Kedi SağlığıKediKedi BakımıKedi Eğitimi

Kedilerde Mide Rahatsızlıkları

Evcil Marketim

Kediler; insanlar kadar karmaşık olan bir varoluşa sahip olan, çevreden kaynaklanan sebeplerle hasta olabilen veya kendilerine bakmadıkları zaman mide rahatsızlıkları çeken canlılardır. Dişi kedilerde özellikle gebelik döneminde, erkek kedilerdeyse genelde avlanma ve beslenmeye bağlı olarak midede problemler oluşacaktır. Bazı mide rahatsızlıklarının kedi ölümlerine veya anne kedinin yavrularını karnındayken kaybetmesine neden olabildiği için; kedilerde mide rahatsızlıkları nedir? kaynağında neler yer alır? mide rahatsızlığı çeken kedi hangi belirtileri verir?

Kedilerde Mide Rahatsızlıklarının Sebepleri Nelerdir?

Kediler tek yönlü canlılar olmadıkları ve hayatlarında birden fazla alan olduğu için mide rahatsızlıklarında sebep olarak birden fazla etken durum vardır.

Midenin rahatsız olmasına sebep olan bu durumlarsa şöyledir:

  • Kedilerin gebelik süreçlerine girmeleriyle birlikte tüm vücutları hassas olur. Bu hassasiyet sürecinde tiksinme olabilecek besinler alınırsa mide ekşimesi ve mide bulantılarının artması beklenebilir.
  • Kedilerin sindirim sistemleri insanlar kadar güçlü değildir. Doğal olarak insanın beslendiği her içerik kedilere verilmemelidir. Katı olarak oldukça pişmiş ve insanın yiyebileceği bir forma getirilmiş olan, baharatlı besinlerin kedilere yedirilmesi durumunda midede yanma ve hazımsızlık oluşur.
  • Bir sıcak havada bir soğukta durulması, esmekte olan rüzgara maruz kalınması doğrudan kedilerin midelerini üşütecektir. Böylece bulantı ve kusma isteği, iştahsızlık da mide rahatsızlıklarıyla beraber gelir.
  • Kedilerle insanlar farklı besinlerden zehirlenebilir ve bu durum ciddi mide ile iç organ rahatsızlıklarına neden olur. Tarihi geçmiş yaş ve kuru mamaların kedilere yedirilmesi, bozulan yiyeceklerin verilmesi gibi durumlar hem kedinin can güvenliğini yok saymak olacaktır hem de midelerine zarar verecektir şeklindedir.

Kedilerde Mide Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde mide merkezli rahatsızlıklar oluştuğunda belirtiler hemen verilmeye başlanır. Çünkü mide, dört ayak üzerinde varlığını sürdüren kediler için en ortada ve merkezde yer alır. Doğal olarak da mide içerisinde bir hasar olması veya burada acı duyulması halinde kedinin tüm vücudu kaçınılmaz olarak etkilenir. İlk belirti, iştahın tamamen ortadan kalkması veya bariz şekilde azalmasıdır. Çünkü mide rahatsız olunca kedi vücudu kendisini bir süre besin almaya kapatır ve iştah kalmayacaktır.

İştahsızlık halinde mama veya diğer besinlerin yedirilmeye çalışılması halinde kusma ve aksırma sonuçları alınabileceği için denenmesi pek önerilmez. Diğer belirtiyse kanlı olarak yapılmış idrardır. Mide ev bağırsaklarda olan ciddi hasarları en keskin haliyle dışa vuran kanlı idrar, kedilerin durumunun gerçekten ağır olduğunu gösterir. Ayrıca bağırsakta kurtların oluşması ve kedilerin ishal olması da mideden kaynaklı olabilecektir.

Kedilerde Mide Rahatsızlıkları Halinde Ne Yapılmalıdır?

Kedilerde mideye bağlı olarak rahatsızlık hallerinin ortaya çıkması durumunda, önce sürecin iyi takip edilmesi gerektiği anlaşılmalıdır. Kedinin tüm gün boyunca; ne kadar süre uyuduğu, hangi besinlerden ne kadar yediği, kaç kere idrara gittiği ve bu idrarın nasıl olduğu, halsizlik durumunun ne olduğu gözlemlenir. Kanlı ishal veya kedi ateşinin artması halinde hemen veterinere gidilmesi gerekirken, diğer rahatsızlıklarda gitmek yerine aranarak bilgi alınabilir.

