Kedilerde Panleukopenia Hastalığı Nedir?
Evcil hayvan sahipleri, günümüzde son derece artış gören ağır bir problem olan kedilerde panleukopenia hastalığı nedir? Diye merak ediyorlar. Çok ciddi bir hastalık olarak bilinmesi sebebi ile hayvan sahiplerinin dikkat etmesi gereken konular bulunuyor. Kediler hastalığa yakalandıktan sonra birçok adımın uygulanması gerektiği gibi kedinin hastalığa yakalanmama konusunda da dikkatli olunması gerekiyor. İşte evcil hayvan sahipleri için gerekli olan en detaylı bilgiler.
Kedilerde Gençlik Hastalığı Nedir?
Kediler için yüksek derecede risk taşıyan hastalıklar arasında bulunan gençlik hastalığı (Panleukopenia), 5 aydan küçük olan yavru kedilerde ölüme yol açabiliyor. Doğada her zaman yaygın bir şekilde olan bu virüs, parvovirüs Tip2 ile aynı şekilde seyrediyor. Yaygın olması sebebi ile çoğu kedi bu hastalığa yakalanarak ölebiliyor.
Dayanıklı virüsler kategorisinde olduğu için bulaşıcılığı da yüksektir. Çeşitli temizlik ürünlerine bile dayanıklı olarak ortamda uzun süre kalabilirler. Virüs 10-25 derece arasında 1 veya 2 yıl canlı olabiliyor. Kedi sahipleri evlerine dışarıdan yabancı bir kedi aldıklarında yerleri mutlaka çamaşır suyu ile temizlemelidir. Çünkü virüs sodyum hypoklorid maddesine dayanıksızdır.
Panleukopenia Nasıl Bulaşır?
Gençlik hastalığı virüsü kediler arasında hemen bulaşan bir türdür. Hastalığı vücuduna alan kedilerin idrarı, kanı, dışkısı, burun sıvısı ve diğer sıvıları kediler için risktir. Çünkü herhangi bir kedi en ufak temasta enfekte olur. Elbette sokak kedisini seven kişiler eve geldiklerinde kendi kedilerine taşıyıcı rolünü üstlenebilir.
Ellerini yıkamadan kedilerini seven kişiler kedinin virüsü kapmasını sağlar. Eller yıkansa bile kıyafetlere bulaşan virüs aynı şekilde kedinin hasta olmasına nedendir. Bundan dolayı dışarıdan eve gelen kişiler mutlaka kıyafetlerini değiştirdikten sonra ellerini yıkamalıdır. Bunun dışında yavru kediler anne rahmi içerisindeyken virüsü alabilirler. Üstelik anne sütünü içen kedilere de bulaşma riski yüksektir.
Panleukopenia Hastalığının Belirtileri
Gençlik hastalığına yakalanan kedilerde birçok farklı türden semptomlar görülebiliyor. Görülen semptomlar şu şekilde sıralanabilir:
- Kusma,
- Yüksek derecede ateş,
- Depresyon,
- Kanlı ishal,
- Aşırı derecede sıvı kaybı,
- Halsizlik,
Kedi sahipleri kedilerinde bu tür semptomları gördüklerinde yapmaları gereken en kısa süre içerisinde veterinere gitmeleridir. Çünkü bu hastalık kedi için çok ağırdır. Buna bağlı olarak yavru kedilerde ? oranda ölüme sebep olabiliyor. Kedinin bağışıklığının güçlü tutulmasıyla birlikte vücut sıvısının dengelenmesi iyileşme konusunda en önemli faktörlerdir.
Gençlik hastası olan kedi birkaç gün hayatta kalsa bile bağışıklık sistemi bastırılacağından dolayı işlev kaybedilecektir. Çünkü bu virüs vücutta yer alan kan hücrelerini bitirerek sekonder enfeksiyonlara zemin hazırlar. Gebe kediler ise yüksek ihtimal ile yavrularını ölü bir şekilde doğuracaktır. Doğursa bile yavrular travma altında olduğundan dolayı hayata tutunamayabilirler.
Kedilerde Gençlik Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Panleukopenia teşhisinde belirtiler görüldüğü takdirde veterinere gidilerek kedinin sağlığı ve son zamanlardaki faaliyetleri anlatılmalıdır. Farklı kediler ile birlikte vakit geçirip geçirmediği ve başka bir kedi sevildikten sonra evdeki kedinin sevilip sevilmediği belirtilmelidir. Veteriner dinlediği öyküden sonra gerekli olan adımları detaylı şekilde atacaktır.
