Evcil Marketim
KediKedi Sağlığı

Kedilerde Zehirlenme Belirtisi

Kedilerin büyük bir oranı zehirlenme sonucu hayatını kaybediyor. Erken dönemde zehirlenmeyi tespit etmek tedaviyi daha kolay hale getirir. Bu yüzden kedilerde zehirlenme belirtisi nelerdir? Bilinmeli ve en kısa zamanda önlem alınmalıdır.

Zehirlenme belirtileri şunlardır:

  • Harekelerde yavaşlama, yürümede zorluk çekme
  • Ağızda salya artışı
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • İştah kaybı
  • İshal
  • Halsizlik
  • Nefes almada güçlük
  • Ciltte kızarıklık
  • Ödem
  • Huzursuzluk ve depresyon hali
  • Soluk bir ten rengi
  • Bilincin tamamen kaybolması

Bu belirtiler kedinizin zehirlendiğini işaret eder. Belirtiler farklılık gösterebilir. Bazen çok ağır bazen ise çok hafif görünür. Her ihtimale karşı mutlaka bir veterinere danışın ve önleminizi alın.

Kedilerde Zehirlenme Belirtisi
Kedilerde Zehirlenme Belirtisi

Kedilerde Zehirlenme Neden Olur?

Kedilerde zehirlenmeye neden olan çok sayıda faktör bulunur. Zehirlenme nedeni farklılık gösterir. Kediler bazen soludukları toksik gazlardan dolayı zehirlenir. Bu solunum yolu ile zehirlenmedir. Solunan zehirli gaz kedinin solunum güçlüğü çekmesine neden olur. Kediler genellikle yedikleri yemeklerden zehirlenir. Yemeklerin içinde bulunan bir maddeye kedinin alerjisi olabilir. Bu durumda kedinin cildinde şişlikler ve kızarıklıklar görülür. Kediyi gözlemleyin ve neye alerjisi olup olmadığını keşfedin.

Kedileri en sık zehirleyen maddeler arasında insanların kullandığı ilaçlar gelir. Kediler sevecen bir o kadarda da haylaz canlılardır. Bu yüzden etrafta bulunan ilaçları ağızlarına götürürler. Bu da hayvanın zehirlenmesine neden olur. Yüksek doz ilaçlar hayvanların ölümüne neden olur. Kediler bazı durumlarda ot yerler. Çeşitli bitkiler onlar için zehirlenme sebebidir. Kedi dostlarımızı zehirlenmeye neden olacak unsurlardan korumak gerekir.

Kedi Zehirlenmesi Durumunda Acil Müdahale Nasıl Yapılır?

  • Kedi zehirlenmesi durumunda öncelikle sakin ve dikkatli davranışlar sergilemek gerekir. Aksi taktirde yanlış hatalar yapmak kaçınılmaz olur. Peki, bu durumda neler yapılmalı?
  • Zehirlenme durumunda yapılması gerekenler şunlardır:
  • Öncelikle zehirlenme nedenini ve faktörünü belirleyin. Zehirlenme faktörü yemek ise yemekten numune alın ve küçük bir poşetin içerisine koyun.
  • Bu esnada veterineri arayın ve zehirlenme hakkında bilgi verin. Veteriner müdahale için gerekli olan malzemeleri hazırlamış olacaktır. Bu da sizin vakitten tasarruf etmenize yardımcı olur. Bu tip vakalarda zaman faktörü çok önemlidir.
  • Zehirli madde kedinin cildine temas ettiyse kesinlikle çıplak elle kediye temas etmeyin. Zehirli maddeyi uzaklaştırmak için eldiven kullanın. Veterinere danışmadan kediyi yıkamaya veya silmeye çalışmayın.
  • Toksik ve asitik madde zehirlenmelerinde kediyi kusturmak yanlış bir işlemdir. Kusma esnasında asitli madde kedinin yemek borusuna, yutağa ve ağıza zarar verir. Bu yüzden kesinlikle kediyi kusturmayın. Kusmasını önleyecek davranışlar sergileyin.
  • Mümkün olduğunca hızlı hareket edin ve kısa zaman içinde veterinere ulaşın.

Bu işlemler zehirlenme esnasında görülen belirtileri hafifletecektir. Ayrıca kediyi daha uzun süre hayatta tutacak ve oluşabilecek kötü sonuçlardan koruyacaktır.

Kedi Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?

Zehirlenme vakalarına evde müdahale etmemek gerekir. Kısa zaman içinde veterinere gidilerek kedinin midesi yıkatılır. Mideyi temizlemek kediyi büyük oranda rahatlatır. Bu süreçte kedinin direnci düşer. Eski gücünü geri kazanması için ilaç veya serum takviyesi yapılır. Bu işlemler kediye iyi gelir ve kısa zaman içinde eski gücünü geri kazanır. Yani veteriner desteği almak bu süreçte şarttır.

Kedi Zehirlenmesi Öldürür Mü?

Kedi zehirlenmeleri; zehirli besinleri yutma, toksik gazları soluma, zehrin deri ile teması sonucu bulaşır. Müdahale edilmediği taktirde öldürücüdür. Zehrin vücuttaki miktarına göre toksik etki kendini gösterir. Bazı zehirlenmeler hemen fark edilmez. Fark etmek günler ve haftalar alabilir. Bu tür zehirlenmeler hafif belirtiler gösterir. Bazı belirtiler ise çok ağır ilerler ve mutlaka veterinere danışmak gerekir.

Aleo Vera Bitkisi Kediyi Zehirler Mi?

Kedilerde zehirlenme vakalarına neden olan etkenlerden biri bitkilerdir. Bazı bitkiler kedilerin sindirim ve dolaşım sistemine zarar verir. Kedilerin bu tür bitkilerden uzak durması gerekir. Bu bitkilerin başında ise aleo vera gelir. Aleo Vera bitkisi kedinin kusmasına neden olur. Ayrıca idrar renginde de değişiklikler görülür. Orman gülü, mısır bitkisi, kasımpatı, kaplan zambağı, kuşkonmaz gibi bitkiler de kediler için son derece tehlikelidir. Kedilerde zehirlenmeye neden olur. Bu yüzden kedilerin bu bitkiler ile temas etmemesi ve aynı ortamda bulunmaması gerekir.

Zehirlenen Kedi Nasıl Kusturulur?

Kusturma işlemini veterinere danıştıktan sonra yapın. Çünkü bazı zehirlenmelerde hayvanı kusturmak doğru değildir. Veterinere danıştıktan sonra hayvanı geniş ve oksijenli bir alana çıkarın. Hidrojen Peroksit Solüsyonu sayesinde kusma işlemi daha hızlı gerçekleşir. Veterinerden aldığınız karışımı çay kaşığı yardımıyla kedinize verin.

Ardından 20 dakika bekleyin. Bu süre zarfında kedinin kusması gerekir. Kusmuyorsa karışımdan bir çay kaşığı daha verin. Kusma işlemi hala gerçekleşmezse veterinere gidin. Kusmaya yardımcı olan bazı eylemler vardır. Kedinizin kusmasına yardımcı olmak için midesine düzenli hareketler ile baskı uygulayın.

Kedilerde Zehirlenme Belirtisi
Kedilerde Zehirlenme Belirtisi

Kedilerde Solunum Yolu Zehirlenmesi Durumunda Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Solunum yolu zehirlenmeleri kediler için çok tehlikelidir. Böyle bir durumda solunan zehirli gazın tamamen kesilmesi gerekir. Ardından hızlı bir şekilde kediyi bol oksijenli bir ortama çıkarın. Temiz hava solunum yolu zehirlenmelerine iyi gelir. Solunan gazın miktarı fazlaysa kedide bazı belirtiler boy gösterir. Bunlardan biri solunum durmasıdır.

Bu durumda kediye yapılması gereken ilk müdahale suni solunumdur. Suni solunum yaparak kedinin tekrar nefes almasını sağlayın. Kalbi durduysa kalp masajı ile kalbi tekrar çalıştırın. Bu süre zarfında ise kedinin yaşam bulgularını kontrol edin. Yaşam bulguları geri döndüğü anda kalp masajını ve suni solunumu bırakın. En kısa zamanda profesyonel bir destek alın.

Kedinin Kusması Nasıl Önlenir?

Kedinin kusmasını önlemek için kediye birkaç saat yemek vermeyin. Boş mide kusmayı önler. Ayrıca bu gibi durumlarda yoğurt midenin rahatlamasına yardımcı olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.