Evcil Marketim
Kedi Sağlığı

Kedilerde Diş Çıkarma

Kedilerde ağız ve diş sağlığı oldukça önemli bir konu. Ağız ve diş sağlığı denilince ilk akla gelen konulardan bir tanesi de kedilerde diş çıkarma konusudur. Diş çıkarma insanlardaki gibi kedilerde de bir süreçtir. Sürecin takip edilmesi ve bu takiplerin uzman veteriner hekimlerce yapılması gerekir. Elbette, bu sürecin sağlıklı bir şekilde geçirilmesi için kedi sahiplerine de bazı görevler düşer. Doğru adımlarla bu süreç sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde geçirilebilir.

Kedilerde Diş Çıkarma
Kedilerde Diş Çıkarma

Yavru Kedilerde Geçici Dişler Ne Zaman Çıkar?

Yavru kediler geçici dişler çıkarırlar. Yavru kedilerin ilk dişleri keskin olan dişlerdir. Yavru kediler, 2 ile 4 haftalık olduklarında bu dişler çıkmaya başlar. Bu süreç sonrasında köpek dişleri denilen dişler çıkar.

Daha sonra ise premolar dişler çıkar. Kedilerde diş çıkarma diğer bir deyişle yavru kedilerin geçici dişlerinin hepsi 6 ile 7 haftalıkken tamamen çıkmış olur.

Yavru kediler 1,5 aylık dönemden 3 ve 5. Aylık olana kadar toplamda 26 tane diş çıkarırlar. Bu 26 dişin 6 tanesi üst, 6 tanesi alt kesici dişler, 2 üst ve 2 alt köpek dişi ve 6 üst 4 alt olmak üzere premolar dişler çıkarırlar.

Kedilerde Kalıcı Diş Çıkmasından Önce Diş dökülmesi

Diş dökülmeleri evcil hayvan sahiplerinin en çok endişe duydukları ve zaman zaman paniğe kapıldıkları bir durumdur. Kedilerde diş çıkarma sürecinde geçici dişler dökülür. Bunların yerine kalıcı dişler çıkmaya başlar. Kedilerde diş dökülme süreci hızlı bir şekilde ilerler. Bu nedenle kedi sahipleri bu diş dökülmelerini fark etmeyebilirler. Kedilerde diş dökülmeleri son derece doğaldır.

Yeni dişlerin çıkması için geçici dişler dökülür. Dolayısıyla bu süreçte diş dökülmeleri ile ilgili endişe edilmesine gerek yoktur. Burada önemli bir hususa değinilmelidir. Yavru kedilerde diş dökülmeleri son derece normalken yetişkin kedilerde diş dökülmeleri normal değildir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında vakit kaybedilmeden uzman veteriner hekime götürülmeli ve muayenesi yaptırılmalıdır. Yetişkin kedilerde diş dökülmesi birçok sağlık probleminin işareti olabilir. Erken teşhisle gereken tedavi yaptırılmalıdır.

Yavru Kedilerde Kalıcı Dişler Ne Zaman Çıkar?

Yavru kedilerde kalıcı dişler kesici dişlerdir. Bu dişer, 12 ile 16.haftada çıkarlar. Yine kalıcı olan köpek dişleri ise 16 ile 20. Hafta çıkarlar. Diş çıkma süreci bazı kedilerde bir yaşına kadar devam edebilmektedir. Diş çıkarma bir süreçtir. Bu süreçte, kedinin dişleri tamamlanır.

Kedilerde Diş Çıkmasının Belirtileri Nelerdir?

Tıpkı bebeklerde olduğu gibi yavru kedilerde de diş çıkarma sürecinin belirtileri ve şikayetleri vardır.

  • İştahsızlık
  • Keyifsizlik ve normale göre daha az hareketlilik
  • Diş kaşıntısı
  • Ağız kokusu
  • Hafif kanamalar

Bu şikayetler son derece normal ve sürecin doğal bir parçasıdır. Bu belirtiler çok şiddetli olmadığı sürece endişe edecek bir durum yoktur. Eğer belirtiler konusunda endişe ediliyorsa uzman hekim muayenesi yaptırılabilir.

Kedilerde Diş Çıkarma Sürecinde Ne Yapılmalıdır?

Kedilerde diş çıkarma süreci bahsedildiği gibi doğal bir süreçtir ve bu süreç doğal bir şekilde ilerler. Yani evcil hayvan sahiplerinin müdahale etmelerini gerektirecek bir durum yoktur. Ancak; kedinin rahatlaması için birkaç öneride bulunulabilir.

Diş çıkarma sürecinin en bariz belirtilerinden biri diş kaşınmalarıdır. Kedi sahipleri diş kaşıntısının hemen fark ederler. Zira kediler bu durumda sürekli ısırma ihtiyacı hissederler. Bunun için en iyi çözüm oyuncaklardır. Diş kaşıntılarını gidermek için yapılmış özel kedi oyuncakları tercih edilebilir. Kediler bu süreçte daha keyifsiz olabilirler. Bu nedenle, daha fazla ilgiye ihtiyaç duyabilirler. Sevgi gösterileri onları rahatlatır.

Kuru mamamlar diş kaşıntılarına iyi bir çözümdür. Sert olan bu gıdalar, diş kaşıntılarını gidermenin yanı sıra dişlerde tartar gibi olumsuz oluşumların da önüne geçer. Bu süreçte kedinin düzenli hekim muayenesine gitmesi önerilir. Diş çıkarma süreci insanlarda olduğu gibi sıkıntılı bir süreçtir. Acı, ağrı ve ateş gibi pek çok şikayeti beraberinde getirir.

Kediler bu dönemde çok daha hassas olurlar. Bu süreci rahat atlatmalarını sağlamak için veteriner hekim kontrolü şarttır. Böylece kedinin durumunu sürekli gözetim altında tutmak ve gerekli yerlerde müdahalelerde bulunmak mümkün olur.

Kedilerin Dişlerine Bakılarak Yaş Tahmini Yapılabilir Mi?

Evcil hayvan sahiplerinin kedilerde diş çıkarma ile ilgili merak ettikleri hususlardan biri de dişlere bakılarak kedilerin yaşlarının tahmin edilip edilemeyeceğidir. Kedilerin geçici ya da kalıcı dişlerine bakılarak kedinin kaç aylık ya da kaç yaşında olduğu hakkında yaklaşık tahminler yapılabilir. Zira yukarıda da bahsedildiği gibi kedilerin geçici ve kalıcı dişlerini çıkarma dönemleri belli aylarda gerçekleşir. Bu bilgilerden yola çıkılarak tahminlerde bulunulması mümkündür.

Kedilerde Diş Çıkarma
Kedilerde Diş Çıkarma

Kedilerde Diş Çıkarma Süreci Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kediler tüm dişlerini çıkarma süreci sona erdiğinde dişlerin sağlıklı olması da ayrı bir öneme sahiptir. Burada da kedi sahiplerinin bazı hususlara dikkat etmeleri gerekir. Düzenli hekim kontrolü ile kedinin diş sağlığı kontrol altında tutulmalıdır. Sürekli yumuşak besin ve gıdalar kedilerin diş sağlığını olumsuz etkiler. Bu nedenle; kuru mama tüketmeleri de son derece önemlidir. Bunun gibi hususlara dikkat edilirse kedilerin ağız ve diş sağlıkları korunabilir.

Kedilerde Diş Çıkarma ve Sonraki Dönemde Aşıların Önemi

Diş çıkarma döneminde ve diş çıkarma döneminden sonra pek çok bakteriyel ve viral hastalıklar kedilerin diş sağlığını bozar. Bakteriyel ve viral hastalıkların önlenmesi ise aşılarla mümkündür. Parazit uygulamaları da unutulmamalıdır. Gerek bu süreçte gerekse bu süreç sonrasında aşıların ver parazit uygulamalarının ihmal edilmemesi gerekir. Bu noktada; uzman veteriner hekim bir aşı takvimi belirler. Kedi sahipleri, veteriner hekimin önerdiği aşı takvimine uymak durumundadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.