Evcil Marketim
Kedi

Kediler Neden Uzun Süre Yemek Yemez?

Kedi sahipleri kedilerle ilgili pek çok sorunun yanıtını merak ediyorlar. Bu sorulardan biri de kediler neden uzun süre yemek yemez? Sorusudur.

Kedilerde Beslenme

Kedilerde beslenme günde iki öğün gerçekleşir. Sağlıklı kediler iştahla yemeklerini yerler. Ancak; bazı nedenlerle bazen iştah kaybı yaşayabilirler. İştah kaybının nedeni çok önemlidir. Zira bu nedene göre önlemler alınarak kedinin tekrar iştah kazanması sağlanır.

Hastalıklar

Kedilerin yemek yememesi hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir. Solunum rahatsızlıkları nedeniyle kedi nefes almada güçlük çeker. Bununla birlikte koku alamaz. Buna bağlı olarak da iştahını kaybeder. Antibiyotik gibi veteriner hekimin reçete edeceği ilaçlarla bu hastalık tedavi edilir. Tedaviyle birlikte kedinin iştahı açılmaya başlar.

Sindirim sistemi rahatsızlıkları beraberinde ishal, kusma ve halsizlik gibi sağlık sorunları getirir. Dolayısıyla kedi bunları yaşıyorken yemekle ilgilenmez. Tedavi sonrasında tekrar yemek yeme alışkanlıklarına devam eder.

Ağız< ve diş hastalıkları yaşayan kedilerde yemek yemezler. Ağız yaraları, diş ve diş etlerinde problemlerin olması ve iltihaplanma durumlarında ağrı ve sızı duyar. Yemek yerken de bu ağrıları hissettiği için yemek yemez. Bunun için ağız ve diş sağlığı kontrolü yaptırılmalıdır. Eğer böyle bir sağlık sorunu söz konusu ise tedaviye başlanmalıdır.

Görüldüğü gibi pek çok sağlık sorunu kedilerin yemek yemesini önlüyor. Bu noktada; kedi sahiplerinin kedilerini sıkı bir takibe almaları gerek. Kedinin yemek yememe durumu iki günden uzun sürüyorsa zaman kaybedilmeden veteriner hekime gidilmelidir. Kedinin yemek yememesine neden olan durumun tespiti için muayene yapılır.

Veteriner hekim gerek görüyorsa tahlililer yapar. Bu tetkik ve tahlililer sonrasında kedinin sağlık durumu hakkında sonuçlara varılır. Eğer bir sağlık sorunu mevcutsa öncelikle bu hastalığın tedavisi gerçekleştirilir. Hastalık tedavi edilmezse kedi yemek yemeye devam edecektir ki bu da kedi için hayati tehlike anlamına gelir.

Kediler Neden Uzun Süre Yemek Yemez?
Kediler Neden Uzun Süre Yemek Yemez?

Aşı Sonrası Dönem

Kedilerin rutin aşılanma dönemlerinde sıklıkla yemek yememe sorunu ortaya çıkar. Aşılara verilen olumsuz bir tepki olarak yemek yemezler. Aşılar hayati önem taşıyor. Dolayısıyla kediler için hayat kurtarıcıdır. Ancak; her aşı uygulamasında halsizlik, bitkinlik ve iştahsızlık gibi yan etkiler görülebilir. Aşı sonrasında kedilerin üzerine gidilmemelidir. Kedinin bu yan etkileri atlatması beklenir. Zira aşıların iştahsızlık gibi yan etkileri geçici özellik taşır.

Beslenme Düzeni ve İçeriğiyle İlgili Problemler

Beslenme düzeni insanlar için nasıl bir öneme sahipse hayvanlar için de o derece büyük öneme sahiptir. Kedilerin beslenme düzenleri bir rutine bağlı olmalıdır. Sabah ve akşam yemekleri aynı saate verilmelidir. Zamanda yapılan değişimler onların iştahlarının kaçmasına neden olur.

Beslenmeye ilişkin diğer önemli husus ise beslenmenin içeriğiyle ilgilidir. Beslenme düzeni içinde verilen mamaların ve yiyeceklerin içeriğinin değiştirilmesi durumunda da kedilerin iştahı kesilebilir. Yeni bir mamaya ve besine alışmaları zaman alır. Eğer yeni mamaya alışamıyorsa hemen eski mamaya dönülmelidir. Böylece kedinin iştah kazanması mümkün olur.

Seyahat Etme ve Yeni Bir Eve Taşınma Durumu

Kedilerin yemek yememesinin en önemli nedenlerinden biri seyahat etmeleri ve yeni bir eve taşınmalarıdır. Kediler alışkanlıklarına son derece bağlı canlılardır. Alıştıkları düzenin bozulmasını istemezler. Ev halkının da tüm alışkanlıklarını bilirler ve bunun devamını isterler.

Hayatlarının akışında meydana gelen radikal değişimler onları alt üst eder. Seyahatler sırasında büyük korku yaşarlar. Seyahat süresince pusette olmaları da korkularını körükler. Seyahat sona erse bile onların kendilerine gelmeleri ve bu korkuyu yenmeleri zaman alır. Bu süreçte yemek yemek istemezler.

Aynı durum yeni bir eve taşınıldığında da kendini gösterir. Yaşadıkları ve alıştıkları evin kokusunu alamazlar ve bu alanın yeni yer olduğunu anlarlar. Bu da onların korkmalarına, güvensiz hissetmelerine neden olur. Buna bağlı olarak da yemekle ilişiğini keserler.

Psikolojik Durumlar

Kedilerin psikolojik durumları oldukça hassastır. Az ilgi görmek, yeteri kadar sevilmemek, evde uzun süreler yalnız kalmak, eve başka evcil hayvanların alınması, terk edilme korkusu gibi. Tüm bunlar onun psikolojisini bozar. Kedilerin psikolojileri bozulduğunda ilk verdikleri tepki yemek yememeleridir. Veteriner hekim bu teşhisi koyduğunda gerekli önerilerde bulunacak ve bu süreç atlatılacaktır. Kedinin psikolojisi düzeldikçe iştahı tekrar yerine gelir.

Kedilerin Kuru Mama Yememesi

Kuru mama yiyen bir kedi bir anda kuru mama yemeyi reddedebilir. Bazı kediler ise hiç kuru mama yemek istemez. Kuru mama yememesinin birçok nedeni olabilir.

Kuru mamalar sert formdadır. Bu nedenle, kırılarak yenilebilir. Kedinin dişlerinde hassasiyet varsa kuru mama yemez. Bununla beraber kedinin diş etlerinde iltihap varsa kuru mama tercih etmez.

Eğer kedi bebeklik döneminden itibaren kuru mama yememişse böyle bir alışkanlık kazanmamıştır. Dolayısıyla kuru mama yemez. Kuru mama çeşidi değiştirildiyse kedi bu mamayı sevmemiş olabilir.

Burada önemli olan kuru mamayı neden reddettiğidir. Eğer sevmediği için yemiyorsa bir sorun teşkil etmez. Ancak; diş ve diş etlerinde bire sorun varda mutlaka veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir. Zira bu sağlık sorunlarının tedavi edilmesi için ilk olarak teşhis edilmesi gerekir.

Kediler Neden Uzun Süre Yemek Yemez?
Kediler Neden Uzun Süre Yemek Yemez?

Kediler Yemek Yemediğinde Ne Yapılmalı?

Kediler yemek yemediğinde sahipleri endişeleniyor. Kedilerin yemek yemesin sağlamak için çeşitli yollara başvurulabilir. Güvenilir markaları besin değeri yüksek yaş mamaları tercih edilebilir. Seçici kedilere özel mama çeşitlerinden verilebilir. Bunlar özel içerikli yaş mamalardır.

Çoğu kedi bu mamaları reddedemez. Elbette bu noktada bir hususun altının çizilmesi gerekiyor. Eğer kedi sadece mızmızlık yaptığı ya da mama beğenmediği için yemek yemiyorsa bu gibi yollara başvurularak bu sorun aşılabilir. Ancak; kedinin yemek yememesinin altında başka bir neden yatıyorsa bu neden üzerinde durulmalıdır. Söz gelimi; bir hastalığı sebebiyle yemiyorsa öncelikle kedinin tedavisi yapılmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.