Evcil Marketim
Kedi Sağlığı

Kedilerde Davranış Problemleri

Evimizde beslediğimiz sevimli hayvanlardan olan kedilerde davranış problemleri ile karşılaşabiliyoruz. Saldırganlık, tırmalama, mama yememesi gibi birçok sorun aslında altında önemli nedenleri barındırıyor. Kediler yalnız olmayı seven canlılar değildir. Görme, çevreyi tanıma, koklama gibi özelliklerine 2. haftalarından itibaren erişiyorlar. İdeal şartlara sahip olduklarında sosyal ve oyun sever bir canlı olan kediler için bazı sorunlar onların asosyal ve saldırgan olmalarına neden oluyor. Diğer hayvanlarla olan geçimsizlikleri, ev ortamındaki korkuları veya bazı hastalıkları nedeniyle saldırgan tutumlara girebiliyorlar. Kedinizin mutlu, uzun ömürlü, sosyal ve sağlıklı olması için bilmeniz gereken her ayrıntıyı bu yazımızda paylaşıyoruz.

Kedilerde Davranış Problemleri
Kedilerde Davranış Problemleri

Kedilerde En Sık Görülen Davranış Problemleri Nelerdir?

Hayatımıza mutluluk katan kedilerde davranış problemleri farklı türlerde karşımıza çıkıyor:

  • İnsanlara olan saldırganlıkları: Bunun nedeni, yabancı insanlara olan korkularından kaynaklanıyor. Sahiplerine olan tutumları ise, yemek yerken veya dinlenirken fiziksel temastan hoşlanmamaları ile alakalıdır.
  • Diğer evcil hayvanlar olan saldırganlıkları: Kediler, barındıkları yeri, yemeklerini koruma içgüdüsüyle bu davranışları sergileyebiliyor.
  • Hastalık nedeniyle olan saldırganlıkları: Ağrısı olup acı çeken bir kedi, saldırma eğilimi gösterebiliyor.
  • Eğitime yönelik saldırgan tutumları: Kedinizin hareketlerini kontrol etmek için eğitim verdiğinizde, kedi özgürlüğünü koruma içgüdüsüyle saldırgan bir tutum gösterebiliyor.
  • Korku nedeniyle saldırgan tutumları: Kedilerde en çok rastlanılan saldırganlık nedenidir. Korkutulduğunda eğer kaçmazsa kendini güvene almak için saldırgan olmaya başlayacaktır.

Kedilerdeki Anormal Davranışlar Nelerdir?

Evcil hayvanlardan olan kedilerde davranış problemleri birçok şekilde olabiliyor. Kedinin özellikleriyle alakalı olarak, kalıtsal ve hormonal faktörlerin yanında insanların ve ortam şartlarının etkisi de anormal davranışları ortaya çıkarabiliyor. Bunlar arasında ilk olarak saldırganlık öne çıkıyor. Eş bulma, yaşanılan yeri savunma, ağrı nedeniyle saldırı ve av güdüsüyle yapılan saldırı gibi nedenleri vardır.

Hayvan severlerin karşılaştığı bir diğer anormal davranış, kaprofajidir. Kaprofaji, hayvanın kendi dışkısını yemesidir. Kedilerde oldukça nadir görülen bu durumu önlemek için, kedinizi dışarıya çıkarmalı ve besinlerinin mineral dengesine dikkat etmelisiniz. Bir diğer olumsuz davranış ise belirlediğiniz yerden farklı yerlere dışkılamalarıdır. Bunun nedenini stres veya tuvalet kabıyla alakalı sorunlar oluşturur.

Kedilerin Davranış Bozukluklarının Altındaki Tıbbi Sorunlar Nelerdir?

Bilimsel olarak kedilerde davranış problemleri incelenerek, daha sağlıklı sonuçlar elde etmek mümkün.

Kedilerde başlıca sağlık sorunları ve bunun sonucunda oluşan davranış bozuklukları şu şekildedir:

  • Eğer kedinizde bir deri hastalığı varsa bunun sonucunda kendini sık sık ve aşırı şekilde yalayabiliyor
  • Kedi üzerinde pire varsa kendini sürekli olarak dişleyebiliyor
  • Kedinizde bir ağrı varsa devamlı miyavlayabiliyor
  • Sinir sisteminde bir sorun varsa sürekli olarak garip sesler çıkarabilir
  • Kulağında duymama sorunu varsa veya az duyuyorsa sizi rahatsız edecek düzeyde yüksek sesle miyavlar
  • Eğer ki yeteri kadar vitamin ve mineral almazsa çok nadir de olsa kendi dışkısını yiyebiliyor

Bu sorunlara sahip olan bir kediniz varsa kedinizin gerekli tıbbi bakımlarını kesinlikle yaptırmanız gerekiyor.

Kedilerin Davranış Bozukluklarının Altındaki Fiziksel Sorunlar Nelerdir?

Kediniz, gıda dışı maddeler yiyorsa (ip, kağıt, plastik vb.) bu davranışın nedeni fiziksel sorunlar da olabiliyor psikolojik sıkıntılar da. Halüsinasyon görerek olmayan bir avı yakalamaya çalışıyorsa kedinizin vücudu bir darbe almış olabilir. Aldığı darbe ile zihin sisteminde sorunlar oluşabilen kediler bu davranışları sergileyebiliyor ve kısa sürede kontrol ettirmek gerekiyor. Yine, aldığı bir darbeden ötürü veya iç hastalığı nedeniyle sürekli ağrı çekebilir kediler. Bu durumda gereksiz yere saldırgan bir tutum içerisine girebiliyorlar. Eğer ki sık yalanıyorsa derisinin üzerini kontrol etmeniz gerekiyor. Enfeksiyon, kabuklanma ve kaşıntı kedilerde en sık görülen deri hastalıklarıdır ve kedilerin ortalama % 40’ında görülür.

Kedilerde Davranış Problemleri
Kedilerde Davranış Problemleri

Tıbbi Bir Neden Yoksa Neler Yapılabilir?

Kedilerin bir sağlık sorunu yoksa da duygusal nedenler yüzünden de garip davranışlar içerisine girebiliyorlar. Kedi depresyonu olarak tanımlanan bu durumun temel nedeni, kedinin mama kabının, tuvalet kabının veya uyuduğu yerdeki eşyaların değişmesidir. Duygusal olarak sorun yaşayan kediler hem iştahsızlık belirtisi hem de çok fazla uyuma eğilimi gösteriyorlar. Amaçsız miyavlamalar, temizliği tamamen bırakmaları ya da aşırı temizlenmeleri, sebepsizce her şeyden korkmaları gibi durumlar psikolojik nedenlerden oluşuyor. Kedinizin psikolojik durumunu düzelten ilaçlar arasında prozac ve pheremone gibi çok tercih edilen ürünler yer alıyor. Veterinere götürerek, bir uzman eşliğinde tedavi süreci başlatabilirsiniz.

Kedilerde Davranış Problemleri Geçici Midir?

Kediler psikolojik ve fiziksel nedenlere bağlı olarak tuhaf davranışlar gösterebiliyorlar. Kedilerde en sık rastlanılan sorunlardan olan tırmalama, miyavlama, yasak olan odalara girmesi ve etrafa idrarını bırakması eğitimle kısa sürede çözülebiliyor. Ancak, bu sorunların fiziki bir acıdan mı kaynaklanıyor olduğunu tespit etmeniz gerekiyor. Mesela, kediniz tüm çabalarınıza rağmen kum kabını kullanmıyorsa bunun nedeni idrar yolundaki bir sorun olabilir ve acilen bir veterinere götürmeniz gerekir. Eğer sadece eğitim gereken durumlar söz konusu ise kedinize yüksek sesle yapmaması gerekenleri ifade edebilirsiniz. Su sevmedikleri için su spreyi alıp hatalı davranışında biraz patilerine püskürtebilirsiniz. 1-2 kez tekrarladığınızda, bu cezayı yapmasını istemediğiniz olayla ilişkilendirecektir.

Doğal Yollarla Kediler Nasıl Sakinleştirilebilir?

Kediniz eğer sizi ısırırsa veya saldırganlık gösterirse sabit durarak sakinleşmesini bekleyin. Elleriniz onun için içgüdüsel bir av gibidir ve hareket etmediğiniz zaman normalleşecektir. Ona vurmak, bağırmak, uzaklaştırmak bir sonraki karşılaşmanızda daha çok saldırganlaşmasına neden olacaktır. Güvende olmasını ona hissettirerek kedinizin beden dilini öğrenmek onu oldukça mutlu eder. Sevdiğiniz bir şey yaptığında onu ödüllendirin. Kedinize kapalı değil de açık bir alanda yaşama fırsatı verirseniz bu da onun genel olarak sakin ve huzurlu olmasını sağlar. Saldırgan olduğu anlar önce hareketsiz kalmanız sonra onunla oyun oynamaya çalışmanız ise en etkili yöntemdir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.