Evcil Marketim
Akvaryum BalıklarıAkvaryumBalık Bakımı

Kılıç Kuyruk Balığı Bakımı, Özellikleri Ve Beslenmesi

Akvaryumda beslenen ve tercih edilen balıklar arasında olan kılıç kuyruk balıkları, kuyrukları nedeniyle bu isimi alıyorlar. Kuyrukları belirgin olarak kılıç biçimindedir. Orta Amerika’da yetişmiş olan kılıçkuyruk balığı diğer balık türlerinden farklıdır. Akıntılı olan sularda yaşayan kılıç kuyruk balıkları, dost canlısı bir karaktere sahiptirler. Cinsiyet değiştirebilme yapılarıyla diğer balıklardan ayrılır. Doğurgan bir yapıda olan bu balıkların cinsiyet değiştirmeleri, doğurganlıklarının bitmesiyle gerçekleşir.

Kılıç kuyruk Balığının Özellikleri Nelerdir?

Kılıçkuyruk Balığı Bakımı, Özellikleri Ve Beslenmesi
Kılıçkuyruk Balığı Bakımı, Özellikleri Ve Beslenmesi

Kılıç kuyruk balıkları akvaryum yetiştiriciliği konusunda hobi olarak ilgilenen kişilerin vazgeçilmez balık türleri arasındadır.

Özellikleri Ve Beslenmesi

  • Kılıç kuyruk balıkları hızlı büyüyen türlerdir
  • Kılıç kuyruk balıkları hızlı üreme yapısına sahiptir
  • Kılıç kuyruk balıkları 5 yıl yaşayabilirler
  • Kılıç kuyruk balıkları doğurarak çoğalırlar
  • Her doğurduklarında 30–100 yavru dünyaya gelir
  • Kılıç kuyruk balıkları Tatlı sularda yaşayabilirler
  • Kılıç kuyruk balıkları akıntılı sularda yaşayabilirler
  • Kılıç kuyruk balıklarının boyu 10–12 cm olur
  • Kılıç kuyruk balıkları sürü halinde yaşar
  • Erkek Kılıç kuyruk balıkları kendi türünden ve aynı cinsiyetlerine karşı agresiftir
  • Kılıç kuyruk balıkları akvaryumda orta ve üst yüzeyinde yüzerler
  • Kılıç kuyruk balıkları özellikleri ve beslenmesi
  • Kılıç kuyruk balıkları akvaryumda bitkilerden hoşlanır
  • Kılıç kuyruk balıkları çok eşlidir
  • Kılıç kuyruk balıkları etçil ve otçuldur
  • Kılıç kuyruk balıkları lepites türlerinin akrabasıdır
  • Kılıç kuyruk balıkları dayanıklıdır.

Kılıç kuyruk balıkları bu özellikleri ile diğer balıklardan oldukça farklıdır. Özellikle doğurma özelliği oldukça nadir balık türlerinde bulunuyor.

Kılıç kuyruk Balıklarının Cinsiyeti Nasıl Ayırt Edilir?

Kılıç kuyruk balığı türlerinde dişiler, erkek kılıç kuyruk balığından daha büyük iridir. Erkek olan türlerin kuyruk kısmında uzun bir çıkıntı vardır. Cinsiyet ayrımında bu detaylar önemlidir. Canlıların arasında cinsiyet değiştiren ender özelliğe sahiptir. Genellikle doğurganlık yeteneğini kaybeden dişi kılıç kuyruk balıkları cinsiyet değiştiriyor.

Kılıç kuyruk Balığının Bakımı Nasıl Yapılır?

Kılıç kuyruk balığının bulunacağı akvaryum özellikle dikkatle hazırlanmalıdır. Sürü olarak yaşamaya alışkın olan kılıç kuyruk balığı bakımı erkekleri birbiriyle çok fazla geçinemezler. Akvaryuma aldığınız erkek kılıçkuyruk balığı için daha fazla dişi balık koymanız gerekir. Akvaryum sıcaklığının ise 25° olması yaşamlarını sürdürmesi için önemlidir.

Akvaryum içerisinde saklanma ihtiyacı hissederler. Bu nedenle içerisine bitki koymanız gerekir. Bitkilerin arasına yavrular daha iyi saklanabilir ve yetişkin olan kılıçkuyruk balıklarına yem olurlar. Saklanmaları için aynı zamanda bazı dekor ya da kayalar kullanılabilir.

Kılıç kuyruk Balıklarının Üremesi Nasıldır?

Kılıçkuyruk balıklarının sağlıklı üremeleri için 50 lt olan bir akvaryumda yaşamaları gerekir. Akvaryum içerisinde yer alan kılıç kuyruk balığı bakımı diğer balıklar gibi temiz su içerisinde olması gerekir. Bu hastalanmaması, sağlıklı üremesi ve uzun ömürlü yaşaması için önemlidir. Doğurgan yapısıyla 10–12 ayı dolan yavrular üremeye hazırdır. 25–30 günlük süreçte doğururlar. Hamile olan kılıçkuyruk balıklarının bu süreçte ayrı akvaryumda olması gerekir. Doğan yavrular için risk vardır. Yetişkin balıkların yanı sıra annelerinin de yemeleri muhtemeldir.

