Evcil Marketim
Kedi Eğitimi

Kedilerde Tuvalet Eğitimi Süreci (Tüm Süreç Detayları)

Kedi sahiplenmenin getirdiği birçok sorumluluk vardır. Kedilerin bu konuda göstereceği azim ve sizlerin sabrı ile kısa sürede eğitim sürecinden olumlu sonuçlar alınabilir. Kedilerin annelerinden aldığı bazı eğitimler yeterli olmaz. Bunun nedeni sizinle yaşayacağı yaşam alanına adapte olması adına sizlerin de bazı alışkanlıklar kazandırmanızın gerekli olmasıdır. Temel eğitimler için profesyonel destek almak işleri kolaylaştırır. Başlıca eğitimler arasında kedilerde tuvalet eğitimi vardır.

Kedilerde Tuvalet Eğitimi Süreci (Tüm Süreç Detayları)
Kedilerde Tuvalet Eğitimi Süreci (Tüm Süreç Detayları)

Kedi Tuvalet Eğitiminin Önemi

Yavru ve yetişkin kedilerde tuvalet eğitimi süreci alışkanlıklarını kazanması yaşına göre değişir. Sahiplendiğiniz kedinin daha önce edindiği bazı alışkanlıkları olması muhtemeldir. Yavru kedilerin sahiplenilmesinde eğitim ilk aydan itibaren başlayabilir. Bunun nedeni içgüdüleriyle hareket eden kedilerde tuvalet eğitimi ihtiyacını gidermek için ilk yaptığı noktayı tuvalet olarak kabullenmesinden kaynaklıdır. Yaşam alanınızda bulunan kedinin etrafı pisletmemesi adına tuvalet eğitimi zorunludur.

Kedilerin Tuvaletinin Geldiğini Nasıl Anlarız?

Kedinizi sahiplendiğinizde birlikte yaşayacağınız alanı öncelikle tanımak isteyen kediniz ilk tuvaletini hazırladığınız kuma yapmamış olabilir. Kediler genellikle içgüdüleri nedeni ile saksı ya da daha köşe alanları tercih edebilir. Bu nedenle ilk kedilerde tuvalet eğitimi süreci ihtiyacını giderdiği yeri tam olarak temizlemenizde fayda var. Kokusunu alması halinde hep aynı noktaya tuvaletini yapacaktır. Kedinizin ilk yapmış olduğu tuvaleti kedi kumuna almanız ve kedinize o alanı tanıtmanız daha sonraki tuvalet ihtiyacını kumda gidermesine yardımcı olan uygulamalardır.

Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitimine Kaç Aylıkken Başlanır?

Kedilerde insanlarda olduğu gibi dünyaya gözlerini açar açmaz bazı durumları algılar. Birçok olayı algılamasa da bu alt yapı sayesinde tuvalet eğitimi vereceğiniz sürede zorluk yaşamazsınız. Yavru kediler temel eğitimleri annelerinden alır. Bazı kediler ise doğduklarında annelerinden çeşitli sebeplerle ayrılmış olabilirler. Bu şekilde olan bir yavru kedinin beslenmesi ve kedilerde tuvalet eğitimi ihtiyacını gidermeniz için yardımınıza ihtiyacı olacaktır.

İlk tuvaletini yapmakta zorlanan yavru bir kedinin makat bölümünün nemli ya da zeytinyağına batırdığınız bir pamuk yardımıyla uyarılması önemlidir. Tuvaletini yapmayan yavru kedinin muhakkak veterinere götürülmesi gerekir. Eğitim olarak henüz küçük olan yavru kedinizin kumunu ona yakın bir alana yerleştirmeniz ve boyuna uygun bir kap tercih etmeniz uygun olacaktır. İlk etapta beslendikten 15 dakika sonra tuvalet ihtiyacı geleceğinden kumunun içine koymanız ona destek sağlar.

Yavru Kediyi Çişe Nasıl Alıştırabiliriz?

Yavru bir kedinin çişe alışması oldukça kolaydır. Genellikle süt ile beslenen yavru kedilerin, beslenme sonrası 15–30 dakikalık süreçte çiş ihtiyacı gelecektir. Daha önce farklı bölgeye yaptığı çişinin peçete ile kuma konulması, onun kokuyu almasına ve tuvaletini yapacağı noktayı belirlemesine yardımcı olur. Kedi kumuna alışan kediniz için yaşına uygun bir kap tercih etmeniz önemlidir. Aynı zamanda kedilerde tuvalet eğitimi süreci tuvaletini yaptığı kabın yemek ve su alanına yakın olmamasına dikkat etmelisiniz. Kedilerin temiz ve hijyenik hayvan olduğunu bilmeniz ve su kaplarını günlük olarak temizleyerek yenilemeniz gerekir.

Yetişkin Kedi Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Yetişkin bir kedilerde tuvalet eğitimi alışması sanıldığı kadar zor değildir. Koku algıları oldukça gelişmiş olan yetişkin kediler, yavru kediler gibi tuvalet ihtiyacını anında oldukları yere yapmazlar. Bu nedenle uygun alan bulana kadar tutmaları mümkündür. Yetişkin bir kedinin evinize geldiğinde ilk yapacağı iş evi tanımaktır. Kedi kumu henüz kullanılmadığı için ona bunu fark ettirmeniz önemlidir.

Her halükarda kediler ya da köpekler ilk yaşam alanlarında yanlış yere tuvaletlerini yapabilirler. Önemli olan ilk yaptıkları yerden tuvaletlerini peçete ile alarak kumuna koymak ve onun koklamasını sağlamaktır. Kedi kumlarında yer alan tuvaletlerini daha sonra kürek yardımı ile temizlemeniz hijyen adına önemlidir. Yanlış yaptıkları yeri ise kokunun tam olarak gitmesi için silinmesi dezenfekte edilmesi gerekir. Aynı noktada tuvalet ihtiyacını gidermemesi adına önemlidir.

Kedilerde Tuvalet Eğitimi Süreci (Tüm Süreç Detayları)
Kedilerde Tuvalet Eğitimi Süreci (Tüm Süreç Detayları)

Kedinin Tuvaletini Ev İçerisinde Bir Yere Yapmasını Alıştırma

Kedinizin evinize geldiğinden itibaren bazı kuralları öğrenmesi ileride rahat etmenizi sağlayacaktır. Kediler de insanlar gibi bazı alışkanlıklara sahiptir. Benimsediği ilk koltukta oturma, istediği alanı gezme ya da belirli noktaya ısrarla tuvaletini yapma gibi istekleri olabilir. Bu durumda biraz kararlılık savaşı vermeniz gerekecektir. Eğitimde istemediğiniz ne varsa tek parmağınızı şıklatarak, işaret parmağınızla hayıt demek ona en önemli kararlılık mesajını verecektir. Evinizde bir nokta belirleyin ve beslenme sonrası o bölgede tuvalet ihtiyacını giderene kadar beklemesini sağlayın. İstemediğiniz bir noktaya yapıyorsa gazete kâğıdı serin ve her gün tuvaletini yaptığı gazeteyi istediğiniz noktaya koyun. Her gün gazete eksilterek kumunu fark edene kadar tekrarlayın. Sabır, kararlılık ve sevgi ile kedinizin yapmayacağı bir şey olmayacağını unutmayın.

Kedinin Tuvaletini Ev Dışında Bir Yere Yapmasını Alıştırma

Yavru kediler için dışarısı tehlikelidir ve evin yakın bölgelerine alışması, sokaktaki diğer kedilerle tanışması zaman alabilir. Korktuğunda saklanması onu bulmanızı zorlaştırır. Bu nedenle 3 aydan sonra kedi tasmasıyla yetişkin olana kadar onu çevredeki seslere, insanlara ve bölgeye alıştırabilirsiniz. Yetişkin kedilerin dışarıya alışmasıyla yemek sonrası 30–60 dakika sonrası tuvalet ihtiyacı gelir ve kapıya yönelerek çıkmak istediğini açıkça belli eder. Ona kapıyı açmanız yeterli olacaktır.

Kediler Kumunun Dışına Tuvaletini Yapar Mı?

Kedilerde tuvalet eğitimi çocuklar ile aynıdır. Çocuklar gibi kumun içine girmeye korkabilir ve kedilerde tuvalet eğitimi süreci tuvaletini hangi noktaya yapacağını bilmeyebilir. Onu kumun içerisinde tutarak yardımcı olabilirsiniz. Bu konuda evinde bir kediniz var ise şanslısınız. Ondan gözlemlediği her şeyi yapması daha kolaydır. Kumun dışına tuvaletini yapması halinde bölgeyi koku kalmayacak şekilde temizleyin ve kumun dışına yaptığı tuvaletini peçete ile kumun içine gömün. Kediniz kokuyu aldığında oraya yapacaktır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.