Türkiye’de Bulunan Kuşların Türleri Nelerdir?
Türkiye’de Yaşayan Kuş Türleri
Ülkemizde yaşayan hayvan türleri konusunda bir hayli şanslıyız. Her hayvandan farklı türlerde yaşayan hayvanlara rastlamak mümkündür. Bunlardan biri de kuş türüdür. Ülkemizde yaşayan kuş türlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Tavukgiller
- Ördekgiller
- Yırtıcı Kuşlar
- Su kuşları
- Bataklık kuşları
- Martılar
- Kıyı kuşları
- Kara kuşları
Yukarıda ülkemizde yaşayan genel türleri şeklinde belirtilen türlerin altında onlarca çeşit kuş türü bulunuyor.
Tavukgiller ve Ördekgiller
İnsanların etleri, yumurtaları ve tüyleri için evcilleştirdiği kümes hayvanları diye tabir edilen tavukgiller bir çeşit kuş türüdür. Dağ horozu, kınalı keklik, turaç, bıldırcın, ürkeklik, kum kekliği, çilkeklik, ve sülün gibi kuşlar tavukgiller türünü oluşturuyor. Ördekgiller sınıfını oluşturan kuşların en genel özelliği suda yaşamaya ve yüzmeye elverişli olmalarıdır. Ayaklarının perdeli oluşu yüzmelerini kolaylaştırmıştır.
Tatlı suda yaşayan ördekgiller besinlerini çoğunlukla dalarak su içindeki bitkilerden alırlar. Çamur içinden besin seçme yeteneğine sahip olan bu tür beslenme için gece gündüz fark etmeden günün her saati beslenirler. Suda yüzme ve dalma özelliğinin yanında uçma özelliğine de sahiptir.
Uçarken boyunlarını ileri doğru uzatarak daha az enerji harcamalarını sağlarlar. Göçmen oldukları için her yıl yuvalarını yeniden yaparlar. Yuvaları için tüy kullanırlar ve yuva yapmak için özel bir yer aramazlar. Ördekgiller kaz, suna, boz ördek, yeşilbaş, kılkuyruk, çamurcun, patka, kadife ördek, kuğu, angıt, fiyu, kaşıkgaga, çıkrıkçın, Macar ördeği ve dikkuyruk gibi türlerden meydana gelir.
Bataklık ve Yırtıcı Kuşlar
Bataklık kuşları fiziki olarak ince uzun bacaklı uzun gagalı bir kuş türüdür. Uzun bacakları bataklıkta rahat dolaşmasını sağlarken uzun gagaları kolay av yapmalarını sağlıyor. Bu kuşlar bataklıklarda yaşayan ve bataklık içindeki böcek ve yosunlarla beslenen bir türdür. Bataklık kuşlarına toy, su kılavuzu, bataklık su yelvesi, benekli Su yelvesi, küçük su yelvesi, saz horozu, sakar meke, mezgeldek, bıldırcın kılavuzu, sutavuğu ve turna örnek gösterilebilir. Bunlarda yine ülkemizde yaşayan türlerdir.
Yırtıcı kuşlar diğer hayvanları yiyerek hayatta kalan kuş türüdür. Genellikle havadan avlanırlar. Vücut yapıları, kasları ağız yapıları ve pençeleri av yapmaya müsait olan yırtıcılar güçleri yettiği tüm hayvanları avlarlar. Bu kuşlarım en büyük özelliği avlanmaktır. Avlanmak için yüksekten uçarlar.
Gözlerinin keskin olması avlarını iyi seçmelerini sağlarken pençe ve gagaları sayesinde avlarını rahatça parçalarlar. Geniş tüyleri sayesinde havada fazla enerji harcamadan uzun süre uçabilirler.
Ak çaylak, akbaba, sakallı akbaba, küçük akbaba, kara akbaba, kızıl akbaba, arı şahini, yılan kartalı, küçük kartal, orman kartalı, şah kartal, bozkır kartalı, kaya kartalı, tavşancık, atmaca, çakır, bozkır delicesi, saz delicesi, çayır delicesi, ak kuyruklu kartal, kara çaylak, kızıl şahin, kerkenez, aladoğan, şahin, delice doğan, ulu doğan ve gök doğan ülkemizde yaşayan bazı yırtıcı kuş türleridir.
Martılar ve Su Kuşları
Martılar ülkemizde çok sevilen bir deniz kuşu türüdür. Genellikle beyaz ve gri renge sahip olan martılar genellikle balıklarsan beslenirler. Balıkların yanı sıra yengeçler ve atık yiyecekleri de tüketirler.
Kuşlar arasında zeki olarak nitelendirilen bir kuş cinsidir. Yaşamak için insanların yaşadığı ortamları tercih ederler. Yuvalarını ağaçlara ve toplu olarak yaparlar. Genellikle çok fazla ses çıkarırlar. Ülkemizde yaşayan martılar ince gagalı martı, ada martısı, karabaş martı, Akdeniz martısı, Van gölü martısı, gümüş martı, hazar sumrusu, küçük sumru, bıyıklı sumru ve kara sumru olarak bilinmektedir.
Su Kuşları türü havada olduğu kadar suda da güvenle kalabiliyor. Bu kuş türündeki tüm kuşlar etçildir. Suya dalarak av yaptıkları gibi suyun üstünde uçarak ta av yapabilirler. Çoğunlukla balık avlarlar. Küçük batağan, bahri, kızıl boyunlu batağan, kara boyunlu batağan, kara leylek, flamingo, leylek, çeltikçi, kelaynak, kaşıkçı, küçük balaban, balaban, alaca balıkçıl, gece balıkçılı, gri balıkçıl, sığır balıkçılı, büyük ak balıkçıl, erguvani balıkçıl, ak pelikan, küçük karabatak, yepeli pelikan ve karabatak yine ülkemizde yaşayan kuş türlerinden bazılarıdır.
Kara Kuşları ve Kıyı Kuşları
Kara kuşları ülkemizde en çok görülen türdür. Ülkenin hemen hemen tüm bölgelerinde bir türünü veya birkaç türünü görmek mümkündür. Bu kuşların bir çoğu evcilleştirilirken çoğu evcil değildir. Bu cins kuşların tamamı otçul ve solucan ile beslenirler. Avcı olmaktan ziyade genelde av olurlar.
Kılkuyruk bağırtlak, kaya güvercini, tahtalı, kumru, tepeli guguk, bağırtlak, gökçe güvercin, üveyik, küçük kumru, guguk, çizgili ishakkuşu, puhu, alaca baykuş, peçeli baykuş, ishakkuşu, balık baykuşu, kukumav, Kulaklı orman baykuşu, çoban aldatan, ebabil, paçalı baykuş, kır baykuşu, ak karınlı ebabil, boz ebabil, gök kuzgun, küçük ebabil, yalı çapkını, alaca yalı çapkını, İzmir yalı çapkını, yeşil arıkuşu, ibibik, küçük ağaçkakan, ak sırtlı ağaçkakan, orman alaca ağaçkakanı, yeşil ağaçkakan, İskender papağanı, arıkuşu, boyun çeviren, ortanca ağaçkakan, alaca ağaçkakan, kara ağaçkakan, küçük yeşil ağaçkakan ve yeşil papağan ülkemizde yaşam süren kara kuşu türlerinden bazılarıdır.
Kıyı kuşları isminden de anlaşılacağı üzere kıyı bölgelerde yaşayan küçük balıklar ve kıyılara vuran çöplerle beslenen bir kuş türüdür. Ülkemizin tüm deniz kıyılarında yaşayan kuş türü havada uzun kalabilen ve suyun üzerinde gezinirken avlanan bir kuş cinsidir. Ülkemizde yaşayan türleri şunlardır; Kocagöz, uzun bacak, kızkuşu, büyük kızkuşu, halkalı küçük cıbılık, büyük cıbılık, suçulluğu, yeşil düdükçün, çöl koşarı, poyraz kuşu, kılıç gaga, mahmuzlu kızkuşu, ak kuyruklu kızkuşu, akça cılıbık, çulluk, kızıl bacak ve dere düdükçünü türleridir.