AkvaryumAkvaryum BalıklarıBalık Bakımı

Plati Balığı Özellikleri Ve Bakımı

Evcil Marketim

Plati balıkları akvaryumda beslenebilecek, sakin olan balıklardan biridir. Bu balıklar, Türkiye’de “ateş balığı” olarak da biliniyor. Bunun sebebi ise akvaryuma kırmızı rengiyle güzel bir görünümü vermesidir. Kuyruğu siyah olan türüne “smokinli” veya “kuyruk sallayan plati”de deniyor. Doğal yaşam alanları Orta Amerika’dır.

Boyları yaklaşık 4-6 cm’e dek ulaşabilmektedir. Platiler, ateş kırmızısı olan renkleriyle akvaryumda adeta bir güneş batışı etkisi yaratırlar. Harika renkleri ve oldukça sakin yapılarıyla Plati balıkları, sorunsuz olan balıklardır ve akvaryum hobisini için ideal canlılar sınıfına girer.

Hareketli olmayan Plati balıkları, diğer türlerle çok iyi geçinmektedir. Özellikle de kendileri gibi küçük boyutlardaki balıklarla aynı akvaryumda rahatça beslenebilirler. Dayanıklı olan yapıları ve kolay üremelerinden dolayı da yeni başlayanlar için sıklıkla tercih edilen balıklardır. Peki, plati balığı özellikleri ve bakımı nasıl yapılır?

Plati Balıkları Türleri

Plati Balığı Türleri Plati balıkları türleri genellikle;

  • Mavi veya Yeşil Plati
  • Kan Kırmızı Plati (Berlin)
  • Siyah Plati Wag-Tail Plati
  • Tuxedo Plati Günbatımı (Sunset) Plati
  • Micy Mouse Plati Altın renkli (Golden) Plati
  • Mery Gold Plati Kanayan Plati (bleeding heart)

Şu şekilde sıralanmaktadır:

Plati Balığı Genel Özellikleri

Plati balığı genel özellikleri;

  • Doğal yaşam alanları Orta Amerika’nın Atlantik’e bakan tarafındaki tatlı sulardır.
  • Yuvarlak hatlı bir vücut yapıları vardır. Genellikle renkleri kırmızıdır.
  • Ömürleri ortalama 2 yıl kadardır.
  • Sakin balıklardır, çok fazla hareket etmezler.
  • Akvaryum içindeki yosunlarla beslenmeyi severler.
  • Hepçil canlılardır. Yani hem etçil hem otçul beslenirler.
  • Barışçıl canlılardır, diğer balıklarla aynı akvaryumda yaşam sürebilirler.
  • Akvaryumun orta bölgesinde yüzerler.
  • Küçük ebatlı olmalarına rağmen hastalıklara dayanıklı hayvanlardır.
  • Ortalama 24 derece sıcaklıktaki suya ihtiyaç duyarlar.
  • En çok 6 cm ebatlarına ulaşabilirler.

Cinsiyet ayrımı boyutlarına göre yapılabilir. Dişileri erkeklerinden biraz daha büyüktür. Ama asıl ayrım, gonopod organı ile yapılır. Bu organ erkeklerde bulunur, dişilerde yoktur. Dişilerin ayırt edici özelliği ise üçgen yüzgeçleridir.

Canlı doğum yaparak ürerler.

Plati Balığı Bakımı

Plati Balığı Bakımı Plati balıklarının yaşam kalitelerini artırmak adına en az elli litre su alabilen akvaryuma sahip olmanız gereklidir. Oldukça barışçıl balıklar oldukları için de, diğer türlerle ve kendi türleriyle beraber yaşayabilirler. Yalnızca, akvaryumu paylaştıkları diğer türden olan balıklar Plati balıkları gibi küçük ebatlarda olan balıklar olmalıdır. Sakin ve aynı zamanda az hareketli olan Plati balıkları, sürüler halinde yüzmeyi çok severler.

Bu canlıların genel olarak iki çift olarak alınmaları önerilmektedir. Platiler, bitkisi bol olan akvaryumlarda yaşamayı çok severler. Küçük balık kategorisine girdiklerinden Platiler kendine sığınak bitkilerin içine gizlenmek isterler. Aynı zamanda yosunlar ile beslendiklerinden onların bulunduğu akvaryumda mutlaka bitki olmalıdır.

