Evcil Marketim
Sürüngenler

Kaplumbağalar Kış Uykusuna Yatar Mı?

Kaplumbağalar herkes tarafından sevilen sürüngenlerden biridir. Kaplumbağalar fiziki görünüm ve yaşantı şekli olarak farklılıklar gösteren canlılardır. Çok sayıda türü mevcut olup bu türler farklı özellikler barındırır. Kaplumbağalar yavaş hareket eden ve bu yüzden hımbıl olarak adlandırılan canlılardır. Sıcağı ve sıcak iklim yaşanan yerleri çok severler. Sıcak mevsimlerde daha hareketli ve aktif olarak yaşamlarını devam ettiren bu canlılara kışın ne olduğu merak edilir. Bu yüzden kaplumbağalar kış uykusuna yatar mı sorusu sıkça merak edilip araştırma konusu olmayı başarır. Bu sorunun cevabı kaplumbağalar kışın kış uykusuna yatar olacaktır. Birçok çeşit hayvan kış mevsiminde veya olumsuz hava koşullarında kış uykusuna yatar. Kaplumbağa da o hayvanlardan sadece bir tanesidir.

Kaplumbağalar Kış Uykusuna Yatar Mı?
Kaplumbağalar Kış Uykusuna Yatar Mı?

Kaplumbağalar Kış Uykusuna Yatınca Vücutlarında Nasıl Değişiklikler Meydana Gelir?

Kaplumbağalar da ayı gibi birçok hayvan gibi kış uykusuna yatar. Sıcak iklimlerden sonra kış mevsiminde vücutlarında uykuya hazırlık aşamaları gerçekleşir. Bu yüzden kaplumbağalar kış uykusuna yatar mı sorusunun yanında nasıl kış uykusuna yatar sorusu da yer almalıdır. Kaplumbağaların vücut sıcaklığı yazın daha yüksek derecelerde seyir eder. Fakat kışa doğru vücut sıcaklığı giderek azalmaya başlar. Vücut daha soğuk bir hale bürünür. Vücut sıcaklığının düşmesi sonucunda kaplumbağaların kalp ritimleri de giderek azalmaya başlar. Bu durum da kaplumbağa ölüm uykusu adı verilen bir pozisyona geçer. Bu süreç esnasında hareketler de kısıtlanır ve kaplumbağa derin bir uykuya dalmış olur.

Kaplumbağalar Neden Kış Uykusuna Yatar?

Kaplumbağalar hakkında detaylı bilgilere sahip olmak için kaplumbağalar kış uykusuna yatar mı ve neden yatar sorusu çok önemlidir. Kaplumbağaların kış uykusuna yattığı herkes tarafından bilinmekte olan bir olaydır. Fakat neden yattığı sorusu merak ediliyor. Kaplumbağalar kışın kış uykusuna yatarlar çünkü olumsuz çevre koşullarına karşı kendilerini korurlar. Bu canlılar olumsuz iklim koşullarını sevmezler ve kurak, soğuk mevsimlerde hayatta kalmada zorluk yaşarlar.

Bu yüzden kendilerini uykuya alarak vücut yapılarını güvenli bir şekilde korurlar. Kışın bilindiği üzere orman gibi alalarda yeşil yaprak veya besin içerikli pek bir beslenme kaynağı bulunmaz. Beslenme kaynaklarının azalması kaplumbağanın kışın hayatta kalmasını zorlaştırır. Ayrıca kışın kaplumbağalar böcek gibi besinleri de temin edemez. Eğer kaplumbağalar kışın uykuya dalmasaydı besinsizlikten dolayı da yaşamlarını devam ettiremezlerdi. Zaten bilindiği üzere kaplumbağalar uzun süreler yaşayabilen canlılardır. Bunun nedenlerinden biri ise kışın kendilerini korumak amaçlı kış uykusuna yatmalarıdır.

Bütün Kaplumbağalar Kış Uykusuna Yatar Mı?

