ve burunlarında akıntı oluşmaya başlayacaktır. Bunlar, nezle hastalığının ilk belirtileridir. Hastalığın ilerlemesi ile burunda ve boğazda tıkanmalar başlayacak, kuşun rahat nefes almasını önleyecektir. Tedavi edilmeyen nezle hastalığı, kısa sürede bronşite dönüşecek ve kuşun solunum yollarını olumsuz olarak etkilemeye başlayacaktır. Ani ısı değişimleri, kuşların narin vücutlarının etkilenmesine ve ani şokla ölüme neden olabilecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.