Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpek

Köpek Zehirlenmelerinde Aktif Kömürün Rolü

Köpek zehirlenmelerinde son zamanlarda tıp dünyasında oldukça popüler olan aktif kömür kullanımı pek çok insanın ilgisini uyandırıyor. Aktif kömür olarak bahsedilen şey zehirlenmelerde, mide rahatsızlıklarında ya da iç organlarda oluşan bir problem doğrultusunda sıklıkla kullanılıyor.

Toksin maddelerin vücuttan arındırılmasını sağlayan ve kişilerin eski haline dönmesine yardımcı olan aktif kömür, pek çok uzman tarafından kullanılması gereken bir şey olarak görülüyor. Yani hem köpeklerde hem diğer hayvanlarda hem de insanların tedavisinde aktif kömür önemli bir yer kaplıyor.

Uzmanlar tarafından kişilerin günlük hayatlarında da kullanmasını tavsiye ettiği aktif kömür, genel olarak doktorların verdiği ölçüde ağız yoluyla ve bol su ile yutuluyor. Bu şey aynı şekilde köpeklerde de geçerli oluyor. Böylece zehirlenen kişi kısa sürede zehirlenmenin etkilerinden ve vücudunda oluşturduğu hasarlardan arınmış oluyor.

Özellikle köpek zehirlenmelerinde aktif kömürün rolü aşırı büyük bir yer kaplıyor. Aktif kömür aslına bakıldığında sadece ilaç tedavilerine değil günlük hayatta pek çok alanda da kullanıldığından dolayı insanların alışkın olduğu bir şey olarak karşımıza çıkıyor.

Aktif kömür tıp alanından hariç su filtreleme sistemlerinde, korona sebebiyle kullanılan maskelerde, havayı temizleyen filtrelerde ve daha pek çok yerde sıklıkla kullanılıyor. Aktif kömür tıp dünyasında bir mucize olarak biliniyor.

Köpek Zehirlenmelerinde Aktif Kömürün Rolü
Köpek Zehirlenmelerinde Aktif Kömürün Rolü

Köpeğin Zehirlendiği Nasıl Anlaşılır?

Zehirlenen köpekler ve zehirlenen insanlar genel olarak aynı tepkiyi verirler. Zehirlenmiş kişiler genel olarak çok fazla sancı çekerler. Bununla beraber daha pek çok belirti zehirlenmenin işaretidir.

Bir köpeğin zehirlendiği şu gibi belirtilere bakılarak anlaşılabilir:

  • Kusma
  • İshal
  • Karın Ağrısı
  • Şiddetli Kramplar
  • Ağlama

Bu ve bunun gibi şeylere bakılarak bir köpeğin zehirlenip zehirlenmediği rahatlıkla anlaşılabilir ve gereken neyse hemen yapılması gerekir.

Köpekler Zehirlendiğinde Ne Yapılmalıdır?

Köpekler zehirlendiğinde veya bu bilindiğinde öncelikli olarak kesinlikle bir veterinere gösterilmesi gerekir. Veterinere götürülen köpeklere zaten gereken tedavi neyse veterinerler tarafından rahatlıkla uygulanır ve sorun ortadan kalkmış olur. Fakat eğer o anda köpeğin veterinere götürülmesi gibi bir imkan yoksa yapılması gereken şey köpeğin ölmemesi adına evde tedavi uygulanmasıdır.

Evinde hayvan besleyen insanlar bu tip durumlarda ne yapmaları gerektiğini bildiğinden telaşa kapanmazlar.

Fakat yeni hayvan sahiplenmiş ve hayvanlar konusunda fazla bilgisi olmayan insanlar böyle durumlarda hayvanların öleceğini düşünerek çok fazla paniğe kapılabilir, istenmeyen şekilde kendine zarar bile verebilir. Bu gibi şeylerin yaşanmasına asla gerek yoktur.

Zehirlenen köpek için evde uygulanabilecek bazı şeyler vardır. Bu şeylerden bahsedilmesi gerekirse öncelikle köpeğin bir banyo yaptırılmasıdır. Bu sayede zehirlenen köpekler komaya girdi ise kendisine gelir.

Fakat eğer köpek komaya girmediyse yani normal bir zehirlenme yaşıyorsa yapılması gereken şey herkesin evinde bulunan yumurtanın beyazını köpeğe yedirmektir. Yumurtanın beyazını yiyen köpek kısa sürede kusar ve içindeki zehri dışarı atmış olur.