Bütün kaplumbağalar kış uykusuna yatar mı sorusu çok araştırılan bir konudur. Kaplumbağaların fazla çeşitleri ve cinsleri olduğu herkes tarafından biliniyor. Kaplumbağanın kış uykusuna yatması için mevsimin elverişli olması gerekir. Kış mevsiminin yaşandığı alanlarda kaplumbağalar kış uykusuna yatar. Fakat mevsimin sıcak olduğu ve sıcak seyir ettiği alanlarda kaplumbağalar kış uykusuna yatmaz. İklimin yanı sıra kaplumbağanın cinsi de kış uykusuna yatıp yatmamasına neden olan önemli bir etkendir. Örneğin deniz kaplumbağaları kış mevsiminde kış uykusuna yatmazlar. Nedeni ise deniz kaplumbağalarının göçmen olmaları ve sık sık başka yerlere göç etmeleridir. Yani bütün kaplumbağalar kış uykusuna yatar demek yanlış bir bilgi olur. Her kaplumbağa kış uykusuna yatmaz.

Kaplumbağalar Dışında Kış Uykusuna Yatan Canlılar Hangileridir?

Çoğu hayvan kış uykusuna yatar. Bu doğanın bir gereğidir ve biyolojik, fizyolojik açıdan da gereklidir. Kaplumbağalar dışında bazı canlılarda da kış uykusu görülür. Peki, bu hayvanlar nelerdir? İnceleyelim.

Kış uykusuna yatan bazı canlılar şunlardır:

  • Ayı
  • Kirpi
  • Kaplumbağa
  • Yılan
  • Kurbağa
  • Bazı böcek çeşitleri
  • Bazı kemirgen türleri

Bunlar gibi birçok canlı yaşamını uzun süre devam ettirebilmek için kış uykusuna ihtiyaç duyar. Kendilerini biyolojik ve fizyolojik olarak çevre şartlarına adapte etmeye çalışırlar.

Su Kaplumbağaları Kış Uykusuna Yatar Mı?

Evlerde beslenen en bilindik tür olan su kaplumbağaları psikolojik olarak kendilerini koruma altına almak isteyebilirler. Nedeni ise kaplumbağaların içgüdüleri ile hareket etmeleri ve içgüdülerinin fazla olmasıdır. Soğuk bir ortam olmazsa bile kaplumbağalar bazı durumlarda kış uykusuna yatar. Evde kış uykusuna yatan kaplumbağa bazı durumlarda ölü olarak değerlendirilebiliyor. Buna dikkat etmek gerekir ve bu süreçte kaplumbağa için evlerde en uygun ortam yaratılmalıdır.

Kaplumbağalar Kış Uykusuna Yatar Mı?
Kaplumbağalar Kış Uykusuna Yatar Mı?

Su Kaplumbağasının Kış Uykusuna Yatması Nasıl Engellenir?

Evlerde beslenen su kaplumbağalarının kış uykusuna yatmaması için ortamın sıcaklığına çok dikkat etmek gerekir. Ortam soğumaya başlarsa kaplumbağada vücut ısısını düşürür ve kış uykusuna yatar. Bu yüzden sıcaklık korunmalı ve genellikle 22 derece veya üzerinde bir sıcaklık oluşturulmalıdır. Kaplumbağayı yeterli derece de güneş ışıkları ile buluşturmak daha kolay adapte olmasını sağlar. Aynı zamanda güneş ışınları kaplumbağanın kış uykusuna geçmesinin önüne geçer. Kasım gibi soğuk mevsimlerde kış uykusuna geçmemesi için dikkatli ve tedbirli davranmakta büyük ölçüde fayda vardır.

Kaplumbağaların Kış Uykusuna Yatması Zararlı Mıdır?

Normal şartlar altında kaplumbağaların kış uykusuna yatması zararlı bir durum değildir. Kışın oluşan olumsuzluklara karşı koruma sağlar. Genelde ormanlarda yaşayan kaplumbağalar açısından oldukça gerekli bir süreçtir. Fakat su kaplumbağaları ev ortamında besleniyor ise kış uykusuna yatması konusunda dikkatli olmak gerekir. Sürekli kış uykusuna yatmak kaplumbağanın ölümüne bile sebep olabiliyor.

Ayrıca olumsuz şartlar altında evlerde beslenen kaplumbağalar kış uykusu sürecini kolay atlatamıyor. Buda ölüme neden oluyor. Doğru kaplumbağa bakımı ve kış uykusunda kaplumbağanın en az zararı görmesi için akvaryum seçimine özen gösterilmelidir. Bu süreçte teraryum alarak kaplumbağa daha güvenli şekilde korunabilir. Fanus bu süreçte kaplumbağaya uygun olmayabiliyor. Kış uykusunun zararlı olup olmadığı kaplumbağanın bulunduğu ortamla ve cinsiyle de yakından ilgilidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.