Ayrıca kedilerin kuru mamayla ve az miktarlarda olmasına karşın sağlık açısından değerleri yüksek olan mamalarla beslenmesi sağlanmalıdır. Çok rahatsız olunması ve kedinin baygın olduğunun fark edilmesi gibi durumlardaysa veterinerlerin acil servislerine gidilerek hem bakım hem de tedavi hizmeti alınabilir.

Kedilerde Mide Rahatsızlıkları Halinde Nereye Gidilmelidir?

Kedilerin midelerindeki rahatsızlıklar için gidilecek tek yerler veteriner klinikleridir. Çünkü insan iç yapısıyla hayvan iç yapısı tamamen birbirinden farklıdır. Bu sebeple hayvan hastalıklarını doktorların, insan hastalıklarını da veterinerlerin tedavi etmesi söz konusu olamaz. Kediler için de mide merkezli olan, çok sayıda belirtiyle kendisini gösteren rahatsızlıklar halinde başvurulması gereken ilk kişiler veterinerler olmalıdır.

Bu kişiler tarafından kedinin; fiziksel olarak, midesi incelenerek ve olması gerektiği şekilde muayene edilmesi sağlanır. Daha sonra mama formuna getirilmiş ve özel şekilde kedilere has tasarlanmış ilaçların verilerek gözlem altında tutulmalarına devam edilir. Kedilerin iyi olması veya mide rahatsızlıklarının geçici olması halindeyse sahibiyle birlikte evlerine gönderilir.

Kedilerde Mide Rahatsızlıkları Ne Sıklıkta Görülür?

Dişi kedilerde mide hastalıklarının ve problemlerinin görülme sıklığıyla erkek kedilerin durumu aynı değildir. Çünkü dişi kedilerin gebelik sürecinin ilk üç ayı başta olmak üzere; doğuma üç ay kala ki son dönemlerde, doğumdan hemen sonra, emzirme devam ederken, beslenme bozukluklarında ve her türlü hastalıkta mide rahatsızlığı görülür. Yani bu sıklık yılda en azından birkaç kez şeklindedir.

Erkek kedilerdeyse durum daha farklıdır. Çünkü ne gebelik süreci olan ne de emzirme eyleminde bulunan erkek kediler, yalnızca olumsuz seyreden hava şartlarından ve yanlış beslenmelerden dolayı mide bazlı rahatsızlıklara maruz kalır. Bu sıklık da kış mevsiminin yılda bir kez olması ve en olumsuz hava şartlarına bu dönemlerde maruz kalınmasından dolayı yılda bir şeklinde ortalama değerde söylenebilir.

Kedilerde Mide Rahatsızlıkları Ne Kadar Sürede Önlenir?

Kedilerde gözlemlenme ihtimali bulunan mide rahatsızlıkları, bazen ilaç etkili mamalar sayesinde hemen geçirilen bazen de günlerce ve hatta aylarca uzayabilen sorunlardandır. İlk olarak hamileliğe bağlı ve bu süreçten dolayı kazanılan hassasiyet sonrasında dişi kedilerde mide rahatsızlığı varsa, doğumdan sonraki bir aya kadar bu rahatsızlık hislerinin devam edeceği beklenir. Ayrıca doğal olan ve hemen hemen her dişi kedide görülen durum da benzer şekildedir.

Erkek kedilerdeyse üşütme etkisinin geçirilmesi, bakım kontrollerinin yeniden ele alınmasıyla birlikte iki ile üç gün içerisinde rahatsızlıklarının etkisinin kaybolacağı anlaşılacaktır. Eğer kurt oluşumuna neden olan mide problemi varsa; veteriner tarafından yapılan yoğun bir bakım, bağırsakların temizlenmesi ve onarılması aşamalarından sonra, ortalama iki hafta içinde rahatsızlık etkileri kaybolacaktır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu