Evcil Marketim
Köpek CinsleriKöpekKöpek BakımıKöpek Sağlığı

Akbaş Çoban Köpeği

Günlük hayatta özellikle kırsal kesimlerde evlerin geniş bahçelerinde veya kuzu koyun sürüsü arasında akbaş çoban köpeği türü karşımıza çıkar. Çok zeki ve cesur olmasıyla bilinen bu türün kendine has savunma stili vardır. Genellikle sürüyü kurt ve ayılara karşı korur. Peki, iri yapılı bir vücuda sahip olan akbaş çoban köpeği özellikleri ve bakımı nasıl olmalıdır? Akbaş çoban köpeğinin karakteristik özelliği ve diğer canlı türleri ile iletişimi nasıldır? Bu tarz soruları merak ediyorsanız makaleyi baştan sona okuyun.

Akbaş Çoban Köpeği Özellikleri ve Bakımı
Akbaş Çoban Köpeği Özellikleri ve Bakımı

Akbaş Çoban Köpeği

Türkiye’ye ait bir ırk olan akbaş çoban köpeğinin kökeni çok eskiye dayanır. Türkiye’nin batı kesimlerinde sık sık karşımıza çıkar. Evde bakılan bir canlı olmamasının yanında genellikle sürü arlarında veya evlerin geniş bahçelerinde görebiliriz. Sert ve kuvvetli görünümlerinin ardında duygusal bir özellik barındırır. Sahibine oldukça sadık ve korumacı yaklaşır.

Ancak bir çoban köpeğine başını okşayayım tavrıyla yaklaşmayın. Her ne kadar insancıl olsa da agresif tavırlarından dolayı direk savunmaya geçebilir. Peki, karşınıza bir akbaş çoban köpeği çıktığında nasıl davranmalısınız. Ya da sahiplenmek isterseniz akbaş çoban köpeği özellikleri ve bakımı nasıl olur? Bu ve bunun gibi merak edilen soruların cevabını birlikte verelim.

Akbaş Çoban Köpeği Karakteri Nasıl Olur?

Ev ortamında size eşlik edemeyecek bir tür olan akbaş çoban köpeği korumacı tutumuyla çevredeki diğer hayvan ve insanlara karşı her daim savunma halindedir. Ancak bu saldırgan oldukları anlamına gelmez. Duygusal oldukları bilinen akbaş çoban köpeği sahibi sürekli onu sevsin onunla ilgilensin ister. Bu sayede aralarında oluşan duygusal bağ ile koruyucu ve sadık yanını ortaya çıkarır.

Genellikle sürüye sahip, hayvancılık ile uğraşan insanların tercih ettiği akbaş çoban köpeği sürüyü olası bir saldırıya karşı kurt veya ayılardan korur. Güçlü çenesi ve iri yapılı vücudu sayesinde korkutucu bir görünüme sahiptir. Sahibi tarafından sürekli ilgi görmek isteyen bu tür ödüllendirilmeyi de sever. Peki bir yanı agresif olan bir yanı duygusal olan akbaş çoban köpeği özellikleri ve bakımı nedir, nasıl olur?

Akbaş Çoban Köpeği

Akbaş Çoban Köpeği Özellikleri Nedir?

  • Halk dilinde adı çoban köpeği olarak bilinir.
  • Ağız yapısı ve gövdesi çok güçlü bir o kadar kuvvetlidir. Bu sayede olası saldırılara karşı yani kurt veya ayı gibi diğer saldırganlar hayvanlara savunma yapabilir.
  • Koruma iç güdüsü çok hakimdir. Bu yüzden savunma amaçlı diğer canlılara karşı agresif bir tutum sergileseler bile sahiplerine oldukça sadık bir türdür.
  • Her ne kadar görünüşleri tam tersini gösterse de akbaş çoban köpekleri çok duygusaldır.
  • Türkiye’ye özgü bir ırk olup daha çok bekçi köpeği olarak kullanılır. Ev ortamında size arkadaşlık yapacak bir cins değildir.
  • İyi bakıldığı taktirde ömürleri 13 ila 16 yıl arasında değişim gösterir.

Akbaş Çoban Köpeği Fiziksel Özellikleri Nedir?

