Evcil Marketim
Kedi SağlığıKediKedi Bakımı

Kedi Panlökopenisi

Kediler arasında sıkça yaygın olan kedi panlökopenisi en tehlikeli hastalıklardan bir tanesidir. Buna bağlı olarak evcil hayvan sahiplerinin yapması gereken önemli uygulamalar bulunuyor. Hastalanan kedilerde ciddi derecede tahribatlara neden olan bu hastalıkta ilk 24 saat oldukça önemlidir. Peki, bu hastalık nasıl engellenir? Tedavisi nasıl gerçekleşir? İşte detaylar.

Panlökopeni Nedir?

Panlökopeni bir diğer ismi ile gençlik hastalığı olarak bilinir. Bu hastalığa yakalanan kedilerin ?’i ölme riski ile karşı karşıya kalır. Çok kolay bulaşması sebebiyle tehlikeli virüsler arasındadır. Özellikle yavru kediler hastalık sürecinde en fazla şekilde etkilenir. Parvovirüs vücuda girdikten sonra 24 saat içerisinde belirtilere neden olur.

Virüs, hızlı şekilde geliştiği için bölünen hücreleri hasta ederek öldürür. Böylece bağırsaklar, kemik ilikleri, fetüs ve birçok bölge çeşitli problemler yaşar.

Panlökopeni Nedir?
Panlökopeni Nedir?

Panlökopeni Nasıl Bulaşır?

Hastalığın bulaşma yolları arasında en fazla burun akıntısı ve dışkı büyük bir rol oynar. Bunların dışında idrar, hapşırma, kediden kediye geçen pireler, aynı eşyaya dokunma ve aynı ortamda bulunma da aynı şekilde hastalığın yayılmasını sağlar. Enfekte olan herhangi bir kedi 2-3 gün gibi bir süre içerisinde virüsü diğer kedilere yayabilir.

Doğrudan temas olmasa dahi mama kaplarının, su kaplarının ve yatmış oldukları yerin aynı olmasına bağlı olarak da gençlik hastalığı kolaylıkla kapılabilir. Birden fazla kedisi olan kişilerin temizlik konusunda her zaman dikkat etmesi sağlık açısından önemlidir. Hasta kedilerin izole edilip başka odalarda bakılması diğer kedileri her zaman koruyan bir harekettir.

Elbette kediye temas edenlerin mutlaka ellerini yıkamaları ve kıyafetlerini değiştirmeleri gerekir. Çünkü kedi sahipleri taşıyıcı özelliğinde olduğu için diğer kedilere bu hastalığı nakledebilir. Virüsün dezenfektanlara karşı güçlü olması sebebi ile temiz ortama güvenilmemesi unutulmamalıdır. Ancak çamaşır suyu ile temizlik yapıldığında virüsün ömrünün kısaldığı belirtilir.

Panlökopeni Nasıl Bulaşır?
Panlökopeni Nasıl Bulaşır?

Kedilerde Panlökopeni Belirtileri

Feline Parvo Virüs olarak bilinen bu hastalıkta birçok farklı belirtiler ortaya çıkıyor. Kedilere göre farklılık gösteren belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Vücudun aşırı derecede sıvı kaybetmesi
  • Kanlı ve çok sulu ishal
  • Yüksek dereceli ateş
  • Halsizlik.
  • Depresyon.
  • Belirli zamanlarda kusma.
  • İştahın azalması.
  • Deri üzerinde oluşan kuruluk
  • Karın kısmında ağrı.

Bu belirtilerin dışında hastalığa yakalanan kedilerde ani ölüm gözlemlenebilir. Belirtilerin oluşması ile birlikte kediler birkaç gün normal olarak hayatta kalabilir. Ancak durumun ağırlaşmasına bağlı olarak bağışıklık sistemi tamamen çöker. Zarar gören kan hücreleri böylece sekonder enfeksiyonlara zemin hazırlar.

Sonrasında ise kedide büyük travmalar oluşarak ölüm gerçekleşir. Elbette sekonder enfeksiyonun olmaması adına veteriner hekimler tarafından antibiyotik tedavisi uygulanır.

Kedilerde Panlökopeni Belirtileri
Kedilerde Panlökopeni Belirtileri

Kedilerde Gençlik Hastalığı İnsana Bulaşır Mı?

Kedilerin yaşamış olduğu bu ağır hastalık, sadece kediden kediye geçen bir hastalık türüdür. Kedi sahipleri hastalığın bulaşması konusunda içlerini ferah tutabilirler. Virüsün insana geçmesi gibi bir konu söz konusu değildir. Ancak kedi sahipleri taşıyıcı olarak bilmeden bu görevi gerçekleştirebilirler. Böyle bir olayın yaşanmaması için kıyafetlerin ve ellerin her zaman temiz olması gerekir.

Kedilerde Gençlik Hastalığı İnsana Bulaşır Mı?
Kedilerde Gençlik Hastalığı İnsana Bulaşır Mı?

Kedilerde Gençlik Hastalığı Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Kedilerin panlökopeni hastalığından korunması açısından 6-8 haftalık dönemlerinde birinci aşı yapılmalıdır. 10-12 haftalık olduğunda ise ikinci aşı uygulanmalıdır. Son olarak 4 aylık olan kediler için üçüncü aşı gerçekleştirilerek korunma sağlanır. Elbette bu aşı dönemlerinden sonra mutlaka her sene 1 defa aşı yapılması gerekir.

Ama kedi hamile veya hasta ise bu aşının yapılması uygun değildir. Sadece sağlıklı ve hamile olmayan kedilere uygulanması gereken bir aşı türüdür.

Kedilerde Gençlik Hastalığı Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Kedilerde Gençlik Hastalığı Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Yetişkin Kedilerde Gençlik Hastalığı Olur Mu?

Gençlik hastalığında yavru kediler tehlike altındadır. Hastalık genel olarak yavru kedilerde görülse bile yetişkin kedilerde de görülebilir. Yetişkin kedilerde ağır semptomlar olmaz. Böylece hafif bir şekilde hastalığın geçmesi mümkündür. Ancak yavru kedilerde kanlı ishal, ateş, dehidrasyon, kusma ve iştahsızlık en sık görülen semptomlardır.

Yetişkin Kedilerde Gençlik Hastalığı Olur Mu?Yetişkin Kedilerde Gençlik Hastalığı Olur Mu?
Yetişkin Kedilerde Gençlik Hastalığı Olur Mu?

Kedi Panlökopeni Tedavisi

Gençlik hastalığında 8 haftanın altında olan kedilerin yaşama oranı oldukça düşüktür. 8 haftadan daha büyük kedilere erken tedavinin başlanmasıyla birlikte hayatta kalma oranı artar. Virüsü tamamen yok edecek bir ilaç olmadığından birçok farklı işlemler gerçekleşir. Buna bağlı olarak veteriner hekimler, kedinin vücudunda oluşmuş su kaybını, vitamin eksikliğini ve besin değerini düzeltmek için yardımcı olur.

Özellikle yoğun bakım hizmeti iyileşme açısından önemli bir konumdadır. İlk görev kedinin bedeni kuvvetlendirilerek virüs ile savaşmasına destek olmaktır. Burada sıvı, besin ve ilaç devreye girer. Veteriner desteği görmeyen kedilerin u’i ölüm ile karşı karşıya kalır. Tedavi esnasında susuzluğun düzelmesi, vücudun tuz oranının kazanması, vitaminlerin artması ve oluşabilecek olan sekonder bakterilerin önünün kesilmesi sağlanır.

Sekonder bakterilerin oluşmaması için antibiyotik aşısı uygulanır. Bakteriler bağırsak sistemlerinde daha fazla olduğu için kedinin kan akış yoluna rahatlıkla girebilir. Bunun olmaması adına antibiyotik ilaç verilir.

Kedi Panlökopeni Tedavisi
Kedi Panlökopeni Tedavisi

Virüsün Yayılması Nasıl Engellenir?

Hasta olan kedi ilk 4 gün içerisinde yaşamaya devam ediyor ise iyileşme sürecine doğru gidildiği anlaşılabilir. İyileşme sürecinin anlaşılması ile birlikte kedi sahiplerinin yapması gereken görevler bulunur. Bu görevler içerisinde izolasyon ve temas takibi yer alır. Kedinin temas ettiği eşyalar özenle temizlenmelidir. Kedinin bulunduğu ortam ise diğer kedilere risk olmayacak şekilde olmalıdır.

Mama kabı, su kabı ve yatağı son derece titiz şekilde temizlenmeli ve ev ortamından uzaklaştırılmalıdır. Kedinin iyileşmesi virüsü yaymayacağı anlamına gelmez. Bu nedenle kedi sahipler 6 hafta kadar kedilerini izolasyon içerisinde tutmalıdır.

Virüsün Yayılması Nasıl Engellenir?
Virüsün Yayılması Nasıl Engellenir?

Gençlik Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

8 haftadan ufak olan kedilerde ani şekilde kanlı ishal ve kusma başladığında gençlik hastalığının olduğu anlaşılabilir. Ancak veteriner tarafından yapılan hemogram ve biyokimya testleri sayesinde de öğrenilmesi mümkündür. Kanda olan akyuvarların ciddi derecede azalması hastalığın var olduğunu gösterir. Ayrıca özel olarak üretilen test çubukları da hastalık konusunda bilgilendirir.

Gençlik Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Gençlik Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.