Evcil Marketim
Kuş

Göçmen Kuşlar Hakkında Bilmedikleriniz

Dünyanın birçok yerinden başka bir yerine sezona bağlı olarak göç eden kuşlar, aslında sandığımızın aksine birçok yeteneğe sahiptir. Öyle ki göçmen kuşlar hakkında bilmedikleriniz sizi fazlasıyla şaşırtacaktır. Yılın belirli dönemlerinde belirli sebeplerden ötürü yerlerini değiştiren bu göçmen kuşlar, sizi oldukça şaşırtacaktır. Gerek kuşların özellikleri gerekse dayanıklılıkları diğer hayvanlarda görülmemiş özelliklerdir. Bazı özellikleri aynı familyadan bulundukları diğer kuş türlerinde bile olmayabiliyor.

Anadolu’daki Göçmen Kuşlar Hangileridir?

Her ne kadar diğer ülkelerde bu kuş göçleri daha fazla olabilse de Anadolu’da da birçok göçmen kuş türü yaşamaktadır. Bu türler çoğunlukla gördüğümüz türlerdir.

  • Leylek
  • Gök güvercin veya tahtalı güvercin
  • Guguk kuşu
  • Kırlangıç
  • Kara sagan
  • Yaban kazları
  • Yaban ördekleri
  • Kelaynak kuşları

Bu kuşların arasından kelaynak kuşları, doğaları gereği göç etmek isteseler de nesillerinin tükeneceği gerekçesi ile bu kuşların göç etmelerine izin verilmiyor. Diğer kuş türleri ise herhangi bir sıkıntı olmadan göç edebiliyor.

Göçmen Kuşlar Hakkında Bilmedikleriniz
Göçmen Kuşlar Hakkında Bilmedikleriniz

Göçmen Kuşlar Dört Farklı Dönemde Seyahat Ederler

Göçmen kuşların göç ettiği dört farklı dönem yaz, kış, kısmi ve geçiş dönemi olmakla beraber her dönemin göç eden kuş türü farklıdır. Yaz göçmenleri, ilkbaharda üremek için güneyden gelen kuşlardır. Çoğunlukla böcek yiyicidirler. Yazı göç ettikleri yerde geçiriyorlar, sonrasında yeni yavruları ile beraber sonbaharda güneye dönüyorlar.

Kış göçmenleri, havanın daha ılıman ve yiyecek bulmanın daha kolay olduğu bölgelerde kışı geçirmek için kuzeyden ve doğudan sonbaharda gelen kuşlardır. İlkbaharda ayrıldıkları bölgenin ısınmasıyla üreme alanlarına geri dönerler. Geçiş dönemi göçmenleri, kuzeye veya güneye uzun yolculuklarında mola veren kuşlardır.

Mola verdikleri ülkeyi bir servis istasyonu gibi kullanıyorlar. Yola devam etmeden önce yakıt ikmali yapmak ve dinlenmek için ilkbahar ve sonbahar aylarında birkaç hafta seçtikleri ülkede kalıyorlar. Kısmi olarak göç eden kuşlar, bazı yerlerde göç eden bazılarında ise göç etmeyen kuşlardır. Örnek vermek gerekirse, Birleşik Krallık’ta üreyen sığırcık kuşlarının çoğu kış için orada kalıyor. Ancak kışın çok daha soğuk olduğu Doğu Avrupa’da üreyen sığırcıklar, kışın İngiltere’ye göç ediyor.

Göçmen Kuşlar Tahmin Edemeyeceğiniz Yüksekliklerde Seyahat Edebilirler

Çubuk başlı kazların Himalayalar’da 7 kilometreyi aşan yüksekliklerde göç ettikleri gözlemlenmiştir. Everest Dağı’nın etrafındaki soğuk gökyüzünü dolaşmak göz ardı edilebilecek bir başarı değildir. Oksijen tankları ve kutup keşif teçhizatı olan iyi ekipmanlı dağcılar bile bu rakıma çıkmakta zorluk yaşayabilir.

Ancak kendi dayanıklılık ve kanat gücünden başka hiçbir şeyle donanmamış bu şaşırtıcı kazlar için oksijenden yoksun yüksekliklere meydan okumak hiç de zor değil. Kazların ve akbabaların 29.000-37.000 fit yükseklikte seyahat ettikleri biliniyor. Bazı bilim adamları, kuşların daha az kanat çırparak ve daha fazla kayarak enerji tasarrufu yapmak için daha yüksek rakımlarda seyahat ettiğine inanıyor. Yoğunluktaki değişikliklerden doğal kaldırma kuvvetini artırmak için rakımları yukarı ve aşağı hareket ettirirler.

Göçmen Kuşlar Genellikle Karanlıkta Göç Ederler

Göçmen kuşların çoğu gece karanlıkta yol alarak uçarlar. Bunun nedeni daha soğuk hava sıcaklıkları, aşırı ısınma tehlikesini azaltır. Bu şekilde kuşların durup soğumaya gerek kalmadan daha fazla uçmasına izin verir. Eşit derecede önemli olan karanlık gökyüzü, daha az yırtıcı hayvan barındırma eğilimindedir.

Ancak göçmen kuşlar için geceleri göç etmek artık eskisinden daha risklidir. Bunun en önemli sebebi, iletişim kulelerinin tepesinde sürekli yanan ışıklardır. Bu ışıklar kuşları çeker ve yönlerini şaşırtır. İletişim kulelerindeki ışıklar, Kuzey Amerika’da her yıl 7 milyona kadar kuşun çarpışmasına neden oluyor.

Göçmen Kuşların Hafızaları Çok Güçlüdür

Göçmen kuşlar, doğdukları yeri tam olarak hatırlayabilir ve yıllar sonra da olsa oraya geri dönebilirler. Güneşi, yıldızları ve Dünya’nın manyetik alanını kullanarak yol aldıkları biliniyor. Ancak bunu tam olarak nasıl yaptıkları bir sır olarak kalıyor çünkü göçmen kuşlar koku da dahil olmak üzere bir duyu kombinasyonu kullanıyor.

Göçmen Kuşların Göçten Sonra Avlulara İnerken Belirli Öğelere İhtiyaçları Vardır

Yorgun olan bu göçmen kuşların yiyeceğe, suya ve yuva malzemelerine ihtiyacı vardır. Bu uzun mesafeleri seyahat etmek için enerji harcadıktan sonra çok aç olacaklardır. Göç uçuşlarını bitirdikten sonra yeterince su içmezlerse dehidrasyonla karşı karşıya olabilirler. Ayrıca indikleri bölgelerde yumurtalarını bırakmaya hazır olacaklardır.

Göçmen Kuşlar Hakkında Bilmedikleriniz
Göçmen Kuşlar Hakkında Bilmedikleriniz

Göçmen Kuşlar Çok Uzağa Seyahat Edebilir

Göç halindeki kuşlar 16.000 mil kadar seyahat edebilirler ki bu 25750 kilometre demektir. Göçmen kuşlar hedeflerine zamanında ulaşabilmek için saatte 48 kilometre hızla seyahat ederler. Bu hızla göçmen kuşların gidecekleri yerlere ulaşması 533 saat kadar sürer. Günde 8 saat seyahat eden bazı kuşların göç hedeflerine ulaşması 66 gün sürer. Bu da göçmen kuşların arka bahçenize geldiklerinde uzun zamandır seyahat ettikleri anlamına gelir! Geldiklerinde taze yiyecek ve su ile onları karşılayarak doğaya mink bir iyilik yapabilirsiniz.

Göç Eden En Küçük Kuş Sinek Kuşlarıdır

Küçük derken abartılı bir terim kullanmadığınız sinek kuşlarının ortalama ağırlığı sadece 3.5 gramdır. Bu küçük kuşlar göç esnasında saatte 48 kilometre hızla seyahat edebilirler. Göç yolları onları yılda iki kez Meksika Körfezi’nden geçiriyor. 965,5 kilometre kadar uzağa gidebilen sinek kuşları hiç durmadan uçuyorlar. Bu kadar uzun bir yol, 3,5 gramlık küçük bir kuş için inanılması zor bir yolculuktur.

Göçmen Kuşlar Uçmaya Başlamadan Önce Göçe Hazırlanır

Göçmen kuşlar, kışın evlerinden uzaklaşmak için uzun bir yolculuğa hazırlanırlar. Bu yolculuğa yardımcı olmak için vücut yağları oluştururlar. Belli yiyeceklerle vücutlarına yakıt depolarlar ve bu depolama işlemine vücut ağırlıklarının yaklaşık olarak %50’sini ayırırlar. Göçmen kuşları tüm yıl boyunca beslemek önemli olsa da onları beslemek için en önemli dönem göçten döndüklerinde ve göç için ayrılmaya hazırlandıkları dönemdir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.