  • Tüylerinin rengi beyaz veya krem tonlarıdır.
  • İki senede bir tüy dökme özelliğine sahiptirler.
  • Çene yapısı çok büyük ve sert yapıdadır.
  • Erkek akbaş çoban köpeklerinin kilo ortalaması 40-60 civarıyken dişilerde erkeklere göre daha az bir kilo gözlenir.
  • Erkek akbaş çoban köpeklerinin boyu 85 cm’ e kadar gözlenmiş olup, dişilerde bu boy birkaç cm daha kısadır.
  • Fiziksel görünümleri kangal köpek cinsi ile benzerlik gösterse de kangaldan daha büyük yapıdadırlar.

Akbaş Çoban Köpeği Bakımı Nasıl Olur?

Genellikle akbaş çoban köpeği sahiplenmek isteyen kişiler her ne kadar evin içinde olmasa da bakımı konusunda tereddütte düşebiliyor. Ev hayvanı olmasa da her hayvan türü bakımı hak ediyor. Akbaş çoban köpeği özellikleri ve bakımı nasıl olur merak edenler için bu sorunun cevabını verelim.

  • Akbaş çoban köpeği cinsinde tüy dökülmesi 2 yılda bir düzenli olarak sağlanır. Bu yüzden tüylerinin kesilmesi önerilmez. Ayrıca ev ortamında yaşamayan bir köpek olmasından dolayı hava şartlarına uyum sağlaması açısından tüylerine ihtiyaç duyar.
  • Çoban köpeği olarak anılan bu türün yaşam alanı ev değildir. Ayrıca hava koşullarına dayanıklı tüy yapısına sahip olduğu bilinir. Ancak her canlı da olduğu gibi bakımının düzenli yapılması demek yaşam süresini arttıracaktır. Bu yüzden vücudundan ölü tüylerin uzaklaştırılması için düzenli olarak taranması veya fırçalanması gerekir. Yıkanmayı çok seven bir canlı olduğu için sonrasında ılık bir su ile yıkanması rahatlamasına neden olur.
  • Her canlıda olduğu gibi mama ve su kaplarını düzenli olarak mikroplardan ve bakterilerden ayrılması için temizlenmesi gerekir.

Akbaş Çoban Köpeği Sağlıklı Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

Her canlının sağlıklı ve düzenli bir yaşam sürmesi çok önemlidir. Bakım sürecinde dikkat edilmesi gereken özellikleri sıraladık. Sağlıklı bir yaşam süren bir akbaş çoban köpeğinin yaşam süresi ortalama 13 ila 16 yılları arasıdır. Diğer canlılardan ayıran bir diğer özelliği kalıtsal bir hastalığa sahip olmamasıdır.

Köpeğinizin sağlıklı bir gelişimi ve yaşam süresi olsun istiyorsanız düzenli olarak bakımlarını ve aşılarını yapın. Kaliteli mamalar ile beslenmesi doğru olacaktır. Mama ve su kabını bakterilerden kurtarmak için düzenli olarak yıkayın. Her ne kadar ev hayvanı olmasa da sağlıklı bir yaşam onlarında hakkıdır.

Akbaş Çoban Köpeği Özellikleri ve Bakımı
Akbaş Çoban Köpeği Özellikleri ve Bakımı

Akbaş Çoban Köpeği Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar ile İletişimi Nasıldır?

Bekçi köpeği olarak sahiplenilen akbaş çoban köpeği koruyucu ve sahiplenici bir özelliğe sahiptir. Sahibine oldukça sadık olması ile bilinen bu tür her ne kadar duygusal bağ ile bağlansa da savunma iç güdüsüyle agresif tavırlar sergileyebilir. Çocuklara karşı sakin ve sevecen davrandığı bilinse de akbaş çoban köpeği ile çocuklar yalnız başına bırakılmamalıdır. Hatta yetişkinler içinde durum aynıdır. Köpeğin sahibi yanında yoksa ısrarla yaklaşmayın.

Akbaş Çoban Köpeği Fiyatları

Genellikle kırsal kesimde sahiplendirilen akbaş çoban köpeği fiyatları özelliğine ve fiziksel değişkenliklerine göre ücretlendirilir. Yetişkin mi yavru mu olduğu, sağlık durumu ve benzer özellikler ele alınarak fiyat aralığı 1500 ila 10000 arasında değişir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.