Çünkü gençlik hastalığı belirtileri birçok farklı hastalık belirtileri ile aynı şekilde görülebiliyor. Bu nedenle kişiler mutlaka veterinere oldukça detaylı bir şekilde bilgileri aktarmalıdır. Böylece tedavi süreci daha hızlı şekilde başlanacaktır. Dinlenilen öyküden sonra veteriner fiziki muayene gerçekleşir.
Muayeneden sonra tam kan sayımı, idrar tahlili ve biyokimya profili işlemlerini yapmaya başlar. Laboratuvar testlerinin sonucuna göre kırmızı ve beyaz kan hücre kayıplarının boyutu anlaşılarak teşhis tamamlanır. Boyutta azalma görülmesi ile birlikte gençlik hastalığının varlığı bilinir.
Panleukopenia Kaç Gün Sürer?
Gençlik hastalığında semptomlar ortaya çıktıktan 2 gün sonra kedinin gidişatı belli olur. 2-5 aylık kedilerde ? gibi ciddi oranlarda ölümler meydana gelir. Ancak vücut direnci güçlü olan kediler 1 hafta içerisinde semptomları yenerek normal yaşamına devam edebilir. Elbette iyileşme sürecine kadar hastalık ağır geçecektir. Bu dönemde zayıflayan ve çelimsiz kalan kedi için iyi beslenme listesi gerekir.
Panleukopenia Nasıl Tedavi Edilir?
Kedilerde gençlik hastalığında 0 tam bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Tedavi genel olarak kedinin bağışıklık sistemi güçlendirilerek yapılır. Bağışıklık sistemi güçlü tutulurken bir yandan vücudun kaybettiği sıvının geri kazanılması açısından serum verilir. Sıvı kaybının dehidrasyona neden olmaması için serum çok önemli rol oynar.
Veteriner kedi için antibiyotik yapabilir. Fakat antibiyotiğin yapılma sebebi virüsü öldürmek için değildir. Amacı sekonder bakterilerin vücutta çoğalmamasıdır. Çok ağır durumlarda ise kediye kan nakli yapılabilir. Kusan kedilere ise aşı yapılarak semptom durdurulur. Ancak 5 aylık ve altında olan kediler bu hastalığı çok şiddetli yaşayacağı için yoğun tedavilerde bile iyileşemeyebiliyor.
Panleukopenia İnsana Bulaşır Mı?
Kedilerde gençlik hastalığı yalnızca kediden kediye direkt olarak geçen ağır bir hastalıktır. Kediden insana geçen bir hastalık değildir. Ancak insana geçmese bile taşıyıcı olunabilir. Bu nedenle temizliğin gereken düzeyde olması çok önemli rol oynar. Dışarıdan gelen kedi sahipleri temizliğe dikkat ettiklerinde bulaştırma riskini oldukça düşürür.
Kedilerde Gençlik Hastalığı Aşısı
Kedi sahipleri mutlaka kedileri için panleukopenia aşısını yaptırmalıdır. Aşı yapılan kedi hastalığa karşı dirençli olacağından dolayı ölüm riski azalacaktır. Özellikle 5 ayın altında olan kedilerde aşının yapılması çok önemlidir. Kişiler veterinere giderek kedileri için aşıyı kolaylıkla yaptırabilirler.
Kedilerde Gençlik Hastalığı Evde Tedavi
Panleukopenia hastalığına yakalanan kediyi evde tedavi etmek isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken konular yer alıyor. Bu konular içerisinde en önemlisi kedinin dokunduğu eşyaların her zaman temizlenmesidir. Mama kabı, su kabı ve uyuduğu örtü dahil her gün temizlenmelidir.
Dışarıya çıkan kişiler virüsü evden alıp başka kedilere bulaştırmamaları için mutlaka ellerini yıkamalıdır. İyileşme süreci ağır şekilde gerçekleşeceği için kedi sahipleri kedilerini her zaman yalnız bırakmamalıdır. Onunla zaman geçirerek moral vermeli ve iştahı olmayan kediyi mutlaka şırınga beslemelidir.