Evcil Marketim
Kedi Sağlığı

Kedilerde Sarı İshal (Yapılması Gereken Tıbbi Müdahaleler)

Kedilerde oluşan ishal öncelikle sebebi öğrenilmesi gereken hastalıklar arasındadır. Bir hastalığın belirtileri olabilen kedilerde ishal için öncelikle hastalığın teşhis edilmesi önemlidir. Kedinizin dışkısından alınan örnek ile bazı tetkikler yapılır. İshalin kaynağı için kedinizin öyküsü, beslenme alışkanlıkları ve tuvaleti hakkında bazı bilgiler vereceksiniz. İshalin son bulması adına reçetesiz ilaç kullanmak oldukça zararlıdır. İshalin normal bir belirti olmadığını bilmeniz önemlidir. Kedilerin normal şartlarda bağırsak sistemleri günde 1 ya da 2 kez hareketlenme gösterir. Kakasını her zamankinden farklı yapması normal bir durum olmadığını kedilerde sarı ishal olduğunu gösterir. İshal durumunda farklı renkler gözlemlenebilir. Normalden daha sulu, sıvı ve sürekli bir yapıya sahiptir.

Kedilerde Sarı İshal (Yapılması Gereken Tıbbi Müdahaleler)
Kedilerde Sarı İshal (Yapılması Gereken Tıbbi Müdahaleler)

Kedilerde Sarı İshal Ne Anlama Geliyor?

Kedilerin ishal durumunda ortaya çıkan rengi ve yoğunluğu veteriner için önemli bir bilgidir. Bu nedenle kedinizin ishal olarak yapmış olduğu dışkıyı resim çekmeniz oldukça işe yarar. Kedinizin günlük olarak kumunu temizlerken mümkün mertebe dikkat etmeniz gerekir. Kumuna yapmış olduğu tuvaletin rengini görmeniz biraz zor olabilir. Bu nedenle ishal olduğunda tuvalet ihtiyacını yaparken kum ile kapatmadan önce resim çekmeniz daha mantıklı olur. Sarı renkte ishal kedinin hastalığı hakkında bilgi verir.

Kedilerde sarı ishal nedenleri;

  • Parazitler
  • Bozuk gıdalar
  • Stres
  • İltihaplı bağırsak hastalığı
  • Sindirim sistemi bozuklukları
  • Kirli ortamlar
  • Ortak kullanılan mama ve su kabı
  • Diğer hayvan dışkıları ile temas etmek

Bu nedenlerden kaynaklı olarak kedilerde sarı ishal olma durumu vardır. İshalin oluşması sonrası yapılması gereken tedavi sürecini başlatmaktır. Bağışıklığını güçlendirmek ve ishalin kaynağını tespit ederek ortadan kaldırmak yapılması gerekenler arasındadır.

Kedilerde Sarı İshal Olduğunda Evde Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Kedilerde oluşan ishal, bünyesini yoran, özellikle yavrularda sıkıntılı bir durumdur. İshal olan kedinize özel bir yaşam alanı hazırlamanız önemlidir. İshal tüm canlılarda olduğu gibi istemsiz olarak dışkılamaya neden olur. Bu nedenle kediniz kumuna gidene kadar etrafa tuvaletini yapabilir. Her tuvaletini yaptığı alan sabırla temizlenmeli, dezenfekte edilmelidir. Aynı şekilde kedinizin patilerine ve vücuduna bulaşan dışkıları ılık su ve sabun ile temizleyerek, hastalanmaması adına hemen kurulamalısınız.

Bunun yanı sıra mama ve su kabını her öğünden sonra temizlemeli ve kaynar suda bekleterek mikropların ölmesini sağlamalısınız. Bazen temizlik adına kullanılan deterjanın kaplarda kalması sonucu kedinize zarar verebilirsiniz. Temizlediğiniz her alanı temas etmemesi adına temizlemeli, deterjandan arındırmalı ve kurulamalısınız. İshal olan kedinize karşı sabırlı, sevgi dolu olmanız önemlidir. Kedinizin mama ve su kabını kumundan uzak tutmalı ancak yatağına yakın alana kumunu koymalısınız. Bu şekilde kumuna ulaşmak için enerji kaybetmeyecektir.

Kedilerde İshali Ne Keser?

