Dünya üzerinde yaşayan bütün canlılar gibi balıklarında hastalanmaları son derece normal bir olaydır. Hastalandıkları zaman dertlerini anlatamayacakları için balıklarınızı tanımalı ve onları gözlemlemelisiniz. Balıklarınızı düzenli olarak inceleyip takip ettiğinizde eğer bir hastalık durumu sezerseniz en azından hastalıklara karşı bir önlem alabilirsiniz. Akvaryum balıklarının hastalıkları birçok farklı nedenden ötürü olabilir. İnsan sağlığına zarar veren bakteriler, mantarlar, virüsler balıklarında hastalanmasına sebep olur.
Akvaryum Balıklarında Oluşan Hastalıklar
Balıkların hastalanmasında hem içsel yönden hem de dışsal önden hastalık etmenleri sebep olur. Balıklar hassas ve çabuk hastalanabilen hayvanlardır. Bu yüzden hastalıklara yakalanma oranları da bir hayli fazladır.
Akvaryum balıklarının hastalıkları:
- Dış ve iç parazit etmeni
- Mantarlar
- Virüsler
- Bakteriler
- Beyaz benek hastalığı
- Çarpma ve ya balıklar arası kavgaya bağlı olarak gelişen yaralanmalar
- Silikon zehirlenmesi
- Nitrat zehirlenmesi
- Amonyum zehirlenmesi
- Hava kesesinde oluşan yırtılma ve ya patlama
Bunun gibi birçok etken balıkların hastalanmasında rol sahibidir. Balıklar oluşan hastalıklara göre belirti verirler. Sorunu belirtilere göre kavramanız ve bu yönde önlem almanız yararlı olacaktır.
Akvaryum Balıklarında Oluşan Hastalık Bulguları
Akvaryum balıkları hastalık belirtilerini belli bir şekilde gösterirler. Bunu fark edemezseniz balıklar bir kaç saat içerisinde ölmüş olurlar. Bu nedenle balıklarınızın bakımlarını atlamadan yapmalı ve onları her gün düzenli olarak gözlemlemelisiniz.
- Akvaryum balıklarında oluşan hastalık bulgu ve belirtileri:
- Balıklarınız normale göre az hareket sergiliyor ise
- Devamlı saklanma halinde ise
- Suyun dibinde daha fazla vakit geçiriyor ise
- Yan olarak yatmışlar ise
- Attığınız yemlerden yemiyor ise
- Balığınızın bir yerinde bir şişlik var ise
- Durduğu yerde ileriye ve geriye doğru sallanıyor ise
- Yüzerken balığınızın başı aşağı doğru ise
- Yüzgeçleri vücuduna doğru yapışmış ya da çekilmiş ise
- Balıklarınızın sizden ve ya dış emenlerden kaçıp ürkek hareket ediyor ise
- Yüzerken ağız açma kapatma hareketlerini sıklıkla yapıyor ise
- Suyun dışına doğru zıplıyor ise
- Gözlerinde beyaz benekler var ise
- Balıklarınızın suya olan direncini koruyamayıp akıntıya doğru gidiyor ise
- Balıklarınızın bedenlerinde beyaz benekler görülmeye başladı ise
- Yüzgeçlerinde, solungaçlarında ya da kuyruklarında herhangi bir yırtılma ve ya deformasyon var ise
- Balıklarınızın vücutlarında herhangi bir kızarıklık ve ya şekil bozukluğu var ise
Muhakkak bir veterinere başvurmanız lazım. Eğer balıklarınız hastalandıysa şekil, renk bozuklukları ile kendilerini belli ederler. Balıkların hastalık belirtileri oldukça fazladır ve her biri farklı bir hastalığın izini taşıyor olabilir.
1.Silikon Zehirlenmesi
Balığınızı akvaryumundan çıkarıp yeni aldığınız bir akvaryuma koyduğunuzda verdiğiniz yemleri yemeyi eğer iki gün de keşmişse, yavaş yavaş hiçbir harekette bulunmayıp cansızlaşıyorsa, yüzgeçleri ve pulları erimeyle kaybolmaya başlamışsa balığınız büyük ihtimalle silikon zehirlenmesi yaşıyordur. Bu hastalığın geçmesi için ya akvaryumu değiştirmeli ya da akvaryumu tamir etmelisiniz.
2. Amonyum Zehirlenmesi
Eğer ki balığınız hep su yüzeyine doğru hareket ediyorsa, ağzı açık olarak su yüzeyine dayanmışsa ve incelediğinizde boğuluyor olduğunu fark ettiyseniz büyük olasılık ile balığınız amonyum zehirlenmesi yaşıyordur. Eğer amonyum zehirlenmesi yaşadığını düşünüyorsanız akvaryumu renk açısından da değerlendirmeniz gerekir. Akvaryumun rengi koyu bir sarıya çalıyor ise büyük olasılıkla balıklarınız amonyum zehirlenmesi yaşıyordur.
Amonyumun ortaya çıkmasının nedeni yiyecek atıkları ve pisliklerden dolayıdır. Düzenli olarak akvaryum temizliği yapmaz iseniz akvaryumun dibinde pislik ve kir oluşmaya başalar. Amonyum zehirlenmesinde herhangi bir tedavi seçeneği mümkün değildir. Bu durum karşısında yapacağınız tek şey akvaryum bakımını düzenli olarak yapmanız olacaktır.
3. Nitrat ve Nitrit Zehirlenmesi
Akvaryumu yeni aldığınızda ve kurmaya başladığınızda oluşabilecek hastalıklardan biri nitrat zehirlenmesidir. Gayet sağlıklı olan balıklarınızı akvaryuma koyduğunuzda eğer cansızlaşmışsa ve yem yemiyorsa balıklarınız olası bir seçenek olan nitrat zehirlenmesi ile karşı karşıyadır. Bu durumlarda balığınızın türü eğer ki çok hassas değil ise suyu ilk değiştirdiğinizde düzelme olasılığı yüksektir. Fakat düzeldiğini düşünseniz de bir kaç hafta aksatmadan düzenli olarak su değişimi yapmanız faydalı olacaktır.
4. Yüzgeç Erimesi
Balığınızın yüzgeçlerinde ve hatta bilhassa kuyruğunda erime oluşmuşsa, erimeye başlayan yüzgecin kösesinde pamuk gibi ve ya koyu bir renkli uzantı var ise bu durum balığınızın yüzgeç erimesine yakalandığının bir işaretidir. Yüzgeç erimesinin en temel nedeni strestir. Yapmanız gereken ilk şey balığınızın strese girmesine neden olan durumu bulmak olacaktır.
Bu sebepler arasında; nitrat zehirlenmesi, başka bir balığın saldırgan davranışı, ciddi bir yaralanma ve ya hastalık balığınızı strese girmesinde büyük bir etken olabilir. Tedavi seçeneği bakteri kaynaklı bir şey ise nispeten daha kolaydır. Eğer balığınız büyük bir balık ise onu elinize alıp erimeye başlayan yerlerine yumuşak bir pamuk ile nazik hareketlerle metilen mavisi sürmeniz gerekir.
5. Beyaz Benek
Beyaz benek denilen şey aslında suda var olan bir protozoan. Bu hastalığın tedavisinde yapılması gerekenler başlıca suyun içerisine metilen mavisi koymak, tuz atmak ve ısı dengesini ayarlamaktır.
6. Balık Kenesi
Balıklarda solungaçlarının olduğu bölgede görülür. Balık kenesi hastalığında kenenin gözle görülebilmesi büyük bir avantajdır. Eğer balığınız sudaki dekor eşyalarına ve ya kuma kendini sürtüyor ise balık kenesi probleminin yaşanıp yaşanmadığına bakabilirsiniz. Keneyi doktora götürmeden eliniz ile çıkartmanız mümkün. Ancak daha sonra kumu değiştirin ve sürtündüğü dekor eşyalarını iyice temizleyip yıkayın.
7. Yaralanma
Balıklarınız suyun içerisinde bulunan dekor eşyalarına çarparak ya da balıkların kendi içerisinde saldırgan davranışları yaralanmalara sebep olabilir.