Kılıç kuyruk Balıkları Nasıl Beslenir?

Kılıç kuyruk balıklarının beslenmesi etçil ve otçuldur. Kuru yem ile beslenebilir. Aynı zamanda bazı zamanlarda canlı yem ile beslenebilir. Bu yemler ile birlikte sebze haşlayarak verebilirsiniz. Balıkların yediği haşlanmış sebzelerle beslenebilir. Kuru yemlerin içeriğinde spirulina olması, yararlı bir beslenme şeklidir. Bu besin türü oldukça değeri yüksek deniz yosunundan oluşur.

Yosunu oluşturan bu bakterilerin yer aldığı besini tüketmeleri, kılıçbalıklarının severek beslenmelerini destekler. Proteinli besinlerle beslenmesi ise parazit oluşumunu artırır. Bitki ağırlıklı beslenmesi önemlidir. Suyun üzerinde bulunan yemleri tüketirler. Yüzmeleri de genellikle akvaryumun üst kısımlarındadır. Suyun üzerinde durması için pul nitelikli yemler olmalıdır. Her gün 2 defa özellikleri ve beslenmesi yeterlidir. Haftada bir olacak şekilde haşladığınız yemleri de verebilirsiniz.

Kılıç kuyruk Balığı Yavruları İçin Riskler

Kılıç kuyruk balıklarının üremesi için öncelikle erkek kılıç kuyruk balığı bakımı yanına birden fazla dişi balık koyulmalıdır. Her kılıçkuyruk balığı 28 gün sonra doğurur. Hamile olan bir kılıçkuyruk balığı, diğer balıklardan ayrı tutulmalıdır. Yem olarak diğer balıklar tarafından yenebilir. 2 haftalık olan yavruların bitki olan akvaryumda olması, sağlıklı yaşam için uygun koşuldur. Çok eşli yapısıyla birden fazla dişi kılıçkuyruk balığıyla çiftleşebilir. Tek bir dişi bu anlamda sorun yaşar. Bitkilerin sık olması, dekorların gizlenebilmeye müsait olması yavruların yaşamı için önemlidir.

Doğal Yaşam Alanında Kılıçkuyruk Balığı

Orta ve Kuzey Amerika bölgesinde yaşayan, çeltik, dere ve göllerde yaşamlarını sürdürebilirler. Kılıçkuyruk balığının en sevdiği sular hızlı akışı olan akarsu ve nehirlerdir. Aynı zamanda havuz, kanal ya da ılık sularda yaşarlar. Doğal yaşamında sık otların bulunduğu alanları özellikleri ve beslenmesi adına tercih ederler. Akvaryum içerisine ise daha kısıtlı bitkiler dikebilirsiniz. Dekor ya da kayalıklarla akvaryumun içerisini tasarlayabilirsiniz.

Kılıç kuyruk Balığı Akvaryum Kurulumu Nasıl Olmalıdır?

Kılıçkuyruk balığının hızlı akan sularda yaşamaya alışkın olması, bu değerde bir akvaryum hazırlamanızı gerektiriyor. Suyun sertlik derecesi 10–20° arasında olmalıdır. PH değeri ise 7,0–8,0 olmalıdır. Su sıcaklığı 22–28° olarak ılık sularda yaşamına uyum sağlar. Doğa akışında yüksekte bulunur. Akvaryum içerisinde sirkülasyon pompasının kullanılması bu doğal ortamı sağlar. Kurutulmuş sinekler ve böcekler, kılıçkuyruk balıklarının renklerinde canlılık görülür.

Bu yemlerin su üzerinde olması ile beslenmesi normal düzeyde olur. Deniz suyunda yer alan tuzluluk oranı en fazla %60 olan denizlerde yaşamaya dayanıklı olabilir. Tuzlu su oluştururken detaylı bilgi almalısınız. Belirli ölçü dâhilinde, alanında uzman kişilerden tavsiyeler alarak oluşturulmalıdır. 26–30 gün içerisinde yavrularını doğuran dişi kılıçkuyruk balığı, tek seferde 80’e yakın yavru doğurur.

Yetişkin kılıçkuyruk balığı 5,5–6,5 cm uzunluğuna kadar büyümektedir. Akvaryum içerisinde kılıçkuyruk balıkları ile farklı türler yaşaması zorunlu olmadıkça yapılmamalıdır. Genellikle aynı türden olmayan kılıç kuyruk balığı bakımı yavrular için de risk oluşturur. Kılıçkuyruk balığı beslemeden önce beslenme ve bakımı hakkında bilgi edinmenizi tavsiye ederiz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.