Sürüngenler

Bukalemun Özellikleri ve Bakımı

Evcil Marketim

Kendilerini kamufle etmeleri ile tanınan bukalemunlar, hayvanlar dünyasında sürüngenler kategorisinde yer alırlar. Bukalemunların 180 çeşidinin bulunduğu bilinir. Tehlike anında veya herhangi bir durum söz konusu olduğunda renklerini değiştirmeleri ile ünlenen bu hayvanlar, son derece ilgi çekicidirler. Chamaeleonidae, Bukalemunların Latince adıdır. Bukalemun türü, genellikle evde beslenebilecek canlılar arasında değillerdir.

Çünkü bu hayvanlar, kolay hasta olabilme özelliğine sahiptirler. Kamuflaj özelliği sayesinde bukalemunlar birbirleri ile kolaylıkla iletişim kurabilirler. Genel olarak siyah ve koyu kahverengi tonlarında olan bukalemunlar, çok mutlu olduklarında farklı renklere dönüşürler. Çeşitli böcek türleri ile beslenen bukalemunlar, avlarını yakalayabilmek için dillerini kullanmaktadırlar.

Çok uzun bir dil yapısına sahip olduklarından avları uzakta olsa bile hızlıca onları yakalayabilirler. Ağaçta gezerken tutunmalarına destek sağlayan kuyrukları bulunmaktadır. Genellikle sıcak ülkelerde yaşamayı severler. Bukalemunların her iki gözü de birbirinden bağımsız bir şekilde hareket etmektedir. Yani bir gözü farklı bir alana bakarken diğer bir gözü ise farklı bir alana bakabilir.

Bu özellik sayesinde hem kolaylıkla avlanabilirler hem de yırtıcı hayvanlardan korunabilirler. Girdikleri her ortamda kendilerini kamufle etmeyi seven bu canlılar, farklı renkleri ile oldukça cezbedici bir görüntü meydana getirirler. Her canlının olduğu gibi bukalemunlarında kendilerine has birçok özelliği bulunmaktadır. Bukalemun özellikleri ve bakımı hakkında merak ettiklerinizi buradan öğrenebilirsiniz.

Bukalemunların Fiziksel Özellikleri

Bukalemunların Fiziksel Özellikleri

Dünyada birçok çeşidi bulunan bukalemunlar, hemen hemen aynı fiziksel özelliklere sahiptirler.

Genel olarak bukalemunların fiziksel özellikleri şunlardır:

  • Vücut rengini değiştirebilme kabiliyetleri vardır. Bu nedenle renkleri sabit değildir.
  • Uzunlukları genel olarak 30 cm. Maksimum 68 cm olana kadar büyüyebilirler.
  • Uzun bacaklara sahiptir.
  • Pençe şeklinde parmakları vardır.
  • Uzun ve spiral şekline sahip kuyrukları vardır.
  • Gözleri göz kapakları ile kaplanmıştır.
  • Boylarının yaklaşık 1.5 katı uzunluğuna sahip dilleri vardır.
  • Dilleri oldukça hızlı hareket etmektedir.
  • Erkek bukalemunlarda alınanlarına uzanan boynuzlar bulunur.
  • Dişilerde ufak boynuz bulunur.
  • Küçük dişlere sahiptirler.
  • Dilleri yapışkan bir yapıdadır. Bu da avlarının dillerine yapışmalarını sağlar.

Hayvanlar aleminin en ilginç varlıkları olmayı başaran bukalemunlar, genellikle kertenkelelerden sayılır. Ancak bukalemunları, kertenkelelerden ayıran birçok özellik bulunmaktadır. Son derece yavaş bir şekilde hareket eden bukalemunlar, ülkemizde çok fazla bulunmamaktadır. Sadece Akdeniz ve Ege bölgelerimizin kıyı kesimlerinde bukalemunlara rastlanmaktadır.

Ülkemizde görülen bukalemun çeşidi ise Bayağı türüdür. Yavaş hareket etmeleri, avlanmalarına engel değildir. Çünkü hız konusunda oldukça becerikli dil yapılarına sahip olmaları, avlanmalarını kolay hale getirmiştir. İnsana zarar veren bir canlı olarak bilinmezler.

Ancak bazı bukalemun türlerinin saldırgan olduğu bilinmektedir. Bu durum pek yaygın olarak karşılaşılan bir şey değildir. Dünyada birçok türde bukalemun bulunması, fiziksel özellik çeşitliliğini ortaya çıkarmıştır. Ancak genel olarak tüm bukalemunlarda görülen fiziksel özellikler yukarıda sayılmıştır.