Yani genel olarak zehirlenen köpeklerin kusturulması gerekir. Bu sebeple yumurta akı gibi şeylerin yedirilmesi normaldir. Onun haricinde eğer evde yumurta yoksa bitkisel herhangi bir yağ da içirilebilir. Bu yağı içen köpek kısa sürede içindeki zehir atar ve kendine gelir.

Zehirlenen Köpeğe Ne Yedirilmelidir?

Zehirlenen köpekler genel olarak veterinere götürülemediğinde evde tedavi yöntemleri uygulanır. Evde tedavi denildiğinde aslında çok da fazla yapılması gereken bir şey yoktur. Yani köpeği zehirlenen her insan bu tip şeyleri uygulayarak zehirlenen köpeğini bu durumdan kurtarabilir. Öncelikle zehirlenen köpeğe genel olarak mide bulandırıcı ve kusmasını sağlayıcı şeyler yedirilmelidir.

Bu şeylerden bahsedilmesi gerekirse yumurta akı, bitkisel yağ, kayısı suyu olarak söylenebilir. Genel olarak böyle besinlerin zehirlenmeler esnasında tüketilmesi zehirlenen kişilerin veya köpeklerin kurtarılmasında son derece önemli bir rol oynar. Bu sayede köpek bu yöntemler uygulanarak kurtulabilir.

Zehirlenen Köpeğin Evde Tedavisi Mümkün Müdür?

Zehirlenen köpeğin evde tedavisi elbette mümkündür. Bunun için yapılması gereken çok fazla bir şey yoktur. Yukarıda bahsedildiği gibi çeşitli kusturucu maddeler yedirilerek köpeğin kusması sağlanır ve bunun doğrultusunda köpek kısa sürede kendine gelir. Fakat elbette en doğru ve en sağlıklı olanı köpeğin bir veterinere götürülüp gösterilmesidir.

Köpeğin Zehirlediği Kaç Saatte Anlaşılır?

Bir köpeğin zehirlendiğinin anlaşılması ancak yediği şeylerden 2 saat sonra ortaya çıkar. Genel olarak zehirlenen köpeklerin gösterdiği belirtilerden bahsedilmesi gerekirse bu belirtiler aşırı derecede irkilme ve korku olarak söylenebilir. Eğer köpekte bu tip belirtiler varsa ve zehirlendiği konusunda bir şüphe oluştuysa hemen bir veterinerden yardım alınmalı, gereken yapılmalıdır.

Köpek Zehirlenmelerinde Aktif Kömürün Rolü
Köpek Zehirlenmelerinde Aktif Kömürün Rolü

Zehirlenen Köpeğe Nasıl Bir Tedavi Yöntemi Uygulanır?

Zehirlenen köpeğe veterinerler tarafından gerekli iğneler vesaire yapılır. Eğer köpek üzerine bulaşan zehirli bir maddeden dolayı zehirlendiyse o maddenin arınması için veterinerler çeşitli kremler vesaire kullanır. Fakat eğer normal çaplı bir zehirlenme ise az önce de bahsedildiği gibi iğneler yardımı ile köpek bu durumdan kurtarılır.

Zehirlenen Köpeklerin Ateşi Çıkar Mı?

Zehirlenen köpekler ve zehirlenen insanların zehirlendiğini anlaması için başlıca ortaya çıkan şeylerden bir tanesi de ateştir. Genellikle zehirlenen insanların ateşi artar. Bunun sebebi ise vücuda giren değişik bir maddenin vücut tarafından atılmaya çalışılması esnasında oluşan bir sıcaklıktır. Bu sıcaklıkta kişilere ateş olarak yansıma yapar.

Köpeklerde Zehirlenme Sonrası Gaz Oluşumu Olur Mu?

Köpeklerde zehirlenme sonrası gaz oluşumu pek çok veterinere soru olarak yöneltilen bir konudur. Böyle şeyler elbette mümkündür. Çünkü köpekler zehirlendikleri zaman vücuduna yabancı bir madde girdiğinden dolayı bu maddeyi atmak için uğraştığı esnada vücutta gaz oluşumu meydana gelebilir. Eğer köpeğin tedavisi yapıldıysa bunu herhangi bir problem yoktur.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.