AkvaryumAkvaryum BalıklarıBalık Bakımı

Tetrazon Balığı Bakımı ve Özellikleri

Evcil Marketim

Akvaryumunuzda tetrazon balığı beslemek istiyorsanız bazı dikkat çeken noktalara aşina olmalısınız. Tetrazon balığı güzel renklere sahip olan bir balıktır. Bu yüzden beslemek için tercih edilen bir türdür. Ancak bilinmeyen bir özelliği özellikle erkek tetrazonlar agresif tavırlar sergiler. Hareketli bir yapıya sahip oldukları için izlemekten keyif alınan bir akvaryum şöleni oluşturur. Tetrazon balıkları Asya kökenlidir.

Doğal yaşam alanları bataklık ve sığ sulardır. Bu bağlamda suya olan hassaslıkları doğal yaşam alanında gelmektedir. Bakımına çok dikkat edilmeli suları sık sık temizlenmelidir. Peki, bu balık türünü beslemek için nelere dikkat edilmeli? Birçok kişinin aklındaki sorulardan bir tanesi tetrazon balığı bakımı ve özellikleri nasıl olmalıdır? Gelin bu soruların cevaplarını beraber verelim.

Tetrazon Balığının Özellikleri Nelerdir?

Tetrazon Balığı Özellikleri Nelerdir

  • Tetrazon balığı beslemek isteyenler için öncelikle balığın özellikleri iyi tanınmalı ve diğer balık türleriyle aynı ortamda yaşarken süreç nasıl ilerliyor iyi gözlemlenmelidir.
  • İşte tetrazon balığının özellikleri şöyledir;
  • Tetrazon balıkları iyi bakıldıkları taktirde 4 yıl yaşarlar.
  • Çoğu zaman su seviyesinin orta kısmında ve akıntının olduğu kısma doğru yüzmekten keyif alırlar.
  • Boyları 6 cm’ye kadar büyüyebilir.
  • Beslenme şekilleri otçul ve etçildir. Kendi yaşam alanında böcekleri ve solucanları tüketirler. Bitkiyi daha az tüketirler.
  • Hareketli ve agresif tavırlar sergilemeleri nedeni ile özellikle sakin balık türleri ile aynı akvaryuma konulmamalıdır. Çünkü strese giren balıklar çabuk hastalanır veya ölümle sonuçlanabilir.
  • Erkek tetrazon balıkları dişilerine kendilerini gösterebilmek adına diğer tür balıklara saldırganlık eğilimdedir.
  • Tetrazon balıklarının cinsiyetini renklerine bakarak ayırt edebilirsiniz. Erkeklerin burnu kırmızıdır. Dişilerin ise daha iri gözüktüğü ve gövdesinin kalın olduğu bilinir.

Tetrazon Balığı Bakımı Nasıl Olur?

Tetrazon Balığı Bakımı Nasıl Olur Birçok kişi adına tetrazon balığı bakımı ve özellikleri ile ilgili aklında soru işareti kalanlar için bu yazımızı sizin için toparladık. Tetrazon balıkları agresif olan özellikleri ile bilinir. Bu yüzden de diğer balık türleriyle aynı akvaryum içerisinde yaşamaları diğer balıklar için tehlike arz edebilir. Çünkü agresif olması sebebi ile karşı türün yüzgeç ve kuyruk kısımlarına saldırabilirler. Çok hareketli bir yaşam sürdürmeleri nedeni ile strese girmemesi gereken sakin balıkları strese sokabilirler.

Doğal yaşam alanlarında kendi türüyle sürü halinde gezmeyi severler. Erkek tetrazon balıkları dişini etkileyebilmek için sürekli saldırganlık peşindedir. Bu nedenle akvaryum sahibi sürekli akvaryumu kontrol etmelidir. Tetrazon balıkları az sayıda yaşamayı sevmediklerinden aynı türden çok sayıda olmasında fayda var.

Bunun içinde büyüyeceklerini hesap ederek en az 70-80 litrelik akvaryum alınız. Suyun sıcaklığı ise 23-24 derece olmalı. Her canlıda olmasa da tetrazon balıkları temiz su konusunda oldukça hassastır. Akvaryumun temizliğini düzenli olarak yapıp, balıklarınızı ihmal etmeyin.

Doğal yaşamını aratmaması adına akvaryuma dekoratif bitki ve odun dalları koyabilirsiniz. Tetrazon balıkları yavrularını yedikleri için yumurtalar dikkatli bir şekilde o akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır. Yavruları 1 hafta içinde yüzme aşamasına gelecektir. Büyüdükten sonra aynı akvaryuma göz önünden ayırmayacak şekilde koyabilirsiniz. Ayrıca yavru tetrazon balıklarını beslerken yavru balık yemleri kullanılmalıdır.

Tetrazon Balığı Beslenmesi Nasıl Olur?

Akvaryumuna tetrazon balığı eklemek isteyenler bu balık türünü nasıl besleyeceğini merak ediyor. Hem etçil hem de otçul olan bu balık türü hepçil olarak bilinir. Tetrazon balığınızı beslemek için canlı ve pul yemler tercih edebilirsiniz. Bu canlı yem türleri su pireleri ve kan kurdu olabilir.

Otçul olduğunu da göz önünde bulundurarak bitkiyi besin olarak sunabilirsiniz. Tetrazon balığınızın uzun ömürlü, sağlıklı bir yaşam sürmesi açısından her canlıda olduğu gibi pul yemleri kaliteli seçmelisiniz. Tetrazon balıkları agresif hareketler takındıkları için siz onları beslerken birbirlerine saldırma ihtimalleri yüksektir. Bu yüzden dikkatli beslemekte yarar var.

Tetrazon Balığı Hangi Balık Türleriyle Yaşayabilir?

Tetrazon Balığı Hangi Balık Türleriyle Yaşayabilir Tetrazon balıkları diğer tür canlıları agresif tutum sergiledikleri için diğer canlı türleriyle aynı ortamda bulundururken seçici olmalısınız. Özellikle hareketli yapılarından kaynaklanan sakin balıkları strese sokmaları o canlının ölümüne sebep oluyor.

Hem dişisini etkilemek için hem de beslenme aşamasında saldırgan olabiliyorlar. Saldırganlıklarının etkili olmayacağı canlılar hangileridir? Tetrazon balıkları ile hangi balıklar yaşam alanını paylaşır?

  • Çöpçü balığı türleri ile iyi anlaşırlar hem akvaryumun temizliğini yaparlar hem nitratı yok ederler,
  • Plati balığı ile kavgasız iyi gürültüsüz güzel bir ömür sürebilirler
  • Kılıçkuyruk türü balıklarda su değerleri ve beslenme yakınlıkları ile aynı akvaryumda olabilirler
  • Neon tetra ile aynı familyadandır sorunsuz yaşarlar
  • Vatoz cam temizliğini ve kayaları süsleri temizlerken tetrazonlarmımızı rahatsız etmez ama çok büyük boyda olmamalıdır .
  • Moli balığıda sessiz sedasız kimseye bulaşmadan yaşayabilir:)
  • Kiraz barb bu ırkın kuzeni sayılır arada kavga eder arada barışırlar ama ölümcül olmaz:)
  • Kırmızı kuyruklu köpekbalığı kendi kafasına göre takılacağı için sorun yaratmayacaktır

Tetrazon Balığı Üretimi

Tetrazon balıkları genellikle 6 haftayı tamamladıktan sonra üreme ihtiyacı duyarlar. Yavru kavramı bünyelerinde oluşmadığı için kendi yumurtalarını yerler. Bu yüzden yumurta verdikten sonra akvaryumun sahibi tarafından dikkatli bir şekilde başka akvaryuma alınmalıdır. Ya da düşen yumurtaların göz hapsinden çıkması adına akvaryumun içinde bol bol bitkiler yerleştirilebilir. Bu sayede yumurtalar bitkiler arasında gözükmeyecektir. Bir dişi tetrazon balığı bir üremede 250’den fazla yumurta bırakabilir. 15 gün arayla üreyebilirler. Yavru balıklar 1 hafta içinde yüzebilir ve yavru balık yemleriyle beslenmelidir.

Tetrazon Balığı Hastalıkları Nelerdir?

Birçok canlıda olduğu gibi tetrazon balıkları da bazı tür hastalıklara yakalanması kaçınılmazdır. Bunun sebebi sadece vücutsal hastalıklar değil, akvaryumun iyi temizlenmemesi veya gerekli bakımın ilgiyle yapılmaması ile alakalı da olabiliyor.

Tetrazon balıklarının yakalandığı bazı hastalıklar şöyledir;

  • Yüzgeç erimesi
  • Beyaz benek hastalığı
  • Mantar hastalığı

Tetrazon Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?

Tetrazon balığının çok hareketli olduğu ve 6 cm’ye kadar büyüdüğünü hesap ederek akvaryum en az 80 litrelik olmalıdır. İçine konulacak olan dekoratif bitkiler tetrazon balığının hareketini kısıtlayacak kadar büyük olmamalıdır.

Ancak akvaryumda mutlaka bitki bulundurun. Hem tetrazon balığının yumurtalarını yememesi hem de kendini doğal ortamında hissetmesi açısından bu tercih edilmelidir. Ayrıca agresif bir balık türü olduğunu unutmamalı, diğer balık türlerine saldırma durumuna karşı sıklıkla akvaryum göz hapsinde tutulmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu