Köpekler Regl Olur Mu? sorusu her köpek sahibini ilgilendiren bir konudur. Zamanları geldiğinde son derece belirgin hareketler ve davranışlar ile sahiplerine durumu bildirirler.
Dişi köpekler kaç aylıkken regl olur, ne kadar sürer? – YouTube
Regl köpeğin çiftleşmeye hazır olduğunu ifade eder. Aynı zamanda sağlıklı bir hamilelik dönemi ve üreme dönemi geçireceğini ilk belirtisi olarak görülür. Yılda iki kez bu dönemlerde duygu karmaşası içine girerler. Normal davranışlarından ayrı davranışlar sergilerler.
Köpekler Regl Olur Mu? Evet! Genel olarak bahar aylarında regl dönemine girer. Regl dönemine giren köpekler aynı zamanda kızgınlığa da girmiş olur.
Köpekler Regl Olur Mu/Köpeklerde Adet Kanaması Kaç Gün Sürer?
Köpekler adet kanaması yani regl, Köpekler Regl Olur Mu sorusunun evet cevabına karşın, cinsel olgunluğa ulaştığı zaman ortaya çıkan doğal bir durumdur. Her cins köpeğin kendine has dönemi olur. Köpekler altı ila on ikinci aylık oldukları zaman aralığında ilk belirtiler patlak verir. Küçük ırk köpeklere büyük ırk köpeklere göre daha erken aylarında regl döngülerine girerler.
Dişilerde kızgınlık dönemi erkek köpeklere oranla farklı hal alır.
- Kızgınlık dönemi öncesi sık sık az miktarda idrar yapma görülür.
- Genital organları normal boyutlarının 2 ila 3 katına ulaşır. Bu şişme durumu kesin bir semptomdur. Aynı zamanda meme uçlarında şişmesi gayet normal dur durumdur.
- Genital organlarında az miktarda kanama gelmesi regl döngüsünün bir komutudur. Fakat her zaman kanama geleceği anlamına gelmez.
- Bu kanama ilk günden son güne azalarak, hemen hemen 10 gün sürer. Kanama miktarında artma veya farklı bir durum zor konusu olduğunda mutlaka veteriner hekime danışılması gerekir.
- Kızgınlık döneminde yani regl dönemlerinde dişi kedilerde normalden daha fazla tüy dökme normal bir durumdur. Hiç tüyleri dökülmeyen köpek cinslerimde bile görülen durumdur.
- Kanama oldukça yalayarak kendilerini temizlemeli normal bir durum olarak görülür.
Köpekler Ne Zaman Adet Görür?
Köpekler ilk adet olacağı zaman hem psikolojik hem fizyolojik olarak çevrelerini ve kendilerini hazırlarlar. Doğumdan itibaren altı ila on sekiz aylıkken geçirilen dönemdir. Bu dönem her köpek için ayrıdır. Çünkü hiç bir köpeğin geni, yaşamsal faktörleri ve sağlık problemleri bir değildir.
Bu dönemde sabır göstermek ve her ne olursa olsun köpeğin tepkilerine sessiz kalmak önemlidir. Bu dönemde daha hassas olan yapıları psikolojik travma açısından çok elverişlidir.
Köpeklerde Regl Belirtileri
Regl dönemleri yaklaştığı zaman normalden daha fazla enerjik davranma, yüksek sesle havlama gibi semptomlar gelişir. Bu olası bir durumdur. Ayrıca genital bölgeleri buyur ve renk değiştirir. Meme uçlarının şişmesi yine en belirgin semptomlar arasındadır.
Beklenmedik yerlere azar azar çiş yapmak alan koruma ve işaretleme içgüdülerini harekete geçirdikleri için çiftleşilecek alanları belirlemeye çalışırlar. Bu çok normal durum olsada pis bir koku ev hayatında uygun görülecek şey değildir. Aynı zamanda çok şık su içerler. Mama kaplarındaki suyun kontrol edilmesi iyi olur.
Ayrıca bu regl döneminde köpeğin kokusu değişir. Genital bölge balık gibi lokması tamamen fizyolojik bir durumdur. Ancak insanı rahatsız edecek kadar ağır kokması gelişmiş bir enfeksiyon belirtisidir. En yakın zamanda veteriner kliniği ile irtibata geçmek gerekir.
Davranışsal olarak her zamankinden daha fazla enerji dolu olurlar. Kimi köpek tam tersi sinirli ve somurtkan olurlar. Bazı cins köpekler evde teki çekmek için bir şeyleri kemirirler. Bu durum için önlem almak faydalı olur.
Adet döneminde çok fazla anormal davranışlar sergiliyor ise durumu öğrenmek ve yönlendirmek için veteriner hekim desteği almak iyi bir tercih olur.
Köpeklerde Regl Dönemi Psikolojisi
Köpekler tıpkı insanlar gibi adet dönemlerinde ağrı ve acı duyarlar. Bu onların duydukları acı eşiğinin ne derecede olması ile ilgidir. Acı toleransı yüksek köpekler bu durumu çok kolay atlatırlar. Bünyeleri hassas olan köpekler daha fazla bu açıdan etkilenirler. Bu durumla beraber iştahsızlık boy gösterir. Normalden daha az yemesi fizyolojik bir durumdur. Kendilerini hasta gibi hissettikleri için keyifleri kaçık olur.
İçi kapanık olarak bu dönemi atlaması, psikolojik açıdan son derece zararlıdır. Bu adet döngüsünün yani kızışmanın 4 ayrı aşaması vardır.
- Proestrus dönemi kanamanın başlangıcının ilk altı ile on bir gününü kapsar. Bu dönemde hormonların değişimi en yüksek seviyede olur.
- Östrus kanamanın ikinci aşamasıdır. Bu dönemde belirtiler biraz daha hafifler ve normale döner.
- Diestrus kanamanın üçüncü aşamasıdır. Bu dönemde hamile kalınmış ise adet dördüncü aşamaya geçmez. Bulgular sonlanır ve vücut hamilelik dönemine girer.
- Anestrus kanamanın dördüncü aşamasıdır. Birleşme olmamış ise köpek bu döneme girer. Bu dönemde köpek artık daha rahat olur. Hormonlar artık normal düzeyine iner. Kısırlaştırma operasyonu için iyi bir dönemdir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Köpek Beden Dili Davranışları ve Anlamları | Patigen
- Her dönemi rahat atlaması için rahat ve sakin bir ortam hazırlanması gerekir. Gün içerisinde yeterli miktarda su ve mama yediğinden emin olmak, süreci daha iyi yönetilmesine olarak sağlar. İlk altı günde sonra bulgular yavaş yavaş etkisini kaybeder. Sadece ilk 6 gün zordur.