Evcil Marketim
Kedi

Kedilerde Nezle (Belirtileri ve Tedavisi)

Nezle hastalığı hemen hemen her insanın bir defa dahi olsa yaşadığı hastalıklardan biridir. Oldukça sık yaşanmasından dolayı da fazla ciddiye alınmaz. Ancak kedilerde nezle ise insanda görülen nezleden çok daha farklıdır. Tüm kedilerde riskli olan bu hastalık özellikle de yavru kediler için ölümcül olabilir. Kedilerde gözlemlenen nezle, üşütmenin aksine virüs yolu ile şekillenen bir hastalıktır. Bu sebeple de bağışıklık sistemi düşük ve zayıf olan kedileri hayattan koparabilir. Eğer nezle belirtileri kedide gözlemleniyorsa hemen bir uzmana danışmak gerekir.

Kedilerde Nezle (Belirtileri ve Tedavisi)
Kedilerde Nezle (Belirtileri ve Tedavisi)

Kedilerde Nezle Belirtileri

Kedilerde nezle hastalığının belirtileri aslında insanlarda görülen belirtiler ile benzerlik taşır.

En sık görülen belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir;

Burun akıntısı
Gözlerde akıntı
Depresyon
Hapşırık
Ağız içinde yaralar
İştah kaybı

Bu belirtilerin arasında kedilerde en fazla ağız içi yaraları gözlemlenir. Bu da hayvanın günlük yaşantısında olmazsa olmazlardan olan beslenme davranışlarını etkiler. Bunun sonucunda evcil hayvanınızda iştah kaybı oluşur. Yeterli bir şekilde beslenemeyen kedilerde ise vücudun direnci zayıflar, bu da dolaylı olarak hastalığın şiddetini arttırır. Kedi nezlesinin ilerlemesi durumunda, burun akıntısı koyu renkli görülebilir. Yani burun kısmı iltihaplı bir görünüm alır. Gözlerdeki akıntı ise daha yoğunlaşır. Bu durumda kedinin göz kapakları kapanabilir. Eğer kedide bu nezle belirtileri görülüyorsa hiç vakit kaybetmeden bir veteriner hekime danışmak gerekir.

Kedilerde Nezle Neden Olur?

Kedilerde nezle, genellikle virüs veya bakteri kaptıklarında görülür. Enfeksiyon kapan kedi, tükürüğünde bu virüsü yaymaya başlar. Genellikle hasta kediler bu virüsün asıl taşıyıcıları olsa dahi bazı sağlıklı kediler de bu bakteri ve virüslerin taşıyıcısı olabilir. Bu virüs içerikli partiküller, uygun koşullarda bir haftaya kadar ortalıkta dolanabilirler. Bu nedenle de bir kedinin nezle olması için başka bir taşıyıcı kedi ile temas kurması gerekmez. Kedilerde nezleye sebebiyet veren bu virüsler; ortak oyuncaklardan, ortak mama kaplarından ya da ortak kullanılan kıyafetlerden yayılabilir.

Kedilerde Nezle (Belirtileri ve Tedavisi)
Kedilerde Nezle (Belirtileri ve Tedavisi)

Kedilerde Solunum Yolu Hastalıkları Neden Olur?

Kedi rinotrakeitisi, yavru ve yetişkin kedilerde yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Kedi kalisivirüsü ile birlikte ise solunum yolu hatalıklarına neden olur.
Kedi viral rinotrakeitisine ise, herpes olarak isimlendirilen kedi virüsü sebep olur.

Kedilerde solunum yolu hastalıklarının belirtileri ise şunlardır;

Konjonktivit – Bu hastalıkta, genellikle pembe göz olarak adlandırılan, gözdeki dokularda yangılanma veya şişlik görülür.
Kornea ülserleri – Bu solunum yolu hastalığında ise gözde açık yara görülür.
Kedilerde oluşabilecek bu solunum hastalıkları ciddi sonuçlara yol açabildikleri için belirtilerinin görülmesi durumunda, hekim muayenesi gerekir.

Kedilerde Solunum Yolu Hastalıkları Tedavi Süreci

Kedilerde görülen nezle ve diğer solunum yolu hastalıkları için kullanılan yaygın bir antiviral ilaç yoktur. Bazı değişken durumlarda antibiyotikler faydalı olabilir.
Antibiyotik kullanılmasının sebebi insanlardaki ile aynıdır. İnsanlar grip olduğunda, virüs burun ve hava yollarının bazı hassas hatlarına zarar verir. Bu bakteriyel enfeksiyonlar çeşitli komplikasyonlara yol açabilir. Bu durumda da antibiyotik bunların restoresine yardımcı olur.
Kedi gribinin tıbbi olarak geçerli bir tedavisi olmasa da, kedi sahibi evinde kedisine uyguladığı bakım ve tedaviyle oldukça büyük bir yol kat edebilir.

Özellikle gözlerde akıntının olması durumunda temiz ve ılık havlu ile kompres yapmak, kedi için mükemmel bir tedavi yöntemi olacaktır. Bunun dışında da veteriner hekim, burun için damlaları ve mamalara karıştırılması gereken özel haplar verecektir. Bu ilaçlar sayesinde de iyileşme süreci başlamış olacaktır. Ağız içerisinde oluşan yaralar, kedinin mamasını yememesine yol açabilir. Su içmeyi de ihmal edebilecek kedinin dehidrasyona uğramaması adına su takviyesi alması da şarttır. Kedi bu süreçte tat ve koku duyusunu da geçici olarak kaybettiği için, keskin kokulu yaş mamalar tercih edilmesi doğru olacaktır.

Kedilerde Akciğer Enfeksiyonu Neden Olur?

Kedilerde görülen akciğer enfeksiyonunun pek çok nedeni olabilir. En çok rastlanan neden ise aksırma yoluyla bulaşmadır. Kediler enfeksiyonu kaptıklarında ömür boyu bir taşıyıcı haline gelirler. Enfeksiyonunun şuan için geçerli bir tedavisi yoktur. Ancak bazı uygulamalar sonrası etkisi azaltılır ve kedi normal yaşantısına dönebilir.

Kedilerde Nezle Tedavi Yöntemleri

Kedilerde nezlenin tedavisinde kullanılan kesin bir antiviral ilaç yoktur. Antibiyotikler yardımcı bu konuda olabilir, çünkü aynı insanlarda olduğu gibi, virüs hava yollarının hassas tabakalarına zarar verdiğinde, enfeksiyonlar pnömoni gibi komplikasyonlara sebebiyet verebilir. Nezlede de evde yapılacak bakımlar önemlidir. Tıkalı burun ve ağız ülseri, kedilerin yemesini ve içmesini durdurabilir. Bu da özellikle yavru kedi için olur.

Kedilerde Hırıltılı Solunum

Eğer kedi nefes almakta zorluk yaşıyorsa ve hırıltılı solunumu varsa, bunun alerjiden enfeksiyona birçok nedeni olabilir. Kedilerde hırıltılı nefes problemi, farklı sağlık sorunlarına da sebep olabileceği için üzerinde durulması gereken önemli bir konudur.
Kedilerin nefes alma sürecini etkileyen birçok faktör vardır. Fakat nefes problemlerinin en önemli nedeni, ”solunum yolu enfeksiyonu” olarak isimlendirilen sağlık problemidir. Bu hastalığın içinde, kedilerin solunumuna saldıran bir dizi hastalık bulunur. Bu duruma neden olan iki virüs vardır. Bunlar, herpesvirus ve calicivirus’dur. Bu virüsler; burun, göz, boğaz ve ağız gibi üst solunum yolu organlarını etkiler. Nefes problemine ek olarak bu bölgelerde tahrişe de neden olurlar.

Kedilerde Nezle Doğal Yöntemlerle Geçer Mi?

Kedilerde nezlenin ilerleyen aşamalarında; burun tıkanıklığı, ağız içerisinde yara oluşması ve iştahsızlık gibi belirtiler görülebilir. Bunların yanında su tüketimi de azalabilir. Burada kedi sahiplerine düşen görev ise; kediye mümkün olduğunca su takviyesinde bulunmaktır. Ayrıca bu dönemde koku alma yetileri de zayıflayacağı için, keskin kokulu mamaları tercih etmek gerekir. Eğer kedinin ağzında büyük yaralar varsa, dondurma ve süt kreması gibi gıdaları tüketmesi önerilir. Kısacası kedi sahiplerinin bu dönemde çok daha fazla dikkatli olması gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.