Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpekKöpek BakımıKöpek Eğitimi

Köpeklerin Yaşı Nasıl Anlaşılır?

Köpek sahiplerinin en merak ettiği soruların başında, köpeklerin yaşı nasıl anlaşılır? Sorusu vardır. Köpeklerin yaşını anlamak için bazı hususlara dikkat etmek yeterlidir. Bu hususlara dikkat ederek köpeklerin yaşını kolaylıkla anlayabilirsiniz. Evlerinde köpek bakımı yapan bireylerin birçoğu, köpeklerinin yaşı konusunda bilgi sahibi olmak isterler. Ancak bu canlıların bizim gibi belirli bir doğum tarihi olmadığı için, yaşlarını tespit etmek zor olabilir. Ancak bazı yöntemler sayesinde köpeklerinizin yaşını kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Bu yöntemler son derece kolaydır. Böylece köpeklerinizin yaşını merak etmenize gerek kalmaz. Basit yöntemler sayesinde köpeğinizin yaşını hemen anlayabilirsiniz.

Köpeklerin Yaşı Nasıl Anlaşılır?
Köpeklerin Yaşı Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerde Yaş Belirleme

Köpeklerde yaş belirme, oldukça basit yöntemler sayesinde olur. Bu yöntemlerden herhangi birini deneyerek hayvanın yaşını anında tespit edebilirsiniz.

Köpeklerde yaş belirlemede kullanılan yöntemler ise şunlardır:

  • Dişlerine bakarak yaşı anlaşılabilir.
  • Vücut yapısından yaşları tespit edilebilir.
  • Davranışlarına bakılarak yaşları belirlenebilir.
  • Göz yapısını inceleyerek yaşları tespit edilebilir.
  • Tüylerinde oluşan renk değişimlerine bakarak yaşları tespit edilebilir.
  • İşitme duyusunu kontrol ederek yaşı belirlenebilir.
  • Kas Dokusunun gelişmişliğine bakarak yaş belirlenebilir.

Bu yöntemlere dikkat ederek köpeğinizin yaşını tespit etmeye çalışabilirsiniz. Köpekler, her yaş dönemine has özellikler gösterirler. Böylece yaşlarının tespit edilmesine olanak verirler. Bu belirtiler sayesinde köpeklerin yaşı anında tespit edilebilir. Ancak yine de bu konularda bilgi sahibi olmadan kesin bir yaş tespit etmek mümkün değildir.

Köpeklerde Dişe Bakarak Yaş Tespit Etme Yöntemi

Köpeklerde dişe bakarak yaş tespit etme yöntemi, bu konuda bireylerin en fazla tercih ettiği yoldur. Köpekler, belli dönemlerde diş değişimleri yaşarlar. Bu değişimleri bilmek, köpeğinizin yaşını kolaylıkla tespit etmenizi sağlar. Dişlere bakarak yaş tespiti yapmak oldukça basittir. Bunun için bazı bilgileri bilmeniz yeterli olacaktır. Köpeklerin dişleri belirli yaşlarda gelişim gösterir. Hangi değişimin hangi yaş aralığında olduğunu bilmeniz, köpeğinizin yaşını tespit etmenize olanak sağlar. Köpekler, doğduklarında ilk beş hafta dişleri bulunmaz. 5-8 haftalık olduklarında ise köpeklerde geçici dişler çıkmaya başlar.

Bu dişler yavru köpekler için geçici olduğundan dolayı belli bir yaşa geldiklerinde yeni dişler çıkar. Köpekler, yaklaşık 4 aylık olduklarında dişleri dökülür ve yerine yeni, kalıcı olan dişler çıkar. Bu dişler, genellikle bir yıl kadar temiz ve beyaz bir şekilde kalırlar. Yaklaşık 3 yılsonunda ise dişlerde sararmalar meydana gelir. Köpekler 5 yaşına geldikleri zamanda ise dişleri, sivriliğini biraz kaybetmiş olur. Bunun yanında 5 yaşındaki bir köpeğin dişleri birazcık da aşınmış olur. Köpekler 10 yaşına geldiğinde ise çatlamış ve eksilmiş ve gevşek dişlere sahip olurlar. Dişlerin bu durumuna bakarak, köpeğinizin yaşını hemen anlayabilirsiniz.

Köpeklerin Yaşı Nasıl Anlaşılır?
Köpeklerin Yaşı Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerde Tüylere Bakarak Yaş Tespit Etme Yöntemi

Köpeklerde yaş tespit etme yöntemleri arasında, tüylere bakarak yaş tespit etme yöntemi de vardır. Bu yöntemi kullanarak da köpeğinizin yaşını kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Köpekler, belli dönemlerde tüylerinde değişim yaşarlar. Böylece yaşlarını belli ederler. Köpeğiniz 7 veya 10 yaşlarına geldiği zaman, köpeğinizin göğüs, kalça veya namlu bölgelerinde beyaz tüyler meydana gelmektedir.

Bu tüyleri tespit etmeniz halinde köpeğinizin muhtemel yaşını da tespit edebilirsiniz. Burun ve ağız uçlarındaki tüylerde grilik görülmesi, köpeğinizin 7 veya 10 yaşları arasında olduğuna işaret eder. Bu yöntem sayesinde de köpeğinizin yaşını tespit edebilirsiniz. Ancak tüylerde olan bu değişim, yaş konusunda kesin sonuçlar elde etmenizi sağlamaz. Çünkü köpeklerde bu renk değişimi, stresten dolayı da meydana gelebilir.

Köpeklerde Göz Yapısına Bakarak Yaş Tespit Etme Yöntemi

Köpeklerde göz yapısı, yaş tespit etme konusunda oldukça işe yarayabilir. Köpeklerde yaş ilerlemesi oldukça, köpeklerin gözlerinde de birtakım değişimler meydana gelebilir. Bu değişimlerin başında ise köpeğin gözlerinin bulutlanması vardır. Bunun yanında yaşı ilerlemiş olan köpeklerde göz salgısı artmaya başlar. Bu durum genellikle köpeğinizin 6 ya da 8 yaşlarına gelmesi ile başlar. Bu sayede köpeğinizin yaşını tespit edebilirsiniz. Köpeklerin gözlerinde olan bu değişimi fark ettiğiniz zaman, veteriner hekime gitmenizde fayda vardır.

Köpeklerde İşitme Duyusu İle Yaş Tespit Etme Yöntemi

Köpeklerde yaş tespiti yapmak için kullanılan bir diğer yöntem ise işitme duyusunu kontrol etmedir. Eğer köpeğiniz işitmede zorluk yaşıyorsa, bu durum yaşlandığının bir belirtisi olabilir. Bu bakımdan köpeğinizin yaşını tespit etmek için, işitme duyusunu test edebilirsiniz. Bu sayede de yaşını tahmin edebilirsiniz. Ancak işitme duyusunu test ederek kesin bir sonuç elde edemezsiniz. Bunun için işitme duyusu test yöntemini denemeniz, pek doğru bir yöntem olmayacaktır.

Köpeklerde Kas Yapısına Bakarak Yaş Tespit Etme Yöntemi

Köpeklerde kas gelişimi de belli dönemlerde meydana gelir. Yavru olan köpeklerin kas dokuları yetişkin olanlara göre daha yumuşak bir yapıdadır. Bunun yanında yavru köpeklerin büyük kulakları vardır. Yetişkin olan köpeklerde ise kas yapısı biraz daha gelişmiştir. Aynı zamanda yetişkin köpeklerin kasları, görünür bir hal alır. Bunun yanında yetişkin köpeklerin kasları daha zarif bir görünümde olur. Yaşlı bir köpeğin kasları ise düşük bir haldedir. Ayrıca yaşlı köpeklerin kemikleri daha belirgin hale gelir.

Köpeklerde Davranışlara Bakarak Yaş Tespit Etme Yöntemi

Genç yaşta olan köpekler, daha fazla enerjiye sahiptirler. Bunun yanında oyun oynamayı oldukça fazla severler. Yaşlı köpekler ise enerji konusunda daha az seviyede olurlar. Yaşlı köpekler, hareket etmede ve koşmada zorluk yaşayabilirler.

Köpeklerde Büyüme Hızı İle Yaş Tespit Etme

Köpeklerde büyüme çağı, iki yaşına kadar devam eder. Eğer köpeğiniz büyümeye devam ediyorsa bu durum, onun iki yaşından küçük olduğunu gösterir. Bu durum köpeğin cinsine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.