Evcil Marketim
Kuş

Kırlangıç Göçü Ne Zaman Başlar?

Kırlangıçlar, sürekli bir biçimde sıcak ülkelere sürüler halinde göç ederler. Kırlangıçlar göç mevsimleri gelince hazırlıklarını bitirerek uzun yolculuklarına çıkar. Havaların güzel ya da kötü olması onların hareket günlerini asla değiştirmez. Peki, kırlangıç göçü ne zaman başlar?

Kırlangıç Göçü Ne Zaman Başlıyor?

Eylül ayının son günlerinde havalar sıcak da olsa, açık olup güneş her tarafı ısıtsa bile, onlar sıcak güney ülkelerine gitmek üzere göçe başlarlar. Kutuplar dışında dünyanın her bir yerinde yaşayabilme özelliğine sahiptirler. Kış mevsimini ise Afrika’da geçirirler. İlkbaharda göçün başladığı yere geri dönüyorlar. İşte bu şekilde göç etme sırasında ortalama olarak 12bin km gibi upuzun bir mesafeyi de kat ederek uçuyorlar.

Diğer göçmen kuşların aksine onlar, yani kırlangıçlar gündüzleri uçuyor. Son senelerde küresel iklim değişikliklerinden doğadaki tüm canlıların derinden etkilendiği gibi kırlangıçlar göç yollarında şiddetli yağmurlara, çeşitli fırtınalara tutuluyorlar ve birçoğu yollarda ölüyor. Çünkü kırlangıçlar oldukça küçük yapılı kuşlardır. Boyları sizin bir karışınız kadardır. Peki, bu göçlerin özelliği ve önemi nedir?

Kırlangıçların Özellikleri ve Göçleri

Kırlangıçların temel özelliklerini;

  • Çoğunun karnı beyaz renktedir; baş, kuyruk ve kanatları siyahtır; alın ve gerdanları kahverengi parlak tüylüdür.
  • Ayakları kısadır, tırnakları oldukça uzundur.
  • Bu uzun tırnaklar kırlangıçların düz, yassı zeminlere kolay bir biçimde tutunmalarını sağlıyor.
  • Uzun ve oldukça sivri kanatları vardır.
  • Kuyrukları ise çatallıdır.
  • Kırlangıçlar oldukça çeviktir.
  • Hareketleri oldukça hızlıdır ve hızlı uçarlar.
  • Kuyruklarını dümen gibi kullanarak ani şekilde dalışlar yaparlar şeklinde sıralamak mümkündür.

Aynı zamanda onları ötüşlerinden bile tanımak mümkündür; cıvıldamak sözcüğünün patenti de belki onlara aittir. Hatta onları biraz şamatacı dahi bulabilirsiniz.

Kırlangıç Göçü Ne Zaman Başlar?
Kırlangıç Göçü Ne Zaman Başlar?

Kırlangıçlar Göç Esnasında Ne Yerler?

Kırlangıçların oldukça çok fonksiyonlu, üçgen biçiminde gagalara sahiptir. Uçarken avlarını hızlı bir biçimde havada yakalayabiliyorlar. Yaz sonunda ise, günler kısalıp, böcekler azaldığında yavru kırlangıçlarda ve erginler göç edip kışı Afrika’da geçiriyorlar. İlkbaharda ise tekrar geri dönüyorlar. Bazıları geçen sene bıraktıkları yuvalarına dönüyor.

Kırlangıçlar insanlarla yakın bir biçimde ilişki kurmayı seven canlılardır. Kırlangıçlar doğanın müteahhitleri olarak da bilinirler. Yuvalarını pek rüzgâr almayan ve güneşten etkilenmeyecek olan yerlere yani binaların çatı altlarına, saçaklarına ya da pencere oyuklarına, çamur ve kil kullanıp çanak şeklinde yaparlar.

Kırlangıçlar Göçü Vakitleri Ne Zamandır?

Dişi olan kırlangıç, erkeğinin tükürüğü ile harç edip gagasıyla getirmiş olduğu çamuru toplar, saman ya da otları düz duvara yapıştırıp yuvalarını kurar. Evin temeli ne denli sağlam olursa ev de o denli güvenli oluyor. Sekiz gün içerisinde sağlam yuva yapacak denli hünerlidirler. Geniş ve yassı şekilde olan gagalarını, yuvalarını yapma esnasında, çamurları sıvamak için adeta bir mala gibi kullanırlar.

Yuvalarının pek çoğu ancak tek bir kırlangıcın girebileceği büyüklüktedir ve içerisini tüy ve kıllarla döşerler. Dişi kırlangıç, yaz aylarında, tarçın renginde üstünde benekleri olan 4-5 adet yumurta yumurtluyor. Anne kırlangıç ve baba kırlangıç sırasıyla kuluçkaya yatıyor, doğacak olan yavrularını bekliyor. Kuluçka dönemi ise 15 gündür.

Yavrular anne ve babaların ağızlarında getirdikleri böcekler ile besleniyor. Avlarını parçalamadan önce yavrularına veriyorlar. Yavrular iki hafta içerisinde gelişerek yuvayı terk ediyorlar. Bir göç sezonunda iki ya da üç defa kuluçkaya yatıyor ve yavruları bu süreçte doğuyor.

Kırlangıç Göçü ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Kırlangıçların yaptıkları mevsimlik göçler ekseriyetle çok uzun olur. Kır kırlangıcı kuzey Avrupa’dan güney Afrika’ya dek ortalama olarak 11.000 km gibi uzun bir yol kat ediyor ve bu oldukça büyük olan yolculuğu bir yıl içerisinde iki defa yapıyorlar. Kuzey kutbu deniz kırlangıcıysa her yıl kuzey kutbundan güney kutbuna dek uçuyor.

Bu göç de, kuşlar alemindeki en uzun göç olarak biliniyor ortalaması ise 34.400 km’dir. Kırlangıçlar bütün Avrupa’da yaygındır, İskandinavya’dan, ülkemizde ve hatta Afrika’nın Akdeniz kıyılarına dek pek çok yerde görülüyor. Kırlangıçları Avrupa’da sadece baharda ve yazın görebiliyorsunuz.

Kırlangıçlar bahar zamanında üreme, yuvalar yapma ve yavrularını her daim büyütebilmek için kuzeye, Avrupa’ya dek uçuyorlar. Türkiye’de ise bu kırlangıç kuşları Mart-Eylül aylarında görmek de mümkündür. Kırlangıçlar efsanevi olan uçucudurlar.

Kırlangıçlar Neden Göç Eder?

Kırlangıçlar çok çeviktir ve zamanlarının pek çoğunu böcekleri yakalamak adına havada geçirirler. Geniş, yassı ve üçgen biçimindeki gagaları geniş yırtmaçlı olup, sinek, sivrisinek gibi çeşitli küçük böcekleri havada ağızları açık biçimde uçarken rahatlıkla avlayabiliyorlar. Dolayısıyla, bu tip kuş zararlı böceklerin baş düşmanları olarak biliniyor.

Eğer kırlangıç gibi bu kuşlar karaların çoğunun bulunduğu kuzey bölgelerine herhangi bir biçimde göç etmeselerdi ve senenin dörtte üçünü burada geçirmeselerdi, haşereler buralarda bir bitki katliamı yaparlardı. Baharda ise milyonlarca böcek, bitkilerin üzerine yumurta bırakıyor. Bunlardan çıkmakta olan tırtıllar, kuşlar tarafından yeniliyor ve nüfusları kontrol altında tutuluyor. Yani bu kırlangıçlar, böcek, çekirge ve böcek gibi hayvanların yumurtalarını yiyerek mutlak bir şekilde kıtlığın önüne geçerler.

Kırlangıç Göçü Ne Zaman Başlar?
Kırlangıç Göçü Ne Zaman Başlar?

Kırlangıçlar Göçlerinin Önemi

Kırlangıç türlerinin yaşamının havada geçmesiyle birlikte, bu güzel kırlangıçlar yumurtlama ve yumurtadan çıkacak yavruları barındırabilmede ve uçabilecek bir hale gelene kadar büyütmek adına en uygun olan yuvaya ihtiyaç da duyuyorlar. Bu yuvaları herhangi birinin yetişemeyeceği çatı altlarına yapma ihtiyacı duyuyorlar.

Kırlangıç göçleri bu yuvaların bulunabilmesi açısından oldukça önem taşımaktadır. Kırlangıçların ilginç özelliği, yaptıkları yuvaları çok temiz tutmalarıdır. Yavruları yuvanın içerisini kirletecek olduklarında, anne kırlangıç kiri temizliyor, ayrıca kendileri vücutlarının arka kısımlarını yuvadan dışarı çıkıp, işlerini yuvalarının dışına yapıyorlar. Yani bu kuşlar, yuvalarına ve yavrularına pek düşkündür ve pek de temizdirler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.