Evcil Marketim
Sürüngenler

Kertenkele Türleri Nelerdir?

Günümüzde farklı tür ve özelliklere sahip çok sayıda kertenkele cinsi bulunuyor. Sürüngen bir hayat süren kertenkeleler sahip oldukları türe göre farklı özellikler barındırır. Türlerine göre yaşadıkları iklim, beslenme şekilleri, renkleri, boyutları gibi kavramlar farklılık gösterir. Peki, kertenkele türleri nelerdir? Birlikte inceleyelim.

Bazı kertenkele türleri şunlardır:

  • Boncuklu kertenkele
  • Bukalemun
  • Deniz iguanası
  • Çöl iguanası
  • Komodo ejderi
  • Dragon
  • Gecko kertenkelesi
  • Duvar kertenkelesi
  • Lacerta kertenkelesi
  • Adolfus kertenkelesi
  • Heliobolus kertenkelesi

Bunlar gibi binlerce kertenkele türü doğada yaşamını sürdürmeye devam ediyor. Bu kertenkelelerin evcil olan türleri ev ortamında beslemek için idealdir. Bazı türleri vahşi doğa koşullarında yaşamını sürdürür.

Kertenkele Türleri Nelerdir?
Kertenkele Türleri Nelerdir?

Boncuklu Kertenkele

Kertenkele türlerinden biridir. Üzerinde yer alan pullar ve boncuklu görünümden dolayı boncuklu kertenkele olarak anılır. Meksika civarlarında yaşarlar. Ayrıca zehirli oldukları için tehlikelidirler. 60 cm uzunluğa sahip olan bir türdür. Kertenkelenin çenesinin altında zehir bezleri bulunur. Bu bezlerde yer alan zehir bir insanı kolay ve kısa zaman içinde öldürür. Siyah veya turuncu renklere sahiptir. Üzerinde pullar ve farklı desenler yer alır.

Bukalemun Kertenkele

Halk arasında çok fazla bilinir. Ayrıca hobi olarak ev veya ofis gibi alanlarda beslenir. En belirgin özelliği renk değiştirmesidir. Bulunduğu alanın rengine dönüşebilir. Bundan dolayı kamuflaj yeteneği oldukça gelişmiş bir türdür. Büyük ve hareketli gözlere sahiptir. Ayrıca sahip oldukları boydan daha uzun bir dil anatomileri vardır. Dil genellikle uzun ve hareketlidir. Dilleri üzerinde yapışkan sıvılar yer alır.

Göz, dil ve ayaklarını hızlı kullanma konusunda oldukça başarılıdır. Gözler bağımsızdır ve göz kapakları diğerlerine oranla daha kalındır. Genellikle yeşil renge sahip olsalar bile farklı renklere çok kolay şekilde dönüşürler. Siyah, kahverengi, sarı, kırmızı gibi tonlarda görmek mümkündür. Bu türün üzerinde benekler yer alır. Benekler farklı renklere sahip olabilir. Ortalama olarak 30 cm uzunluğa sahiptir.

Yavru ve yetişkin kertenkele türlerinde bu uzunluk farklılık gösterir. Yavrular 8 cm, yetişkinler ise 60 cm uzunluğa sahip olabiliyor. Çok yavaş hareket ederler. Kuyrukları ve ayakları ile ağaç dallarını kolayca kavrarlar. Sinek, karınca, böcek gibi canlılar ile beslenir. Hindistan, Madagaskar, Akdeniz kıyıları gibi alanlarda yaşamını sürdüren çok sayıda türü mevcuttur. Yumurtlayarak üremelerini devam ettirirler.

Sürüngenlerde diğer merak edilenler için tıklayın

Deniz İguanası

Deniz yosunları ve deniz içinde yer alan bitkiler ile yaşamını devam ettiren bir sürüngen türüdür. Erkek ve dişiler farklı boyutlara sahiptir. Genellikle 1,50 ve 2 metre uzunluğa sahiptirler. Ot obur oldukları için bitki ve algler ile beslenirler. Kesici dişlere sahiptirler. Dişler yapı olarak kısa ve küttür. Suda hayatta kalma konusunda diğer kertenkele türlerine oranla daha başarılıdır. Hareketlerini kolaylaştıran gelişmiş ayak kemikleri ve pençeleri vardır.

Endemik bir türdür ve Galapagos adası civarlarında yaşamını sürdürür. Kafa kısımları tuz ile kaplıdır. Pençeleri ve boyutlarından dolayı korkutucu bir görünüme sahiptir. Suyun altında en az 30 dakika nefesini kontrol edebilir ve beslenebilir. Vücut ısılarını kontrol altında tutmak için kayalıklar üzerinde sık sık güneşlenirler. Deniz iguanaları olumsuz koşullara karşı kendi boyutlarını küçültebilir. Küçülme oranı yaklaşık yüzde yirmi civarındadır.

Çöl İguanası

Ortalama 60 cm uzunluğa sahip bir kertenkele türüdür. Kahverengi, krem ve soluk gri renklere ve desenlere sahiptir. Sırt üzerinde yer alan omurgalar belirgindir. Kuyruk kısımları uzundur. Genellikle kumlu çöller ve kurak alanlarda yaşamlarını devam ettirir. Yüksek sıcaklığa karşı dayanıklıdırlar. Üreme mevsimleri geldiği zaman kertenkelelerin yan kısımlarında pembeleşmeler görülür. Bitki, tomurcuk, yaprak gibi besinleri tüketirler.

Kertenkele Türleri Nelerdir?
Kertenkele Türleri Nelerdir?

Komodo Ejderi

Komodo ejderi en büyük kertenkele çeşitlerinden biridir. Ejder denilmesinin nedeni de devasa boyutudur. Bu kertenkele türü 3 metreye kadar uzunluğa sahip olabiliyor. Ortalama olarak 70 kilo civarında olan bu tür Endonezya’da daha sık görülüyor. Otlak alanlarda vakit geçirirler ve yüzme, tırmanma gibi eylemleri gelişmiştir. Uzun ve çatallı bir dile sahiptir. Dilleri sayesinde yiyecekleri kolayca yakalar ve sindirir.

Bu türlerin ağızları içerisinde çok sayıda bakteri yaşar. Komodo ejderleri hayvan leşleri ile beslenir. Bazen ise geyik gibi hayvanları avlayarak hayatına devam eder. Sahip oldukları güçlü dişler ve pençeler sayesinde çok sayıda iri cüsseli hayvanı kolayca avlayabilir. Her yıl yaklaşık 15 civarında yumurta bırakır ve üremelerini sürdürürler.

Geko Kertenkelesi

Bu kertenkele sevimli görünüşü ile tanınır. Uzunlukları 2 cm ve 40 cm arasında değişiklik gösterir. Kolay şekilde adapte olabilen bu tür çöl, yağmur ormanları ve dağlık bölgelerde yaşar. Gündüzleri uyur. Geceleri ise avlanmak için yuvasından çıkar. Vücutları kıllar ile kaplıdır. Bu kıllar küçük ve sayıca fazladır. Suyu seven bir tür değildir. Hatta sudan nefret ederler. Meyve ve çeşitli bitkileri yerler.

Yemek bulamadıkları taktirde kuyruk kısımlarını yiyerek yaşamaya devam ederler. Geko kertenkeleler de kendi aralarında türlere sahiptir. Bazı türlerinin yumurtası ve yavrusu daha büyüktür. Bazı türlerinde zemine rahat tutunmak ve hareket etmek için mikro tutucular vardır. Kuyruk kısımları kopabilir. Kopan kuyruk kısmı ileri zamanda kendini yeniler ve tekrar oluşur. Siyah ve turuncu beneklere sahip türleri de mevcuttur.

Beko

Lacerta Kertenkelesi

Avrupa yeşil kertenkelesi olarak bilinir. Bilimsel adı lacerta viridis’tir. Zümrüt kertenkelesi olarak da duymak mümkündür. Bu tür geniş alanlara ve bölgelere yayılmış bir türdür. Genellikle Slovenya, Ukrayna, Türkiye gibi bölgelerde görülür. Vücut kısmı yeşil ve tonlarına sahiptir. Renk olarak kahverengi ve sarı renkleri de içerisinde barındırabilir. Hızlı hareket ederler ve çoğu türü genelde zararsızdır. Orman içi ve çalılıklarda yaşamayı severler. Bazı türlerine su kenarlarında rastlamak da mümkündür. Yaklaşık 35 cm uzunluğundadır ve tırtıklı bir yapısı bulunur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.