Muhabbet Kuşlarında Kuruma Hastalığı Nedir?
Papağan türlerinden birisi olan muhabbet kuşları, oldukça zayıf bünyeye sahip hayvanlardır. Gösterişli ve oldukça sevimli olan bu kuş türü oldukça iyi bir bakıma ihtiyaç duyar. Aksi takdirde hastalığa yakalanması ve bu hastalığın ilerlemesi büyük bir ihtimaldir. Bu hastalıklardan birisi olan kuruma hastalığı da muhabbet kuşlarında çok sık rastlanılan bir hastalık çeşididir. Peki, muhabbet kuşlarında kuruma hastalığı nedir?
Muhabbet Kuşlarında Kuruma Hastalığı
Bahsi geçen muhabbet kuşlarında kuruma hastalığı nedir? Sorusu genel anlamda kuşların belirli nedenlerden dolayı yemek veya sudan kesilmesiyle birlikte vücudun çökmesi olarak cevaplandırılır. Daha açık bir terimle hastalıkların son evresi olarak bilinir.
Muhabbet kuşları farklı birçok nedenden dolayı yemeklerini tüketmeyi bırakabilir ve yavaş yavaş dirençleri düşebilir. Tüm bunların sonucunda da vücutları iyileşmeyi ve yenilenmeyi bırakarak hızlı bir çöküşe geçer. Bu çöküşün sonucuna da kuruma hastalığı denir. Kuruma hastalığı bir hastalık çeşidi olarak değil de hastalıkların son evresi olarak ele alınabilir.
Kuruma Hastalığının Nedenleri
Muhabbet kuşlarında kurumanın nedenleri bir çeşit mantardır. Başlangıçta bakteri olarak düşünülen bu mantarlar yapılan araştırmalarla daha net görülebilmiştir. Genellikle kanatlı kuş türlerinde görülen kuruma hastalığının tam olarak belirli bir nedeni bulunmamakla beraber mantarlar en yakın seçenekler arasında yer alır. Mantarlar sonunda hayvanlarda halsizlikle beraber yemekten kesilmeye neden olur ve böylece kuruma hastalığına adım atılmış olur.
Kuruma Hastalığı Belirtileri Muhabbet
kuşlarında meydana gelen kuruma hastalığının belirtileri;
- Zayıflama
- Hareketsizleşme
- İştahsızlık
- Kusma şeklinde sıralanabilir ancak bu belirtiler çoğu zaman gecikebilir.
Bu nedenle muhabbet kuşlarının uzman veterinerler tarafından belirli aralıklarla muayene edilmesi gerekir. Bu belirtiler başka bir hastalığın da belirtisi olabileceği için oldukça dikkatli davranmak gerekir. Örneğin muhabbet kuşları herhangi bir mide problemi yaşayarak kusabilirler. Bu tek başına kurumanın başlangıcı olarak görülmemeli ve başarılı bir uzmanın yardımına başvurulmalıdır.
Zayıflama
Muhabbet kuşlarının hızlı bir şekilde kilo kaybetmesi ve olduğundan çok daha düşük bir kiloya gelmesi bir hastalığın belirtisi olarak görülebilir. Bu hastalığın başında da kuruma hastalığı gelir. Kuruma hastalığının baş göstergelerinden birisi zayıflamaktır. Muhabbet kuşlarının kilo kaybetmesi de kuruma hastalığının başlangıç aşamalarından birisidir. Zayıflayan muhabbet kuşları hızlı bir şekilde muayene ettirilmeli ve gerekli teşhisler konulmalıdır. Aksi takdirde müdahale için geç kalınabilir ve sonuçlar oldukça kötü olabilir.
Hareketsizleşme
Muhabbet kuşları oldukça hareketli ve enerjik hayvanlardır. Ancak hastalık aşamasında hareketsizleşme görülebilir ve kuşlar hareket etmeyi bırakabilir. Böylelikle bir problem olduğunu anlamak pek de uzun sürmek çünkü muhabbet kuşlarının hareketsizliği pek sık görülen bir durum değildir. Hareketlerinde yavaşlama veya durulma olan muhabbet kuşlarında büyük bir ihtimalle bir sağlık problemi vardır. Böyle durumlarda alanında iyi bir uzmandan bilgi almak çok iyi olacaktır. Kuş sahipleri kendi izlenimlerine göre bir yol izlememeli ve bu durumda mutlaka bir uzmanın fikirlerini almalıdır.