Bukalemunların Karakteristik Özellikleri

 

Bukalemunların Karakteristik Özellikleri

Sıcak bölgelerde ve genellikle ağaçlarda yaşamayı seven bukalemunlar, kayalıklarda ya da yer altında yaşamaktadırlar. Avlanmak istedikleri zamanlarda genellikle ağaçlarda asılı bir vaziyette beklerler. Tek seferde 20 adet yumurtlayan dişi bukalemunlar, yumurtalarını toprak altına gömerler. Bu canlıyı özel kılan en önemli davranışları ise çeşitli durumlarda renk değiştirmeleridir.

Bu renk değiştirme özellikleri sağlık durumlarına, çiftleşme dönemlerine, cinsiyetlerine, yaşlarına, çevre sıcaklığına, mevsimlere, deri değiştirme dönemlerine göre farklılık göstermektedir. Yaşamlarını böcek yiyerek devam ettiren bukalemunlar, oldukça ilginç dil yapıları ile de dikkatleri üzerlerine çekerler.

Bukalemunlar, doğuştan renk değiştirme potansiyeline sahiptirler. Ancak bu özelliklerini 5 aylık olmaya başladıkları andan itibaren kullanabilmektedirler. Farklı şartlar altına girdiklerinde renk değiştirme ihtiyacı duysalar da mutlu olduklarında da renk değiştirmeleri söz konusudur.

Bukalemunlar doğa hayvanı oldukları için ev yaşamında bakımları son derece zor ve zahmetlidir. Uygun iklim koşullarının olmadığı alanlarda kısa süre içerisinde hastalanabilirler. Hareket kabiliyetleri pek fazla yoktur. Bulundukları yerden ayrılmak için son derece ağır yürümektedirler. Bu özellik tüm bukalemun türlerinde aynıdır.

Sürüngenler arasında kuvvetli bir avcı olarak nitelendirilmelerinin sebebi ise, dilleri ile muhteşem bir av yakalama performansı sergilediklerinden dolayıdır. Erkek bukalemunlar, kendi bölgelerini savunmak için diğer erkeklerle kavga etmektedirler. Kavgayı kaybeden taraf, o alanı ve ailesini terk etmek zorunda kalır. Erkeklerin boynuzları bulunduğu için birbirlerini ciddi derecede yaralayabilirler.

Bukalemun Bakımı

Bukalemunlar evcil bir tür değildir. Ancak evlerde de bakımı yapılabilen bir sürüngendir. Bukalemun bakımı, büyük bir zahmet ve uğraş gerektirir. Geniş ve büyük kafeslerde yaşamaları gerekir. Ayrıca kafes içerisinde bol bol yaprak bulunması gerekir. Havalandırmaya son derece önem vermeniz gerekir. Kafes, ne kadar büyük olursa o kadar yaşam alanı genişler. Bukalemunlar tırmanmayı seven varlıklar oldukları için kafeslerinde tırmanmalarını sağlayacak yaprakları dizayn etmelisiniz.

Bazı cins bukalemunlar sıcaklığı çok severken bazıları da serin ortamları daha fazla severler. Bukalemunun cinsine göre bunu ayarlamanız gerekir. Bukalemunlar, gerekli olan su ihtiyaçlarını yapraklarda bulunan damlacıklardan karşılamaktadırlar. Bu nedenle damla sistemini kullanarak kafesin nemlenmesini sağlamanız gerekir. Bukalemunlar, birikmiş suları içmezler. Bu bakımdan kafeslere tabak içerisinde su koymayınız.

Bukalemun Bakımında Beslenme

Evde bakımını sağladığınız bukalemunların yemeklerini de sizin temin etmeniz gerekir. Bukalemunların hepsi de böcek yemeyi oldukça fazla severler. Yemek kurtları, hamam böceği, cırcır böceği, balmumu kurdu ve solucan vererek onları besleyebilirsiniz. Bukalemunlarınıza ıspanak, lahana ve marul gibi yiyecekleri vermekten kaçınmalısınız.

Bukalemunun türüne göre yemek tercihi yapabilirsiniz. Bazı bukalemun türleri, bitkilerle de beslenebilmektedir. Bukalemun bakımı, genellikle çok fazla tercih edilmez. Hem zahmeti hem de maliyeti açısından insanlar, bu hayvanı beslemeyi istemezler. Bukalemunlar, geniş ve yeşil alanlarda yaşamayı sevdiklerinden dolayı evde bakımları zor olur. Hatta kafeslerinde mutlu olmazlarsa hastalanabilirler.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu