Evcil Marketim
Akvaryum BalıklarıAkvaryumBalık Bakımı

Kavgacı Siyam Balığı

Kavgacı Siyam balığı ve gerekli olan tüm malzemelerini Evcilmarketim.com’dan hızlı ve güvenilir şekilde temin edebilirsiniz.

 

Akvaryum balıkları arasında göz alıcı güzelliğiyle bilinen Kavgacı siyam balığı halk arasında beta balığı olarak bilinen bir balık türüdür. Bu balıklar aynı akvaryum içerisinde birbirleri ile kavga ederler. Adının kavgacı siyam balığı olmasının nedeni ölümüne kavga edebilmeleri ve agresif balıklar olmalarıdır. Bu balıklar akvaryum içerisinde beslemek için ideal olan türlerden biridir.

Siyam balıkları aynı zamanda ışınsal yüzgeçliler sınıfına girer. Levreksiler takımını oluşturan bu balıklar Betta Splendens olarak adlandırılır. Kavgacı kimlikleri ile bilinen bu balıkların tercih edilme nedenlerinden birisi sahip olduğu etkileyici özelliklerdir. Hatta siyam balıkları bilinen en eski balık çeşitleri arasında yerini almaktadır. Bakımı için gerekli atmosfer ve şartlar sağlandığı taktirde akvaryum içerisinde uzun zamanlar hayatta kalabilir.

Kavgacı Siyam Balığı Özellikleri Nelerdir?

Bu tür siyam balıkları kavgacı olarak bilinir ve daha çok sayıda özelliği bünyesinde barındırır. Peki bu özellikler nelerdir ve bu balıklar hangi özellikleri ile bilinir.

Sahip olduğu özellikler şunlardır:

  • Tayland kavgacı siyam balığı ve bu tür balıkların ana yurdu olarak bilinir.
  • Akvaryum gibi yaşam alanlarında besleme ve bakma işlemlerine elverişli balık türüdür.
  • Saldırgan balık türleri arasında yer alır. Özellikle kendi cinsiyetinden balıklara karşı daha kavgacı ve agresif halleri mevcuttur.
  • Hayatta kalma ihtimalleri daha yüksektir ve küçük su birikintisi içerisinde bile kolayca hayatta kalabilir.
  • Solungaç adı verilen oluşumlara sahiptir.
  • Oksijenin az olduğu durumlar ve sularda yaşayabilir.
  • Betalar fiziksel olarak hoş renklere ve şekillere sahip balık türlerindendir.
  • Kuyruk kısımları uzun ve rengarenk bir yapıya sahip olabilmektedir.

Bu gibi çok sayıda özelliği içinde barındıran kavgacı siyam balığı estetik duruşu nedeniyle akvaryum içerisine renk katan balıklardandır. Bu balıklar genellikle dalgalı olmayan yani durgun ve sığ olan suları severler. Sığ sularda daha rahat şekilde yaşamlarını sürdürür ve ihtiyaçlarını giderirler.

Kavgacı Siyam Balığı Ne İle Beslenir?

Kavgacı Siyam Balığı
Kavgacı Siyam Balığı

Kavgacı siyam balıkları diğer balıklara oranla pek bitki veya yosun yemeyi sevmezler. Genelde et ve küçük canlılar ile beslenen balıklardandır. Kavgacı siyam balıkları akvaryum içinde yer alan yumurta ve larvaları yemekten kaçınmazlar. Ayrıca ufalanmış et parçacıkları da ilgilerini çeker ve tüketmeyi severler. Bataklık gibi doğal yaşam alanlarına yakın yerlerde yaşayan kavgacı siyam balığı sivrisinek ve ufak böcekleri yiyerek protein ihtiyacını karşılar.

Protein ihtiyacını ve beslenmesini kurtçuk ve solucanlardan da karşılayabilir. Genelde küçük canlıları yer ve vücuduna enerji katar. Doğal ortamda bulunmayan ve akvaryum içerisinde beslenen kavgacı siyam balıkları için özel olarak tasarlanan yemler mevcuttur. Yemler ile bu balıklar sağlıklı şekilde beslenir ve ihtiyaçları giderilir. Bazı durumlarda küçük et parçaları da akvaryum içerisine atılabilir.

Kavgacı Siyam Balığı Beslerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bu tür balıklar beslenirken yanına seçilecek balık çeşidine dikkat edilmelidir. Nedeni ise kavgacı siyam balıkları akvaryum içinde olan küçük balıkları yem olarak kullanabilir. Akvaryum içerisinde iki erkek siyam balığının bulunması tehlike arz eder. Çünkü bu balıklar özellikle de erkek olan balıklar birbiri ile kavga etme potansiyeli taşırlar.

Büyük kavgalar ölümcül sonuçlar ile son bulabilir. Bu yüzden farklı cinsiyette kavgacı siyam balıklarının aynı akvaryumda beslenmesi daha doğru olur. Kavgacı balıklar kendilerine ve diğer balıklara zarar verebilir. Ayrıca bu balıklara uygun ve kararında yem vermek gerekir. Aksi taktirde yediği yemleri unutarak sürekli yer ve hayatını kaybeder. Bu gibi durumlarda besleyicilere büyük ölçüde sorumluluklar yüklenir.

Kavgacı Siyam Balıkları Ne Kadar Büyüklüğe Sahiptir?

Bu türler genelde yavru haldeyken daha küçük ve kısadır. Erişkin hale gelmesi 6 ay kadar sürebilir. 6 ay zaman dilimi geçtiği taktirde 4 veya 5 cm boyutlarına erişebilirler. Boyutlarında bazı değişimler meydana gelebilir.

Örneğin 5 cm den fazla kavgacı siyam balıklarına da rastlamak mümkündür. Balıkların türlerine ve yaşam alanlarına özgü olarak devası şekilde olanları da vardır. Devası siyam balıkları 12 cm veya daha fazla boyutlara sahip olabilen türlerdir. Bunlar devası betta olarak da bilinir.

Kavgacı Siyam Balıklarında Yer Alan Labirent Organın İşlevi Nedir?

Kavgacı Siyam Balığı
Kavgacı Siyam Balığı

Kavgacı siyam balıklarını çoğu balıktan ayıran en önemli özellik labirent organa sahip olmalarıdır. Labirent organları sayesinde oksijenin az olduğu ortamlarda yaşayabiliyorlar.

Labirent organ adı verilen yapıya oksijen alarak bu oksijeni sonra sığ alanlarda ve az oksijenli ortamlarda kullanabilirler. Bu sayede dar alanlarda uzun süre hayatta kalırlar. Fakat dar alanlarda yaşayabilmeleri o alanları sevmesi anlamı taşımaz. Onlar da çoğu balık çeşiti gibi geniş ve rahat hareket edebilecekleri alanlarda daha mutludur.

Kavgacı Siyam Balığı Cinsiyet Ayrımı

Erkek siyam balıklarını aynı akvaryum içine koymamak adına cinsiyet faktörünün bilinmesi önemli bir unsurdur. Ayrım yapmak tecrübesiz biri için zordur. Bu yüzden kavgacı siyam balığı satan yerlerden bu konuda yardım almak gerekir. Bu balıkların dişi mi yoksa erkek mi olduğunu anlamak için anüs bölgesine bakmak gerekir.

Dişilerde anüs kısmında beyaz nokta vardır. Bu yumurta ve üreme içi gerekli ve önemli bir husustur. Erkeklerde anüs bölgesinde bu oluşumlar yer almaz. Bu cinsiyet belirlemek için tercih edilen kesin yöntemlerden birisidir.

Kavgacı Siyam Balığı Hangi Balıklarla Aynı Akvaryuma Konulmamalıdır?

Kavgacı siyam balıklarının zarar görmemesi ve uzun zamanlar yaşayabilmesi için balık seçimine dikkat etmek gerekir. Lepistes adı verilen balıklar genellikle kuyruk yiyen balıklar olarak bilinir. Siyam balıklarının hoş kuyrukları onların dikkatini çekebilir ve balık zarar görebilir. Aynı şekilde yüzgeçlerini korumak amacıyla akvaryum içerisinde tetrazon balık çeşitleri yer almamalıdır. Tetrazonlar yüzgeçlere saldıran ve zarar verebilen balıklardandır. Çöpçü balığı gibi balıklar diğerlerine oranla aynı akvaryumda beslenmeye daha uygun olan balıklardandır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.