Kedilerde Siğil Neden Olur? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Siğiller ya da diğer adıyla papillom insanlarda olduğu gibi nadiren de olsa hayvanlarda da oluşmaktadır. Ancak siğillerin oluşumu diğer hayvanlara göre kedilerde biraz daha sıktır. İnsanlarda siğil oluşumu genelde zararsız olsa da kedilerde tümör oluşumuna sebep olmaktadır. Çünkü hayvanlar oluşan siğilleri patileri yardımıyla çizebilirler. Peki, kedilerde siğil neden olur? Tedavi yöntemleri nelerdir?
Kedimde Neden Siğil Var?
Hayvanlarda oluşan siğillerin asıl sebebi papilloma adlı virüstür. Bu virüsün ortaya çıkması ciltte sorunlara yol açmaktadır. Bu virüsün sekiz farklı türü bulunmaktadır. Birbirinden farklı olan bu virüslerin ortak noktası ise vücuda girdiğinde çok hızlı bir şekilde bölünerek çoğalmalarıdır. Dışarıdan bulaşan bir virüs çeşididir.
Enfeksiyonun Bulaşma Yolları
Bu virüs genelde hastalığı taşıyan bir hayvanın kediniz ile temas etmesi sonucu bulaşmaktadır. Evcil hayvanların bu virüse maruz kalmasının en büyük etkeni ise genelde çiftleşme esnasıdır. Bu sebeple virüsün kedinize bulaşmaması için kedinizin yakınlaştığı diğer hayvanların sağlıklı olup olmadığına dikkat etmeniz gerekir.
Hayvanınıza bu virüsün bulaşması sadece çiftleşme esnasında olmaz. Kedilerin karşılıklı oyun oynadığı sırada da bu virüsün bulaştığı görülmektedir. Bu virüsün en dikkat çekici özelliklerinden biri de dış ortamlarda da yaşayabiliyor olmasıdır. Bu nedenle kedilerin yemek kapları bile ortak kullanılmamalıdır.
Her Kedide Semptom Oluşur Mu?
Papilloma adlı virüs her kediye bulaşabiliyor olsa da karşıdan baktığınızda kedinin ya da diğer hayvanın bu virüsü taşıyıp taşımadığını anlayamayabilirsiniz. Çünkü virüs bazı hasta kedilerde belirti göstermemekte, hayvan gayet sağlıklı görünebilmektedir. Ancak virüsü taşıyan kedi hasta olmasa da taşıyıcı olmakta ve diğer sağlıklı hayvanlara virüsü bulaştırabilmektedir. Virüs, kediniz sağlıklı olsa da hayvanınızın bağışıklığının düştüğü anda etkili olmaya başlar ve kısa sürede kedinizin hasta olmasına sebep olur.
Hastalığın Oluşma Sebepleri Nelerdir?
Birçok etken hastalığı tetiklemektedir. Bu tetikçileri şöyle sıralayabiliriz:
- Kronik hastalıklar,
- Yavru kedilerin beslenme esnası,
- Uzun süre devam eden ilaç tedavileri,
- Beriberi hastalığı,
- Maruz kalınan aşırı soğuk,
- Kedinin yaşının ilerlemesi vb.
Hastalığı etkileyen sebepler çok olsa da en çok bağışıklığın henüz zayıf olduğu yavru kediler bu hastalıktan etkilenirler. Bu virüs hayvanınıza bir kez bulaştığında sonsuza kadar orada yaşayacaktır. Siz kedinizi düzenli tedavi ettirdiğinizde virüsün uyuma evresi başlamakta ve virüs artık vücudunuza zarar veremez duruma gelecektir. Ama virüsün yeniden etkili hale gelmesinin kedinizin bağışıklığının düşmesi ile birlikte çok kolay olduğunu unutmamalısınız.
Siğil Hastalığı Kediden İnsana Bulaşır Mı?
Siğiller insanlarda da oluşmasına karşın virüs hayvanlar ile kediler arasında farklıdır. Bu sebeple kedinizde eğer virüs varsa size bulaşacağı hususunda korkmanıza gerek yoktur. Kedilerden insanlara bulaşmadığı gibi sizde veya bir başka insanda olan siğil de hayvanınıza geçemez. Ayrıca kediler örneğin köpeklere bu virüsü bulaştıramazlar. Yani sadece kediden kediye geçen bir virüstür.
Virüsün Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde oluşan siğillerde virüs sapa yapışabilmekte ya da epidermise oturabilmektedir. Virüsün büyüklüğü 4 milimetreden 1 santimetreye kadar ulaşabilmektedir. Renkleri ise koyu sarıyla kahverengi arasındadır. Hastalığın şiddetlendiği dönemlerde virüsler daha da büyüyebilir ve karnabahara benzetebileceğimiz bir görüntüye ulaşabilirler.
Hastalığın belirtileriyse şunlardır:
- İştahta azalma,
- Kedide uyuşukluk hali,
- Deride dökülmelerin yaşanması,
- Siğil oluşumu ve siğillerin yaraya dönüşmesi.
Siğillerde sağlıkta çok kötüleşme yaşanması genel olarak büyük kedilerde olmaz ancak yavru kediler virüsten çok fazla etkilenir. Hastalığın dökülme evresinde hayvanda çok fazla kene oluşmaktadır. Siğilin oluşmasına kaşıntı ve çok şiddetli bir iltihaplanma da eşlik etmektedir. Hastalığın bu kadar fazlalaşması tedavi sürecinin de uzamasına sebep olmaktadır. Virüsün hayvanın burnunda oluşmasıysa ağrılarının da olmasına sebep olmaktadır. Çünkü kedilerin burnu oldukça hassas bir bölgedir. Nefes problemleri de yaşatmaktadır.
Siğil Mi Var Yoksa Kene Mi?
Kedileriniz dışarı çıkıyorsa kenelere de maruz kalabilmektedir. Kedinizin keneden mi yoksa siğilden mi hasta olduğunu anlayabileceğiniz farklı belirtiler bulunur. Hayvanınıza kene yapıştığında keneler vücudunda büyümeye başlar ve farklı hastalıklara sebep olur. Yani iki hastalık da önemlidir. Keneyi siğilden ayıran özellik siğile göre daha hızlı büyümesidir. Ayrıca halihazırda bir siğil varsa ve siğilin etrafında pençe gibi izler varsa hayvanda kene de olduğu anlaşılmaktadır.
Tedavi Nasıl Yapılır?
Papillomun yani siğilin tedavi edilebilmesi için Maksidin, Gamavit, Vitafel gibi farklı vitamin ve ilaçlar kullanılmaktadır. Ayrıca hayvanınız siğili elleriyle kaşıdığı için yaralar da oluşur. Bunun için de veteriner tarafından çeşitli merhemler verilir. İlaç tedavileri hastalığın büyümesine ya da tedaviye geç başlanmasına bağlı olarak oldukça uzun sürebilmektedir. Hastalığın uzun sürmesi hayvanınızın nefes almasında da problem yaşamasına sebep olabilir.
Böyle durumlarda veterinerler cerrahi yöntemlere başvurabilmektedir. Cerrahi yöntemlerde hayvandaki siğil minik bir ameliyatta çıkarılır. Ameliyatın ardından da kalan virüsün tedavi edilmesi ve tekrar büyümesinin önüne geçilebilmesi amacıyla ilaç tedavilerine devam edilecektir.
İlaç Tedavisinin Yanında Evde Tedavi Yöntemleri
Kedinizde hastalığın belirtileri mevcutsa evde kendiniz de bazı tedavi yöntemlerine başvurabilirsiniz. Ancak bu hastalığın önemli olduğunu ve veterinere danışmanız gerektiğini de unutmamalısınız. Evde uygulayabileceğiniz tedavilerde iyottan yardım alabilirsiniz. Eğer siğiller küçükse iyot yardımıyla tedavi edebilirsiniz. Bir başka yöntem ise rowandır.
Bu tedavide olgunlaşmış olan meyveleri yulaf ezmesine benzer bir kıvama getirmelisiniz. Ardından hazırladığınız bu karışımı siğillerin üzerine doğrudan uygulayabilirsiniz. Siğillerin tedavisinde kırlangıç otuna da başvurabilirsiniz. Bu otun suyunu çıkarıp kedinizdeki siğillere sürebilirsiniz. Sarımsak da yardım alabileceğiniz bir diğer yöntemdir. Birkaç diş sarımsağı döverek ya da rondodan geçirerek siğillere sürün. Antibiyotik özelliği olan sarımsak kedi siğillerine yani virüse karşı da oldukça etkilidir.