Türkiye’de Kaç Tür Leylek Göç Eder?
Türkiye’nin her yıl ziyaret eden 400’den fazla farklı kuş türü için en önemli göç noktalarından biri olduğunu biliyor muydunuz? Türklerin kuş sevgisi her zaman Osmanlı döneminde de görüldüğü gibi, sevgili leyleklerin önümüzdeki ay boyunca Türkiye’ye inecek olan özel bir mirası var. Baharın habercisi sayılan leylekler, her yıl üreme ve yuva sezonunu geçirdikleri bu baharda Türkiye’yi ziyaret edecek kanatlı ziyaretçilerden sadece biri.
Şubat ayının sonunda başlayıp Mart ayına kadar, yüzbinlerce beyaz leylek Türkiye’nin dört bir yanındaki destinasyonlara ulaşacağı ve bu kuşlara adanmış bir dizi köy ve doğa rezervi her yıl heyecanla beklediği için gökyüzünde özel bir zaman olacak.
Leylekler gökyüzünde süzülmek için hava kanallarını kullanır ve daha sonra bebeklerinin yumurtadan çıkmasını beklerken direklerin ve ağaç tepelerinin ve hatta antik sütunların ve cami kubbelerinin tepeleri gibi yüksek tünellerde yuvalarına yerleşmek için gelirler. Türkiye’de kaç tür leylek göç eder?
Leyleklerin Yaşam Alanları
Leylekler üreme alanlarına sadıktır ve her yıl aynı noktaya dönmeye çalışırlar. Çubuklardan yapılan ve 50 kilogramın üzerinde herhangi bir ağırlığa sahip olabilen yuvalarına, dişi kuş civcivlerini yumurtadan çıkarmaya odaklanırken, erkekler için daha fazla eğilimlidir.
Nisan ve Mayıs aylarında yaklaşık bir ay sonra, civcivler yumurtadan çıkar ve anne ve baba, yuvaya geri getirmek için yiyecek ve su aramaya başlar. Yuvaya getirdikleri şey böceklerden, solucanlardan, kurbağalardan, kemirgenlerden, yılanlardan veya balıklardan farklılık gösterir ve başarılı bir yakalama, gözlemcinin görmesi gereken bir manzara olabilir.
Yaz ortasında, yavrular kısa test uçuşları için yuvayı terk etmeye başlayacaklar ve ağustos ayına kadar ağaçlar ve yüksek noktalar arasında uçarak uçma becerisini geliştirmeyi öğrenecekler. Kış aylarında Afrika’ya dönmek için bir aylık bir yolculuğa çıkacaklar.
İlginizi çekebilecek diğer içerikler için tıklayın
Leylekler Türkiye’de Nerede Görülür?
Türkiye’deki leyleklerin en meşhur mola yeri, İzmir’in Selçuk ilçesindeki Efes antik kentinde sütunların tepeleri ve Roma su kemerleri olmalıdır. Beş yıl önce bölge, leyleklere ve doğal yaşama adanmış bir kültür festivali düzenlemeye başladı. Gökyüzündeki antik kalıntılar üzerine inşa edilmiş yuvaları görmek, izleyiciler ve fotoğraf meraklıları için çarpıcı görüntüler sağlar.
Ankara’da 1700 yıl önce dikilen ve yaklaşık 15 metre (50 fit) yükseklikte duran tarihi Julian Sütunu’nun üzerine tünemiş leylekler mükemmel bir yer oluşturuyor. Bu kuş yuvaları için bir başka favori nokta da, yüksek uçan ziyaretçileriyle ünlü Antalya Döşemealtı’ndaki gibi cami kubbeleridir. İstanbul’da leylekler şehrin birçok ormanlık bölgesinde ve hatta Gülhane Parkı’nın yüce çınar ağaçlarının tepesinde görülebilir. Sarıyer’in 15 Temmuz Şehitleri Ormanı’nda kuş gözlem kulesi olan Feneryolu Kuş Gözlem Kulesi de bulunmaktadır. Kule, ormanların ve İstanbul’un Boğaz’ı kapsayan en yeni ve en kuzey köprüsü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün muhteşem manzarasını sunuyor. Yaban hayatı ve kuş göçü hakkında bilgi veren bir yaban hayatı eğitim merkezi de bulunmaktadır.
Bursa’daki Leylek Köyü
Ulubat Gölü ile çevrili ve Bursa’nın Karacabey ilçesinde bulunan Eskikarağaç köyü, Türkiye’de leyleklerin uğrak yeri. Avrupa Leylek Köyleri Birliği üyesi olarak “Leylek Köyü” unvanı verilmiş ve 15 yıldır her yıl yaz başında her yıl düzenlenen “Leylek Şenliği” adı altında her türlü eğlenceli şenliğe ev sahipliği yapmaktadır. Kendi başına muhteşem bir alan, göl çevresinde yürüyüş ve bisiklet yolu var ve belediye gelen leylekler için yuvalama platformları inşa etti.
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti
Karadeniz ili Samsun, Türkiye’nin en geniş deltalarından ve sulak alanlarından biri olan Kızılırmak Deltası’nda yer alan ülkenin en büyük kuş barınaklarından birine ev sahipliği yapmaktadır ve UNESCO Dünya Miras Alanları geçici listesinde de yer almaktadır. Delta, göller, sazlık alanlar, sulak çayırlar ve ormanlarla en çeşitli ekosistemlerden birine sahiptir ve ülkenin 480 kuş türünün 70’inden fazlası burada görülebilir. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti leyleklerin mevsimi geçirmeleri ve eşleriyle çiftleşmeleri için yuva sağladı. Barınak bir ziyaretçi merkezine ve iki kuş gözlem kulesine sahiptir ve son birkaç yıldır düzenlenen İstanbul Kuş Göç Festivali’nin mekanı olarak hizmet vermiştir.
Konya’daki Leylek Köyü
Türkiye’nin en büyük leylek kolonilerinden biri, Konya’da, Beyşehir Gölü Milli Parkı içinde yer alan ve ardıç ağaçlarına tünemiş yüzlerce leyleğin görülebildiği “Leylekler Vadisi” nde yaşıyor. Eğer aksiyonu online izlemek istiyorsanız, Beyşehir Belediyesi de bu özel üreme alanına kurduğu kameralardan 24 saat canlı yayın yapıyor. Balıkesir’in Bandırma ilçesinde de Kuşcenneti Milli Parkı var ama maalesef bu yıl tadilat nedeniyle ziyarete kapalı. Manyas Gölü üzerinde bulunan “Kuş Cenneti”, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne sahip ilk A sınıfı kuş barınağıdır ve bölge, pelikanlardan balıkçıllara ve leyleklere her yıl milyonlarca kuşa ev sahipliği yapmaktadır. 30 yılı aşkın süredir belediye, kanatlı ziyaretçileri onuruna “Uluslararası Bandırma Kuş Cenneti Kültür ve Turizm Festivali” ne ev sahipliği yapmaktadır.
Kuş Sevgisi Adına
Beyazıt Meydanı’nda güvercin yetiştirmekten muhabbet kuşları beslemeye ve güvercin beslemeye kadar Türklerin kanatlı dostlarına her zaman içsel bir ilgisi olmuştur. Camilerin, türbelerin ve hatta konutların duvarlarına bitişik olarak görülebilen muhteşem süslü Osmanlı kuş evleri yeterli delil değilse, dünyanın ilk ve tek leylek ve göçmen kuş hastanesi Bursa’da açılmış olmasına ne dersiniz? 19. yüzyıl. “Gurabahane-i Laklakan” (Leylek Fidanlığı) olarak adlandırılan bina aslında on yıl önce yeniden açıldı ve halen bir veterinerlik merkezi olarak hizmet veriyor.
- Geçen yıl, türlerin direklere ve elektrik direklerine yaslanma eğilimi bazen kuşlar için tehlikeli olabileceğinden ve bizim için elektrik kesintilerine neden olabileceğinden, İstanbul’un elektrik sağlayıcıları leyleklerin güvenli bir şekilde tünemeleri için elektrik hatlarını izole etti. Gerçek şu ki, leylekleri korumak için 5.000’den fazla elektrik direğini izolasyon malzemesi ile kaplamak için milyonlar harcandı.
- Yıllar önce, Balıkesir’in 50 yıllık belediye binasının yıkılmasını durduran ve çatıdaki bacalardan birinde leylek yuvası bulunan bir kasabanın hikayesi vardı. Kasaba, bir sonraki döndüklerinde leyleklerin yuvası için özel bir platformla inşa edilecek olan yeni belediye binasında çalışmaya başlamak için sezonu bekledi.
- Eski kara ağaç ‘ta bir balıkçı ile leylek arasında son dokuz yıldır süren özel dostluğun gerçek öyküsü, balıkçıya “Adem Amca” adını verdiği “Yaren” adlı 50 dakikalık bir belgesele konu oldu. Leylek her yıl teknesinde aynı balıkçıyı arar ve birlikte mevsimlerden uzaklaşırlardı. Film, geçen yılki 2020 Uluslararası Prag Film Ödülleri’nde en iyi belgesel seçildi.