Kedilerde ishal bazen sadece yedikleri bir şeye karşı verdikleri tepkidir. İshal nedeni ile vücutta su kaybı oluşur. Bir ishalin tehlikeli olması takip edilmesine bağlıdır. Riske atmadan öncelikle veterinere götürmeli ve ishalin nedenini tespit etmelisiniz. İlaç tedavisi verildi ise hemen tedaviye başlanmalı, su içmesi sağlanmalıdır. Kedide bulunan ishal, ağrı yapar ve bu nedenle ona uygun bir ortam hazırlamanız gerekir. Soğuk alanda bırakmamaya özen göstermeli, kapalı ve sıcak ortamda uyuyarak dinlenmesini sağlamalısınız. İshalin geçmesi adına veteriner kontrolünde olmak üzere sizlere önerilen besinleri vermeniz gerekir.

Sarı İshal Kedide Halsizlik Yapar Mı?

İshal rengine göre hastalıkları göstermek adına en önemli semptomdur. Sıvı kaybına yol açan bu hastalık sırasında kedilerde sarı ishal nedeni ile halsizlik, iştahsızlık oldukça görülen durumlar arasındadır. Bu halsizlik, ağrı ile birleşerek kedinizin canının yanmasına sebep olur. Sürekli olarak makattan sıvı bir dışkı gelmesi, bölgenin tahriş olmasına yol açabilir. Halsizlik hali bağışıklığının en savunmasız olduğu anı gösterir. Kedinizin ilgiye ihtiyacı vardır ve ona su ya da mama konusunda destek olmanız gerekir.

Sarı İshal Kedilerde Ateş Yapar Mı?

Sarı ishal, vücudun sürekli savaştığı ve bu nedenle sıvı kaybettiği bir problemdir. Bazı kedilerde ishal vakalarında ateş görülmesi tehlikelidir. Henüz tedaviye başlanmadıysa zaman kaybetmeden veterinere götürmelisiniz. Çoğu zaman ishal ya da bazı hastalıklarda kaybedilen 24 saatin dahi önemi büyüktür. Veteriner kontrolünde acil olarak tedaviye başlanmalıdır.

Kedilerde Sarı İshal (Yapılması Gereken Tıbbi Müdahaleler)
Kedilerde Sarı İshal (Yapılması Gereken Tıbbi Müdahaleler)

Kediler Sarı İshal Olduğunda Tedavi Süreci Nasıldır?

Kedilerin sarı ishal olması halinde tedavi sürecini en iyi veteriner belirler. İshalin laboratuvarda incelenmesi ile ishalin neden kaynaklı olduğunun tespiti yapılır. Altında yatan hastalığın teşhisine göre ilaçla tedaviye başlanır. Öncelikle kedilerde ishal durumunun kesilmesi ve bağırsakların normale dönmesi sağlanır. Yapılacak olan tedavide ishalin sebep olduğu tüm semptomlar ortadan kaldırılarak daha kötüleşmesi engellenir. Hayvanlarda sorunların ölümcül olma sebepleri arasında geç müdahale, geç teşhis ve tedavi vardır. Zamanında yapılan müdahalelerde hayvanlar iyileşir.

Kedilerde Sarı İshal Görüldüğünde Kullanılması Gereken İlaçlar Nelerdir?

Kedilerde görülen bazı durumlarda insanlar için kullanılan ilaçlar veteriner hekimin tavsiyesi ve dozuyla verilebilir. Kedilerin de can taşıdığını unutmamalı ve kulaktan dolma ilaçlar vermemelisiniz. Aksi halde geri dönülmez bazı sorunlara sebep olabilir, kedinizin yaşamını tehlikeye sokabilirsiniz. Reçetesiz satılan ilaçları kedilerde ishal tedavisinde kullanmak tavsiye edilmeyen durumlar arasındadır. İlaç tedavisinde kedinizin ishal durumu, hastalığı, yaşı ve kilosu ilacın dozu adına oldukça önemlidir.

Bilinçsizce verilen ilaçlar ise oldukça zararlıdır. Kedilerin hastalıklarla mücadele edebilmesi adına öncelikle aşılarının düzenli yapıldığına ve tam olduğuna dikkat etmelisiniz. Sıcağı seven kedinizin bu süreçte soğukta kalmaması ve üşütmemesi önemlidir. Yaş mama ve sıvı besinler su hariç olmak üzere, ishali artıran besinlerdir. Katı ve kuru mama ile beslemek, yağlı besinler vermemek dikkat edilen durumlardır. Kedilerde tedavi için sıvı desteği veteriner hekim tarafından sağlanır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.