Gurami balıkları, akvaryum balıklarının arasından en sık tercih edilenleridir. Gerek görünümü gerek dayanıklılığı nedeniyle uzun bir ömürleri bulunur. Diğer balıklara nazaran boyutlarının ufak, üremelerinin kolay ve dayanıklı balıklar olmasından dolayı akvaryum balıkları içerisinde en çok tercih edilen balık türüdür.
Gourami balıklarının erkek olanları dişilerine göre daha gösterişli bir yapıdadır. Dişi balıkların renkleri gümüş olup sırtlarında oval bir yüzgeçleri bulunur. Erkek olan bu balıkların ise genel olarak renkleri mavi ve kırmızı olup sırt yüzgeçleri uzun görünümdedir.
Labirent türü balık grubunda olan bu balıklar sudaki oksijen miktarı azaldığı zaman labirent adı verilen ek solunum organlarını kullanırlar. Cennet, cüce ve Beta balık türlerinde bu tip solunum sistemleri daha sık görülür.
Bu balıkların bakımlarının kolay olmasının yanı sıra beslenmeleri de düzenli bir şekilde yapıldığında oldukça basittir. Hepçil balıklar grubuna giren Gourami balıkları canlı, taze ve palet yemlerin yanı sıra pul yemlerle beslenebilir. Günde bir ya da maksimum 2 defa beslenmeleri yeterli olur.
Gurami Türleri
Gourami yani labirent balıklar kendi içlerinde farklı türlere sahiptir. En çok bilinen ve sık rastlanılan Cüce Guram türü olsa da diğer türleri;
- İnci
- Üç Noktalı
- Cennet
- Bal gibi türlerdir.
Guramı balıklarının türlerinde bakımları oldukça kolaydır. Sevilen bir balık türü olmasının yanı sıra akvaryumda beslenmesi kolay olmasından yeni başlayanlar için idealdir.
Barışçıl karma akvaryumlarda rahat bir şekilde yaşarlar. Barışçıl ve uyumlu türler olmasına rağmen agresif balıklarla bir arada olurlarsa çekingen bir tavır sergileyebilirler. Daha büyük balıklar ve agresif balıklarla bir arada olmaları bu nedenle aynı akvaryumda bulundurulmamalıdır. Guram balıklarında sırt yüzgeçlerine bakılarak cinsiyet tahmini yapılabilir.
Cüce Gurami
Cüce Guramı balıkları en popüler Guramı balığı türüdür. Mavi ve turuncu çizgileri büyüleyici güzelliğe sahip olup dayanıklılığı, kolay üremesi ve küçük boyuyla en çok tercih edilen balıklardandır. Karma akvaryumlarda barışçıl bir şekilde yaşayabilirler.
Dişi olanlar erkeklere göre daha küçük boydadır. Labirentli balıklardan olan Cüce Guramler diğer balıklardan ayrılmasının en önemli nedeni su üzerine çıkarak atmosferden nefes alırlar.
Erkek Cüce gouramiler diğer guramı ve benzer balıklara karşı daha saldırgan tavır sergilerler. Dişinin olmadığı ortamlarda oldukça sakin ve barışçıl tavır sergilerken dişinin akvaryuma girmesiyle göğsü mor renk alarak sırt yüzgeçleri kızarır ve bölgeci tavırlar ortaya koyar.
Cüce guramıler kontrollü bir yetiştirme yapılarak üreme sağlanıp farklı varyantasyonları ortaya çıkmıştır. Cüce guramılerin en popüler varyantasyonları Power Blue, Neon Blue, Rainbow ve Flame Guramidir.
Dayanıklı bir tür olan Cüce Guramıler çok sık hastalanmazlar. Su ve yem kalitesine bakıldığında kabızlığa ve bakteriyel enfeksiyonlara yakalanabilme durumları oluşabilir. Hastalanmamaları için mutlaka akvaryum içinde yer alan dekorların iyi temizlenmesi ve mutlaka her yeni akvaryum canlısı için bir hafta karantina oluşturulması önem taşır.
Gurami Akvaryumu Nasıl Olmalı?
Guramı balıklarının besleneceği akvaryumlar en az 40 litre su kapasiteli olmalıdır. İçerisinde bolca bitki bulundurulması önemli olup evde sakin bir alana akvaryumun yerleştirilmesi gerekir. Gürültü ve ışık durumuna dikkat edilmesi bu balıklar için önem taşır.
Büyük ve bol bitkili olan akvaryumlar bu balıklar için en uygunudur. Bol bitki olmasının nedeni ise bu sevimli canlıların sağlıklı bir şekilde yaşayabilmeleri, saklama alanı yaratılması ve üreyebilmeleri açısından önem taşır.
İlginizi Çekebilir: Frontoza – Frontoza Burundi kolonisi nasıl kurulur (patigen.com)
Akvaryum içerisindeki sıcaklığın 22-28 derece arasında olması önem taşır. Oda sıcaklığına yakın bir su bulundurulması gerekir. Su sıcaklığı ise balıkların labirent organlarının zarar görmemesi açısından önem taşır.