İştahsızlık
Normal zamanlarda muhabbet kuşları oldukça iştahlı hayvanlardır. Yemlerini vakit kaybetmeden tüketir ve fazlası için çabalayabilirler. Bu durumun aksi olduğunda yani yemeklerini yemediklerinde bir sıkıntı olduğu varsayılabilir. İştahsızlık kuruma hastalığının net belirtileri arasında yer alır. İştahları kapanan muhabbet kuşlarının bünyesi zayıflar ve bu zayıflama sonucunda vücut kendisini kapatır. İşte bu da kuruma hastalığının en önemli başlangıç aşaması olarak kabul edilir. Bu yüzden muhabbet kuşuna sahip olan kişiler kuşlarda meydana gelen iştah kaybına oldukça dikkat etmeli ve kesinlikle bir veterinere başvurmalıdır.
İlginizi çekebilecek diğer içerikler için tıklayın
Kusma
Muhabbet kuşları oldukça yakından incelenmesi ve dikkatli davranılması gereken kuş türleri arasında yer alır. Kuruma hastalığının bir diğer belirtisi olan kusma, muhabbet kuşlarında çok sık meydana gelebilir. Ancak basit bir durum olarak görülmemelidir çünkü kuruma hastalığı gibi çok ciddi sorunların belirtisi olarak da görülür. Tüm bunlar göz önüne alındığında küçük bir kusma dikkate alınması gereken bir durumdur. Kusmuğun rengi bazı zamanlarda sarı bazı zamanlar ise daha koyu ve yeşil olabilir. Bunlar hastalığın çeşidi ve aşaması hakkında bilgi verebilir. Ancak uzman olmayan bir kişi bunu kolayca anlayamaz. Ancak bir uzman oldukça kolay bir şekilde belirtilerin hangi hastalığa ait olduğunu anlayabilir.
Kuruma Hastalığının Tedavisi
Muhabbet kuşlarında görülen kuruma hastalığının tedavisi olarak bazı ilaçlar kullanılır.
Bu ilaçlar;
- Amphoterecin
- Nystatin
- Fluconazol şeklindedir ancak bu ilaçların kullanımı isteğe göre olmamalıdır.
Aksi takdirde ilaçlar farklı durumlara yol açabilir ve kuşlar için durum daha da ağırlaşabilir. Bu nedenle ilk olarak ilaçların kullanım amaçları, şekilleri ve yöntemleri bilinçli olarak araştırılmalıdır. Aynı zamanda bu konuda yetkiye sahip olan kişilerden onay almak gerekir. İlaçların her biri farklı şekilde ve zamanda kullanılır. İçlerinde bulunan farklı etkenler muhabbet kuşları için etkili tedavi yöntemlerini sağlayacaktır. Uzmanlar bu konu hakkında kuş sahiplerine yeterli bilgiyi rahatlıkla verebilir.
Kuruma Hastalığına Evde Ek Tedavi
Muhabbet kuşlarının kuruma hastalığına yakalanması sonucunda ilaç tedavisi uygulanır ancak bunun yanında evde de bir tedavi süreci oluşturulmalıdır. Bu tedavi sürecinde;
- Rahatsız olan kuş ılık bir ortama yerleştirilir.
- Bulunduğu kafes her zaman temiz tutulmalıdır.
- Gerektiği anlarda C vitamini suyuna eklenir.
- İçtiği su her zaman steril olmalıdır.
- Su içerisinde ara sıra sirke eklenebilir.
- Probiyotik kullanılabilir.
- Su içerisine klorheksidin konulabilir.
- Tecrit.
Tüm bunlar tedavi sürecini hızlandıracak ve kuşların çok daha hızlı bir iyileşmesini sağlayacaktır. Evdeki tedavi ve koruma muhabbet kuşları için büyük önem taşır. Çünkü kirli bir ortamda kalmaları ve tükettikleri besinlerin temiz olmaması iyileşmelerini ciddi derecede geciktirecektir. Hızlı bir iyileşme için temiz bir ortam şarttır. Hastalığın tekrarlamaması için de temizliğe, ilaç kullanımına ve doğru beslenmeye özen gösterilmelidir.