Evcil Marketim
Sürüngenler

Kaplumbağalarda Kabızlık Sorunu

Karada veya suda beslenen kaplumbağalar oldukça sevimli havanlardır. Bu yüzden evlerde de sıklıkla beslenen bu kaplumbağaların bakımı oldukça özel olmalıdır. Kaplumbağalar bazı dönemler hastalıklara yakalanabilmektedir. Bu hastalıklar boşaltım yolları ile ilgili olabiliyor. Buda kaplumbağanızın huzursuz olmasına neden olabiliyor. Kaplumbağa besleyenlerin sık sık başına gelen sorunlardan biri kaplumbağada ishal ve kaplumbağalarda kabızlık sorunu problemleridir. Kaplumbağalar dış koşullara karşı dayanıklı bir yapıya sahiptirler.

Fakat bazı unsurlar kaplumbağaların bağırsak hareketlerini etkileyerek onları dayanıksız hale getirebilir. Bunlara bazen bağırsak içerisinde yer alan kum veya parazitler neden olabilir. Bağırsak parazitleri veya dışkıda gözle görülen kurtçuklar anormal dışkı görünümüne işaret eder. Kaplumbağada bu tür sıkıntılar görüldüğü taktirde bir veteriner hekime danışmak en doğru seçenek olacaktır. Ayrıca kaplumbağa iyi şekilde gözlenmelidir. Dışkısını ne sıklıkla yapıp yapmadığı değerlendirilmelidir. Dışkılama yapmayan kaplumbağa kabızlık sorunu yaşıyor olabilir. Bu problemi etken fark ederek kısa zamanda çözüm yollarına başvurulmalıdır.

Kaplumbağalarda Kabızlık Sorunu
Kaplumbağalarda Kabızlık Sorunu

Kaplumbağalarda Kabızlık Sorunu Nasıl Anlaşılır?

Kabızlık problemi sizin dikkatiniz ile kolay şekilde saptanabilir. Kaplumbağanız uzun zamandır dışkısını yapmıyor ise kabızlık sorunu yaşıyor olabilir. Bu problem kaplumbağalarda kabızlık etkenine işaret eder. Ayrıca kabızlık sorununu kaplumbağaların hareketlerin de anlayabilirsiniz. Kaplumbağalar bu süreçte huzursuzluk içerisinde olurlar. Hareketlerinde hızlanma veya tam tersi çok yavaş hareket etme görülebilmektedir.

En doğru teşhisi götüreceğiniz veteriner hekim koyacaktır. Veteriner hekim röntgen gibi yöntemler aracılığı ile kabızlık tanısı koyabilir. Kabızlık tanısı koyulan bir kaplumbağaya uygun bir tedavi aşaması hazırlanır. Bazı durumlarda kaplumbağaya lavman, infüzyon gibi tedaviler yapılır. Bu tedaviler kabızlık yaşayan kaplumbağanızı rahatlatacaktır. Ayrıca evlerde kabızlık giderici yöntemlerde uygulanmaktadır. Bu doğal yöntemler de sık sık işe yarıyor.

Kaplumbağalarda Kabızlık Belirtisi

Kaplumbağanız var ise kaplumbağalarda kabızlık sorunu ile karşılaşmış olabilirsiniz. Peki, kaplumbağalarda kabızlık sorununu erken fark etmek için neler bilinmelidir? Bu soruya en güzel cevap kaplumbağalarda kabızlık belirtilerinin bilinmesi olacaktır. Kabızlık belirtileri ne kadar iyi bilinirse sizlerde ona uygun erken önlemler alabilirsiniz.

Kaplumbağalarda kabızlık belirtileri şunlardır:

  • Uzun süre dışkı yapamama
  • Bağırsak içeriğinin sertleşmesi
  • Hareketlerde farklılaşma
  • İştah azalması

Bu gibi belirtiler genellikle kaplumbağalarda kabızlık sorununa işaret eder. Bu kabızlık sürecinde dışkıya dönüştürülen gıdalar vücut dışına atılamaz. Buda kaplumbağanın fiziken ve ruhen rahatsız olmasına yol açar. Tedavisi yapılamayan kabızlık problemleri kaplumbağalarda başka bağırsak hastalıklarına da zemin hazırlar. Belirtileri erken saptamak kaplumbağanın sağlığı açısından daha iyi sonuçlar elde etmeyi kolaylaştıracaktır. Erken tanı ve tedavi bir an önce kaplumbağanın eski haline dönmesini sağlar. Götüreceğiniz veterinerin de güvenilir ve uzman olmasına dikkat edin. Buna dikkat etmek iyileşme sürecinin daha hızlı olmasını sağlayacaktır.

Kaplumbağalarda Kabızlık Neden Olur?

En sık merak edilen sorulardan bir diğeri kaplumbağalarda kabızlık sorunu neden olur? Sorusudur. Bunun nedeni bazen bağırsaklarda yaşayan parazit bakteriler olabiliyor. Bu bakteriler dışkının vücut dışına atılmasını ve işlevini yerine getirmesini engelliyor. Fakat kaplumbağalarda kabızlığın en önemli nedeni sağlıksız ve yetersiz beslenme olarak biliniyor. Çok katı gıdalar tüketilmesi kabızlığın nedenleri arasında yerini alıyor.

Ayrıca kaplumbağaların beslenmesinde tek yönlü beslenme yanlıştır. Tek yönlü beslenme düzeni kabızlık problemini doğuran bir diğer etken olmaktadır. Bağırsak kurtları da kaplumbağanın dışkısını yapamamasına neden olur. Kaplumbağalar bilindiği üzere kış uykusuna yatarlar. Kış uykusuna yatan bir kaplumbağanın bağırsak içeriği sertleşme gösterebilir. Yani kış uykusu da kabızlık nedenleri arasında sayılmaktadır.

Kaplumbağalarda Kabızlığa Nasıl Engel Olabiliriz?

Öncelikle kaplumbağalarda kabızlık nedenleri ortadan kaldırılmalıdır. Kaplumbağanın yaşam alanı parazit ve enfeksiyon barındırmayacak koşullar altında olmalıdır. Alan hijyenik tutulmalı ve sık sık temizlenmelidir. Kaplumbağanın beslenmesine oldukça özen gösterilmelidir. Tek yönlü beslenme ortadan kaldırılmalıdır. Kaplumbağalara katı gıdalar yerine bol yeşillikli gıdalar verilebilir. Suları kirli olmamalıdır. Uygun ortam koşullarını sağlamak kabızlık sorunun önüne geçmenize yardımcı olacaktır. Kaplumbağanın beslendiği gıdalar iyice yıkanmalıdır. Kaynatma, sirkeli su gibi yöntemler de sıklıkla kullanılabilir.

Kaplumbağalarda Kabızlık Sorunu
Kaplumbağalarda Kabızlık Sorunu

Kaplumbağalarda Kabızlık Nasıl Tedavi Edilir?

Tedaviye karar vermeden önce kaplumbağalarda kabızlık sorunu neden meydana gelmiş güzelce araştırmak gerekir. Nedeni saptandığı taktirde uygun tedavi planı hazırlanmalıdır. Eğer kabızlığın nedeni parazitler ise parazit ilaçları ile kabızlık sorununa çözüm üretilebilmektedir. Bu ilaçları bir veterinere danışarak isteyin. Kendi kendinize ilaç ve tedavi uygulamalarından kaçının. Kaplumbağaların rahat dışkılaması için şu banyoları önerilmektedir. Su banyosu kaplumbağada kabızlık için uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Kaplumbağalarda Kabızlığın Tıbbi Çözümleri Nelerdir?

Evlerde kaplumbağaların kabızlığın gidermek için birden fazla yönteme başvurulmaktadır. Evde yapılan tedavi her zaman başarılı olmaz. Bu yüzden kaplumbağalarda kabızlık problemi için tıbbi bir destek almak şarttır. Uygun bir veterinere götürüldüğü taktirde kaplumbağanıza kabızlık tanısı koyulacaktır. Bu tanının nedenine yönelik bir takım tıbbi çözümler uygulanacaktır.

Bu çözümler arasında en sık başvurulan tıbbi yöntemler lavman, infüzyon, legen ot tedavisidir. Ayrıca çözüm önerisi olarak röntgene de sıklıkla başvurulabilmektedir. Banyo duşları da kullanılan çözümlerden biridir. Kaplumbağalar 35 derece sıcaklıkta banyo yaptırılır. Kabızlığın nedeni parazit ve bağırsak kurtları ise kaplumbağaya özel kabızlık ilaçları verilir. Bu kabızlık ilaçları kaplumbağayı rahatlatacak ve dışkılayamamasının önünde yatan problemi ortadan kaldıracaktır. İlaç dışında damla da kaplumbağa için verilebilir. Bu damlalar ve ilaçlar tek kullanımlık şırıngalar ile ağız yolu ile verilebilir.

Kaplumbağalarda Kabızlığın Doğal Çözümleri Nelerdir?

Evde doğal yöntemler ile kaplumbağalarda kabızlık sorunu gidermek mümkündür. Doğal yöntemlerin başında doğal beslenme daha etkili olmaktadır. Kaplumbağaya ıspanak yedirilmelidir. Ispanak son derece güzel yıkanmış olmalıdır. Eczanelerden parafin yağı alabilirsiniz. Parafin yağı tek kullanımlık şırınga yardımı ile kaplumbağaya verilmelidir. Kaplumbağa ılık bir duş banyosuna sokulabilir. Bu sayede doğal yöntemler ile kabızlık giderilebilir. Fakat doğal yöntemler ile giderilemeyen kabızlık durumunda zaman kaybetmeden veterinere danışmak gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.