Sürüngenler

Kaplumbağalarda Soğuk Algınlığı ve Akciğer Enfeksiyonları

Evcil Marketim

Kendilerine ait olan yaşam alanlarında huzur içerisinde yaşayan su kaplumbağaları, iyi bakıldığı zaman sık sık hastalanmazlar. Fakat iyi bakım koşullarına rağmen, her canlıda olduğu gibi suda yaşayan kaplumbağalarda da zaman zaman farklı hastalıklar gözlemlenebilir. Bu hastalıkların başında da kaplumbağalarda soğuk algınlığı ve akciğer enfeksiyonları gelir. Bu rahatsızlıklar; erken teşhis ve doğru tedavi yöntemi izlendiğinde, oldukça basit seyreder ve zaman içerisinde yok olur.

Soğuk Algınlığı Ve Akciğer Enfeksiyonuna Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Soğuk Algınlığı Ve Akciğer Enfeksiyonuna Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Su kaplumbağaları, diğer canlı türleri gibi yaşam alanlarının şartlarına karşı oldukça duyarlıdırlar. Bu sebeple, su kaplumbağalarının yaşadığı alanda mutlaka rahat olabilmeleri gerekir. Bakımı zor olmasa da bazı ince noktaların bakıcılar tarafından bilinmesi gerekir.

Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Suda yaşayan kaplumbağalarda soğuk algınlığı görülmesinin ilk nedeni suyun sıcaklık derecesidir. Bu cins kaplumbağalarda dikkat edilmesi gereken ilk noktadır. Suyun sıcaklık derecesi ortalama olarak 28 derece olmalıdır. Aksi halde, kış aylarında soğuk algınlığı ve enfeksiyon gibi durumlar yaşanabilir.
  • Kaplumbağaların, yaşam alanında rahat hareket edebiliyor olması gerekir. Rahatça gezebileceği bir su alanı ve dilediğinde üzerine çıkabileceği kuru bir alan, bu canlıların fiziksel ve ruhsal sağlığı için önemlidir.
  • Su kaplumbağalarının sahip olduğu kabuklar, UV ışınlarına ihtiyaç duyar. Yeterli UV ışınını alamayan kaplumbağaların kabuklarında; yumuşama görülebilir. Bu durum bazen kemik gelişimine de etki edebilir. Bu gibi durumlarda, kaplumbağaların kabuklarına dışarıdan sürülen solüsyonlar genelde işe yaramaz. Böyle bir durumla karşılaşmamak için, su kaplumbağalarının UV ışınlarından yeterince yararlandığından emin olmalısınız.

Genel olarak su kaplumbağalarının yaşadığı sağlık sorunları, yaşadıkları ortam ile doğru orantılıdır. Bu sebeple hastalıklara karşı önlem alabilmek için ilk olarak doğru yaşam koşullarının sağlanması gerekir.

Kaplumbağalarda Akciğer Enfeksiyonu Nedenleri

Kaplumbağalarda yaşanan akciğer enfeksiyonu, kötü yaşam koşulları sebebiyetiyle oluşan bir hastalıktır. Örneğin; su sıcaklığının 28 derece altında olması bu duruma sebebiyet verir. Bu durumu önlemenin tek yolu ısıtıcı kullanmaktır. Akvaryum gibi alanların ısısını sabitlemek için ise, su ısıtıcı lambalarının kullanılması gerekir. Bu lambalara ise hayvan malzemeleri satan yerlerden ulaşmak mümkün olur. Ayrıca vitamin takviyesi almayan ve yeterince güneş ışığı alamayan kaplumbağalarda da bağışıklık sistemi zayıflar. Bu durumda da vücut hastalıklara karşı dirençsiz bir hale gelir. Kısacası su sıcaklığını ayarlamak ve güneş ışığı alımını sağlamak, hastalığa yakalanmamak için önemli tedbirlerdir.

Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Bazı durumlarda kaplumbağalarda soğuk algınlığı görülebilir. Bu durum erken teşhis edilerek tedavi edilmezse, akciğer enfeksiyonuna dönüşebilir.

Pek çok belirtisi olabilen bu rahatsızlık, başlıca şu belirtilerden yola çıkılarak anlaşılabilir;

  • Su kaplumbağaları kuru alanda daha fazla durmak isteyebilir.
  • Kaplumbağalar yemek yemeye karşı duyarsızlaşabilir ve iştah kaybı yaşayabilir.
  • Nefes alırken hırıltı ya da hapşırma gözlemlenebilir.
  • Suda yüzen kaplumbağada denge kaybı, yan yatma ve eğik yüzme gibi problemler olabilir.
  • Alt çene hareketlerinde gıcırdamaya benzeyen sesler duyulabilir.
  • Nefes alma esnasında zorluk yaşanabilir.

Bu belirtiler her zaman enfeksiyon sebepli olmasa da, diğer önemli rahatsızlıklarında habercisi olabilir. Bunlar gözlemleniyorsa en yakın zamanda bir veteriner hekime başvurmak yararlı olabilir.

Akciğer Enfeksiyonu Tedavisi

Akciğer Enfeksiyonu Tedavisi

Su kaplumbağalarında görülen akciğer enfeksiyonunun tedavisi, antibiyotik ilaçlar ile gerçekleştirilir. Antibiyotik ilaçlar ise veteriner hekim tavsiyesi üzerine kullanılmalıdır. Fazla dozda alınan ilaçlar, her canlıda olduğu gibi su kaplumbağalarında da farklı problemlere yol açabilir. Akciğer enfeksiyonu tanısı koyulduğu zaman; ilk olarak kaplumbağanın suyunun temizlemesi gerekir. Kaplumbağanın yaşamını sürdürdüğü suyun her zaman temiz olması gerekse de bu durumda daha da önemlidir. Ayrıca suyun sıcaklığı da ideal derecede olmalıdır. Eğer birden fazla kaplumbağa tek bir alanda yaşıyorsa, hastalık tedavi edilinceye kadar ayrılmaları gerekir. Akciğer enfeksiyonu gibi hastalıklar, aynı ortamı paylaşan diğer sağlıklı kaplumbağalara da bulaşarak, onları hasta edebilir. Su kaplumbağasına bakan kişilerin, belirtiler ortaya çıktıktan sonra, en kısa zamanda bir veteriner hekimle iletişime geçmesi önemlidir.

Su Kaplumbağalarında Soğuk Algınlığı

Kaplumbağalarda soğuk algınlığı hastalığı, genellikle su ve ortam sıcaklığına bağlı olarak gözlemlenir. Ani sıcaklık değişimleri suda yaşayan kaplumbağalarda soğuk algınlıklarına sebep olabilir. Akvaryumlarda su ve hava arasında en fazla 5°C sıcaklık farkı olmalıdır. Aksi durumda içerisinde yaşayan canlılar bu durumdan kötü etkilenir.

Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir?

Su kaplumbağalarında, genellikle kış aylarında ortaya çıkan soğuk algınlığının birçok belirtisi vardır.

Bunlar şu şekildedir;

  • Nefes darlığı olması,
  • Sık sık hapşırma ve tıksırma,
  • Göz, burun veya ağız çevresinde görülen yoğun salgılar.

Bu belirtiler genellikle soğuk algınlığını işaret eder. Böyle durumlarda su ve hava sıcaklıkları, uygun koşula getirilmelidir. Ayrıca vakit kaybetmeden, kaplumbağanın veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gerekir.

Su Kaplumbağasında Soğuk Algınlığı Tedavisi

Su kaplumbağasında görülebilen soğuk algınlığı, genellikle ilaç kullanımı ile tedavi edilir. Bazen ciddi boyutlarda olmayan soğuk algınlıklarının ise, uygun koşullar sağlanarak zaman içerisinde kendiliğinden geçmesi beklenir.

Su Kaplumbağalarında Grip

Su Kaplumbağalarında Grip

İnsanların sık sık yakalandığı bir rahatsızlık olan grip, bazen su kaplumbağalarında görülebilir. Birçok faktör karşısında ortaya çıkabilen bu rahatsızlık, genellikle yavrularda görülür. Yavru su kaplumbağalarında; nefes almada zorluk, halsizlik, hapşırma, iştahsızlık, su üzerinde kalmakta zorluk veya durgunluk gibi semptomlar varsa; kaplumbağa hava akımına maruz kalmış demektir. Bu hastalığın tedavisinde antibiyotik kullanılır.

Ancak antibiyotik kullanımının yanında, B vitamini takviyeleri de kullanılmalıdır. Bu takviyeler, kaplumbağanın iştahını kazanması için önemlidir. Ayrıca daha hızlı bir iyileşme süreci için, kaplumbağa ve sürüngen vitaminleri de kullanılabilir. Bu takviyeler, yemlere veya suya eklenir. En doğru tedavi için ise veteriner hekimden yardım almak gerekir. Belirtiler her ne olursa olsun, normalden farklı bir durum söz konusuysa, uzman veteriner muayenesi daha sağlıklı olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu