Evcil Marketim
Kuş

Kuşlarda İshal

Kafes kuşlarında çeşitli hastalık türleri sık görülmektedir. Kuşlarda sık görülen hastalıklardan birisi ishal hastalığıdır. Kuşlarda ishal hastalığının çeşitli nedenleri vardır ve kuş sahipleri bu nedenleri bildiğinde, hastalık durumuna göre gerekli tedbirleri hemen alabilecektir. Kafeste, muhabbet kuşu, kanarya, papağan vb. gibi kuş türlerini besleyenler, en sık görülün hastalık türlerini, tedavi yöntemlerini, kuş bakımlarını öğrenmeli ve dikkat etmelidir. İshal, muhabbet kuşu türlerinde en sık görülen hastalık türlerinden birisidir. Yaşanılan ishal hastalığını, kuşlar bazen hafif atlatırken bazen çok etkilenmektedir.

Kuşlarda İshal
Kuşlarda İshal

İshal Hastalığı Sebepleri

Kuşlarda ishal hastalığına neden olabilecek çok sayıda etken bulunmaktadır. Sindirim sistemi bozukluklarının yaşanmasına neden olabilecek birçok etken ishal hastalığına da neden olabilecektir.

İshal hastalığı nedenleri şunlardır;

  • Yanlış ve bozuk besinler,
  • Beslenme bozukluğu,
  • Kuş suluklarının temiz olmaması ve bakteri oluşturması,
  • Suyun uzun süre değiştirilmemesi,
  • Kuşların hava akımında kalması ve böbrek hastalıklarının oluşması,
  • Mantar, parazit ve bakteriler,
  • Kuşun stres altında kalması, bağışıklık sisteminin zayıflaması,

Kuşlar, yeni alındığında, yeni sahiplerine ve yeni ortama alışana kadar strese girebilirler. Bu durumlarda, bağışıklık sistemi zayıflayacak ve ishal belirtileri görülmeye başlayabilecektir. İshal hastalığına karşı kafesin sürekli temiz tutulması, su ve yemlerin düzenli değiştirilmesi, kafesin hava akımına maruz kalacak yere konulmaması gerekiyor.

İshal Hastalığı Belirtileri

Kuşların dışkılamaları katı ya da cıvık değildir. Orta seviye kıvama sahiptir. Kuşlarda ishal belirtilerini takip etmek isteyenler, kuşun dışkılamasını takip edebilirler. Dışkılama cıvık olarak yapılıyorsa, kuşun ishal olduğundan şüphelenilmelidir. Arada bir cıvık dışkılama ishal anlamına gelmeyecektir. Kafes içerisinde fazla miktarda cıvık dışkı varsa kuşun ishal olduğundan şüphelenmek ve gerekli tedavi yöntemlerine başlamak gerekiyor. Kuşlarda, dışkılama sonrası anüslerinde kalıntı kalmamaktadır.

Kuşun anüsünde dışkı kalıntısı olduğunu gördüğünüzde, kuşun ishal olduğunu anlamalısınız. İshal hastalıkları çoğu zaman basit yöntemlerle giderilebilmektedir. Ancak bazı durumlarda ciddi sorunlara yol açabilecektir. Kafes kuşlarında, yemin ve suyun değiştirilmesi, kuşun stresinin azaltılması, ishal sorununu ortadan kaldırabilecektir. Kuşların, gaga ve göz çevrelerinde kızarıklık, yorgunluk, halsizlik durumları varsa ciddi sorunlar olduğu düşünülmelidir.

Kuşlarda İshal Tedavisi

Kuşlarda ishal görülmeye başlandığında, kuşun vücut ısısı düşmeye başlayacaktır. İlk olarak kuşun ortalama 25 °C ortam sıcaklığında tutulması ve üşümemesi sağlanmalıdır. İshal olan kuşta su kaybı çok olacaktır. Bunun için kafesteki su kabı temiz tutulmalı ve içerisine taze su doldurulmalıdır. Kuşlarda görülen ishal durumuna göre veteriner ile görüşülmeli ve önerilen damla sıvı ilaçlar kullanılmalıdır. Sıvı damlalar, kuşun suyuna belirli sayıda damlatılarak konulur ve kuşun hızlı bir şekilde iyileşmesi sağlanır. İshal tedavilerinde, sıvı damla damlatılacak suyun günde 2 -3 defa değiştirilmesi gerekiyor.

Kuşlarda Beslenme

Kuşlar, gagaları ile topladıkları yiyecekleri yutacak ve sindirim sisteminden geçirmeye çalışacaktır. İshal hastalığı görülün kuşlar için beslenme işlemlerine dikkat etmek gerekiyor. Kuşun bağırsaklarını rahatlatabilmek için yiyecek çeşitliliğini azaltmak ve sade yemler kullanmak önemlidir. Yem seçiminde, içerisinde karışık yiyecek türü ve dal darı olmayan sade yemler tercih edilmelidir. Kuş ishalinin önlenebilmesi için kuş kumu kafeste özel kapta ya da yem içerisinde bulunmalıdır. Kuşların beslenmesi için kullanılan çeşitli ek besin türleri, ishal döneminde kesilmelidir. Ek besin türleri, çoğu zaman kuşlarda sindirimi sistemini yormaktadır. İshal döneminde kuşun beslenmesine dikkat edilirken, ilaçlı su kullanılmalı ve 6 – 7 saat aralıklarla suyun tazelenmesi gerekmektedir. Kafesin temizliği, taze su kuşun rahatlamasını sağlayacaktır.

Kuşlarda İshal
Kuşlarda İshal

Sorunlu İshal Hastalığı

Kuşlarda görülen ishal hastalıkları, basit atlatılabilen ya da ileri derece ishal olarak görülebilecektir. İleri derece ishal hastalıklarında, kuş sürekli uyumaya çalışacak, yorgunluk gösterecek, yem yememe ve kusma gibi durumlar gösterebilecektir. Bu belirtiler, kuşta, ishal hastalığı ile birlikte, parazit ve enfeksiyon rahatsızlıklarının da olduğunu gösterebilecektir. Bu durumlarda, gerekli tedavinin yapılabilmesi ve kuşun kısa sürede sağlığına kavuşabilmesi için veteriner hekimlere danışılması gerekiyor.

Muhabbet Kuşlarında İshal

Kuş türlerinde her hastalık farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Evlerde en çok beslenilen kafes kuşu muhabbet kuşudur.

Muhabbet kuşlarında görülen ishal hastalığının nedenleri şunlardır;

  • Aşırı korku ve stres,
  • Vitamin ve mineral eksikliği,
  • Endokrin sistem bozuklukları,
  • Hava akımına maruz kalma,
  • Toksin ve zehirlenmeler,
  • Sindirim sistemindeki yabancı cisimler ve tümörler,

Kuş türlerinde görülebilecek ishal hastalığının nedenleri bunlar dışında farklı nedenlere bağlı olarak görülebilecektir. Muhabbet kuşu ve diğer kafes kuşlarında görülen ishal hastalığının asın nedenleri bunlardır.

Kanlı İshal

Kuş besleyenler, bazı zamanlara, kafes içerisinde kanlı ishal kalıntıları görebilirler. Kuşların sindirim sistemlerinde meydana gelen bozulmalar bazen bağırsak dokularında kanamalara neden olabilmektedir. Bağırsaklarda meydana gelen kanamalar, kanlı ishal olarak dışarıya atılır. Kuşların yemleri arasında yutmuş olduğu yabancı cisimler, sindirim sistemi organlarına zarar verebilecek ve kanamalara neden olabilecektir. Ayrıca kuşlarda görülen, bağırsak lezyonları, kanser ve tümörler de kanlı ishal olarak kendisini gösterecektir. Her ishal hastalığı türü için farklı tedavi yöntemleri vardır. Önemli olan ishalin nedenini tespit edebilmek ve ona göre tedavi yöntemini uygulayabilmektir.

Kuş Bakımı Önerileri

Kafes kuşlarının bakımı ve beslenmesi önemlidir. İshal ve diğer hastalık türleri, kuşlarda ölümcül sonuçlara götürebilecek başka hastalıkların oluşmasına neden olabilecektir. İshal olduğu görülün kuşun bakımı için veteriner ile görüşülmesi ve muayene ettirilmesi önemlidir. Kuşların ishal olmaması için kaliteli yemler kullanılmalıdır. Kuşlara meyve ve sebze verildiğinde, yoğun ilgi gösterdiği gözlemlenebilir. Kuş sağlığı açısından meyve ve sebze türü yiyecekler, haftada birkaç kez verilmelidir. Kuşlar için en iyi besin ürünleri, özel yemleridir. Nasıl bir etki göstereceği bilinmeyen besinler, kuşlara verilmemelidir. Sindirime uygun olmayan besinler, kuşların ishal olmasına ya da sindirim sistemi bozuklukları yaşamasına neden olabilecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.