Macar otu olursa bu bitkiler, Platiler bu jestinize çok sevinir. Çünkü Macar otu, bu tür balıklara çok iyi gelir. Pek çok balık türünde olduğu gibi bu balıklar da çok ani ısı değişikliklerini sevmez ve bu gibi değişimlerden çabuk etkilenir.

Bu sebeple akvaryum suyunun ısısı ortalama olarak yirmi beş derecenin altına düşmemelidir. Bu balıkların ömrü iki sene civarındadır. Bu kısa ömürlerini biraz daha uzatabilmek için suyun temizliğine çok dikkat edilmelidir. Bunun için de kullanacağınız bir akvaryum filtresi işinizi rahatça görecektir.

Plati Balıklarının Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Plati balıklarını akvaryumda besleyebilmek için en az 35 litrelik tanklar önerilir. Rahat edebilmeleri için, akvaryumun bitkili olmasına özen gösterilmesi gerekir. Akvaryumda yavru Platiler varsa macar otu denilen bitkinin bulunması genellikle tavsiye edilmektedir. Akvaryumda bulundurabileceğiniz bitkiler ise saz, amazon, su merceği gibi bitkilerdir. Bu bitkiler, balıklarınızın kendilerini güvende hissetmesini sağlamaktadır. Sakin türde balıklar olduklarından, başka cins balıklarla bir arada beslenebilmektedir. Bu nedenle akvaryum hobisine başlayanlar için tavsiye edilen balık cinsleri arasındadır. Genel olarak sürüler halinde dolaşmayı severler. İyi bakıldıkları takdirde iki yıla kadar yaşarlar. Akvaryum oluşabilecek ısı değişikliklerinde etkilenebilmektelerdir. Bu nedenle ani değişikliklerinde kaçınmak gerekir. Genel olarak akvaryum 20-26 derece arasında olmalıdır. Suyun pH derecesinin 7-8.2 arası olması gerekir. Ayrıca akvaryum filtrelenmesi, suyun berrak olması gereklidir.

Plati Balıklarında Üreme

Plati Balıklarında Üreme

Canlı doğuran balık cinslerinden Platilerin üremesi kolaydır. Yetişkin Platiler 10-60 arasında yavru doğurabilmektelerdir. Dişilerin üremesi için, bol bitkili başka akvaryuma alınması gerekmektedir. Dişiler stressiz doğum yaparlarsa, o kadar şekilde az yavru kaybı yaşanır. Genel olarak yavrular iç güdüsel olarak, saklanma ihtiyacı hissederler. Yaklaşık 3-4 ay içinde ergenliğe ulaşırlar.

Platiler yavruyken dahi renkli görüntüleri vardır. Tam rengini alması ise 2-3 haftada gerçekleşmektedir. Dişinin doğum yapacağı suyun temiz olması ve sıcaklığı oldukça önemlidir. Dişi doğum yaptıktan sonra hızlıca yavrulardan ayrılmalıdır. Yavruların sağlıklı gelişimleri adına akvaryum suyunun 26-27 derecelerde olması gerekir.

Plati Balıklarının Beslenmesi

Platiler yem ayırt etmez, her türlü yeme alışabilmektelerdir. Ancak yem verirken az ve sık yemleme yapılması gerekir. Beslenmelerinde farklı yemleri kullanmak gelişmeleri açısından çok faydalıdır. Her gün verilecek olan kuru yemlere ilave biçimde, haftada birkaç defa verilen canlı yem ve haşlanmış ıspanak veya marul ile beslenmelerinin güçlü şekilde zenginleştirilmesi, gelişmeleri ve üretim verimleri açısından faydalıdır.

Platiler, yem konusunda çok seçici değildirler. Doğal yaşamda bitki ve böceklerle beslendikleri için bu balıklar hepçildirler. Onları beslemek kolaydır. Kaliteli pul yemlerin yanı sıra canlı ve dondurulmuş yemleri de yerler. Balıklar hangi sıklıkta olursa olsun verilen yemleri yeme eğiliminde olurlar. Bu durum kısa bir ömre sahip olan Platiler için bir tehlike teşkil edebilir.

Bu nedenle Plati balıklarının beslenme düzenine çok dikkat edilmeli ve yem verme aralıkları her zaman planlanmalıdır. Plati balıklarınızı gün içerisinde iki kez yemlemeniz yeterlidir. Bu sayede balığınızın hem sağlıklı yaşaması garantilemiş hem de sindirim sistemlerini korumuş olursunuz. Aynı zamanda diğer pek çok balık türünden farkları ise, dişileri yavrularını yemezler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu