AkvaryumAkvaryum BalıklarıBalık Bakımı

Sarı Prenses Akvaryum Balığı

Evcil Marketim

Akvaryum balıkları arasında dikkat çeken bir tür olan çiklet balıkları familyasından sarı prenses balığı oldukça popüler bir türdür . Birçok balık yetiştiricisinin iakvaryumunda bir dönemde olsa genel olarak yer alan bir balık türüdür . Bu türün Tercih edilmesinin birçok nedeni var. Öncelikler kolay üremeleri tercih sebebi oluyor. Tüm akvaryum balığı türlerinde olduğu gibi sarı prenses balığı bakımında da özenli davranılması gerekiyor. Ne kadar dayanıklı bir tür olsa da detaylara dikkat edilmelidir.

Kötü ve olumsuz şartlara karşı oldukça dirençli olmaları da onların tercih edilmelerini sağlıyor. Sarı prenses balığının anavatanı Doğu Afrika’ da yer alan Malawi Gölü denilen bir gölün kayalık kesimleridir. Doğal yaşam alanlarına yakın ya da bu alanlara benzer bir akvaryum ortamı oluşturulur ve beslenmesine dikkat edilirse sağlıklı bir hayat sürdürebilirler.

Sarı prenses balıklarında meydana gelebilecek bazı hastalıklar mevcut.

  • Mantar enfeksiyonları
  • İç ve dış parazit hastalıkları
  • Yüzgeç erimesi
  • Beyaz benek hastalığı
  • Kavga ya da çarpmadan kaynaklı yaralanmalar
  • Hava kesesinin yırtılması ya da patlaması
  • Amonyum, silikon ve nitrar zehirlenmeleri

Bu balık türleri bu hastalıklara yatkındır. Sarı prenses balığı besleyenlerin balıkları gözlem altında tutması önerilir. Balığın hasta olup olmadığının anlaşılması sanıldığı kadar zor değildir.

Gözlemler sırasında sarı prenses balığında anormal davranışlar fark edilir. Bu anormal davranışlardan bazıları şunlardır; halsizlik, yem yememe, akvaryumun bir köşesine çekilme, az hareketlilik gibi belirtiler rahatsızlığına işaret edebilir.

Bunların yanı sıra; eğer balığın derisinde beyaz noktalar ya da pudra rengi görünüm mevcutsa, deride yaralar ya da kızarıklar belirmişse bu belirtiler de hastalıkların habercisi olabilir.

Elbette bütün bu belirtilerin fark edilebilmesi için balık sahiplerinin sapı prenses balıklarını düzenli olarak gözlemlemeleri ve kontrollerini yapmaları gerekiyor.

Bu gibi davranışlar gözlemleniyorsa veteriner hekim yardımı gerekebilir. Böylece hastalık teşhis edilerek gerekli tedavi uygulanabilir. Bunun için sahip olunan sarı prenses balıkları için belli dönemlerde veteriner kontrolü gerekebilir. Konuya ilişkin veteriner tavsiyeleri alınabilir.

Sarı Prenses Balığının Özellikleri Nelerdir?

Sarı Prenses Balığının Özellikleri NelerdirÇiklet balığı türlerinin en popüler olanlarından Sarı prenses ırkı Pek çok dikkat çeken özelliğe sahiptir. Görünümüyle beğeni toplayan sarı prenses balığının ana vatanı Afrika’dır. Kayalık bölgelerinde yaşarlar. Bununla beraber diplerde ve ortalarda gezinirler. Etçil ve aynı zamanda otçul balıklardan olup doğal yaşam alanlarında dipten beslenirler.

Boylarının 15 santimetreye kadar ulaşabilen bu balık türü barışçıldır. Sadece kendi türlerine ve diğer benzer balık türlerine karşı bazen agresif olabilirler. Agresiflikleri özellikle üreme döneminde kendini gösterir.

Hareketli yapıları vardır. Sarı Prenses balıklarının cinsiyetlerini anlamak oldukça kolaydır. Bu balık türünün cinsiyet ayrımında en belirgin özelliği alt yüzgeçlerinde hat şeklinde siyah bir çizgini olmasıdır. Diş Sarı Prenses balıklarında bu çizgi olmaz. Bunun yanı sıra cinsiyetin anlaşılmasında önemli bir ayrıntı daha mevcut. Kesin olmamakla birlikte erkek sarı prenses balıkları dişilere oranla daha büyüktürler.

Hızlı üremekle birlikte kuluçka süreleri 20 ile 30 gün arasındadır. Agresiflikleri özellikle üreme döneminde kendini gösterir.

Sarı Prenses Balığı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Sarı Prenses Balığının Bakımı Nasıl Olmalıdır

Her akvaryum balığı gibi sarı prenses balıklarının bakımları da özen gerektiriyor.

Sarı Prenses balıklarının yaşayacağı akvaryum en az 10 litre su alabilme kapasitesine sahip olmak durumundadır.

Akvaryumdaki suyum sıcaklığı 25 derecenin altına düşmemelidir. Bunun için ısı ayarının dikkatli yapılması oldukça önemlidir.

Sarı prenses balıklarının karma akvaryumda olmaları konusuna özen gösterilmelidir. Zira, erkek sarı prenses balıkları yaşam alanlarını koruma eğiliminde değillerdir. Ancak; zaman zaman agresif olabiliyorlar. Bunun için karma akvaryumda beslenmeleri önerilmez.

Kayalıklar doğal yaşam alanları olduğu için akvaryumlarında kayalık ve saklanacak yer arayışına girerler. Bu nedenle; sarı prenses balıklarının yaşayacakları akvaryumda bu detayları bulundurmaları gerekiyor.

Saklanacak yer konusunda önemli bir detay da atlanmamalıdır. Sarı prenses balıkları yukarıda da belirtildiği gibi hızlı ve kolay ürerler. Ürediklerinde yavrularını gizlemeye ihtiyaç duyarlar. Bu noktada akvaryuma konulacak kayalık ve mağara gibi dekoratif ürünler onların yavrularını saklaması için gerekli olacaktır.

Son olarak akvaryum düzenlemesiyle ilgili bir hususun belirtilmesinde yarar var. sarı prenses akvaryum balığı diplerden beslenirler. Eğer akvaryumun dibine bitkiler konursa balıklar yem ararken bu bitkileri sökerler. Bu nedenle bitki bulundurulmaması önerilir.

Sarı Prenses Balığının Beslenmesi

Sarı Prenses Balığının Beslenmesi

Hem etçil hem de otçul bir balık olduğu için beslenmesinde çeşitlilik söz konusudur. Yani diğer balık türlerine göre beslenmesi çok daha kolay olacaktır.

Canlı yemle beslenebilirler. Canlı yemler sarı prenses balıklarının ihtiyacı olan protein ihtiyacını karşılar. Elbette canlı yemle beslenme konusunda dikkatli olunmalıdır. Canlı yemlerden parazit bulaşma riski yüksek olduğu için bu tür hastalık risklerine karşı temkinli olunmasında fayda vardır.

Haşlanmış sebzeler de bu balık türleri için ideal besinlerdir. Çiğ olarak beslenmek isteniyorsa ıspanak, salatalık gibi besinler verilebilir. Bu besinler taze olmalıdır. Aynı zamanda bu besinler buzdolabından çıkarıldıysa ısınmadan verilmemelidir.

Balık yemi seçiminde kaliteli yem seçimi yapılmalıdır. Balığın ihtiyacı olan vitamin, mineral ve proteini alabilmeleri için doğru yem seçimi son derece önemli. Sarı prenses balığının sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için yeteri kadar yem yemesi gerekir.

Sarı Prenses Balığının Üremesi

Sarı prenses balığının üremesine ilişkin değinilmesi gereken hususlar gözden kaçırılmamalıdır. Bu balık türü 7-8 aylık olduklarında erişkinliğe ulaşmış olurlar.

Kuluçka süreleri ise 20 ile 30 gündür.

Rahat bir şekilde üremeleri için akvaryumlarının doğal ortamlarına benzemesi oldukça önemli. Bu Balık türünün kendini güvende hissetmesi rahat ve doğal bir ortamda yaşaması üremelerinin sağlıklı olması için şarttır.

Erkek sarı prenses balığı dişilere kur yaparken ağızları koyu mor renge dönüşür.

Düzenli bir üreme olması isteniyorsa beş adet sarı prenses balığının arasına bir erkek sarı prenses balığı konulmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu